Yavru Vatan, TL’den Euro’ya geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Yavru Vatan, TL’den Euro’ya geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2015 22:41

AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu, Kıbrıs’ta bir çözüm bulunması halinde AB’nin tam üyesi haline gelecek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) müktesebata hazırlanması için harekete geçti.

Haberin Devamı

Müzakere masasında AB Komisyonu’nu temsil eden Pieter van Nuffel, AB müktesebatı, Euro’ya geçiş gibi konularda teknik çalışmalara başladı. Türk ve Rum liderler, müktesebat konusunda özel bir komite kurulmasını kararlaştırdı.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözümden sonra Euro’ya geçiş konusunda Türkiye ile de müzakerelerin yapılacağını ve en az bir yıl Türk lirasının Ada’da geçerli olacağını belirtti. Akıncı, temmuz ayında Ada’yı ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’dan KKTC’nin çözüm öncesinden müktesebata hazırlanması talebinde bulunmuştu. Pieter van Nuffel’i komisyonun temsilcisi olarak atayan Juncker, teknik hazırlıklara başlama sözü vermişti.

AB TOPRAĞI AMA…

AB, Kıbrıslı Rumların 2004’te Annan planını reddetmesinden sonra Rumları tek taraflı olarak tam üye olarak kabul etti. KKTC’de ise müktesebatı askıya aldı. KKTC’nin AB’ye geçişi ve askıdaki müktesebatın uygulanması için Kıbrıs’ta çözüm bulunması gerekiyor.

AB konusu müzakere masasında detaylı olarak ele alınıyor. Kıbrıs Türk tarafı, KKTC ile Türkiye arasındaki mevcut ilişkilerin, çözümden sonra korunmasını istiyor. Bu ilişki, Türk-Yunan dengesini gözetiyor. Türkiye ve KKTC’de çözümden sonra Ada’da Yunan vatandaşlarının sahip olacağı tüm hakların Türk vatandaşlarına da verilmesini şart koşuyor. Bu konu, çözümden sonra Türkiye vatandaşlarına vize uygulanmaması, serbest giriş, dolaşım, yerleşim ve mülk edinme hakkını içeriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!