Yavilioğlu anayasa değişikliğini anlattı

Güncelleme Tarihi:

Yavilioğlu anayasa değişikliğini anlattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2017 13:18

Yavilioğlu anayasa değişikliğini anlattı

Haberin Devamı

SİVAS, (DHA)- SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Kulübü tarafından "Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" adlı konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu katıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programa Vali Davut Gül, CÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın, Ak Parti İl Başkanı Ziya Şahin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Doğan, akademisyenler ile öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan programda konuşmacı olarak katılan Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, hükümet sistemi değişikliğini anlattı. Geçmiş hükümet sistemiyle ilgili yaşanan sıkıntılardan bahseden Yavilioğlu, "En yakını 28 Şubat. O dönemde olduğu gibi Refah-Yol Hükümetinin içerisinden 58 milletvekili tehdit ve şantajlarla hükümetten alınmak suretiyle bir hükümet düşürüldü. Türkiye'de yaşanan bir olay bu" dedi.

Yavilioğlu, halkın elinden alınan bu gücün halkın eline tekrar verilmesi için bir Anayasa değişikliğinin yapıldığını belirterek, "Bu Anayasa değişikliği Meclis'ten geçti ve sizin önünüze getirilmiş oldu. Esasında halkın iradesinin üstünde başka bir iradeye, halkın hakemliğinden başka bir hakemliğe izin vermemek vardır. 'Halk ne derse o olsun'u istemek vardır. Yani merkezinde halkın olduğu, geçmiş dönemlerde olduğu gibi başka mekanizmaların devreye giremeyeceği bir sistemin yeniden konulması ve bu sistemin kişiye, kuruma, azınlık bir kesime bağlı olmaksızın sistematik bir şekilde, bir sistem dahilinde, halk ve geleceğe devredilmesi mantığı vardır" ifadelerini kullandı.

Milletvekillerinin halk tarafından seçildiği yerde Cumhuriyet tartışması yapılmasının haksızlık olduğunu belirten Yavilioğlu, "Vergiler tek merkezden yönetiliyor, eğitim siteminde bir farklılık yok, güvenlik güçlerinin yine tek merkezden düzenlendiği sistem üniter yapılı bir rejim sistemi. Dolayısıyla rejim tartışmalarını doğru bulmuyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı olanlar parlamenter sistemin referansının demokrasi olduğunu ama Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin referansının demokrasi dışı bir unsur olduğunu gündeme taşıyorlar, böyle bir algı oluşturuyorlar" dedi.

Program sonrası İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Doğan, Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu'na katılımlarından ve katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!