"Yatırımlarımızı 17 milyar liraya çıkardık"

Güncelleme Tarihi:

Yatırımlarımızı 17 milyar liraya çıkardık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2015 15:11

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, dijital dönüşüm hareketi kapsamında son iki yılda 5 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirterek, "Böylece, Türkiye için toplam yatırımlarımızı 17 milyar liraya çıkardık" dedi.

Haberin Devamı

Öğüt, Vodafone Türkiye'nin 2015-2016 mali yılı ilk yarı yıl sonuçlarını ve iki yılını dolduran "Dijital Dönüşüm Hareketi"nin sonuçlarını, Vodafone Türkiye İcra Kurulu üyelerinin katılımıyla paylaştı.

Türkiye'nin dijitalleşmesi için iki yıl önce başlattıkları dijital dönüşüm hareketi adlı stratejik yatırım programı ile 5 milyar liralık yatırım yaptıklarını açıklayan Öğüt, 10'uncu yılını kutlamaya hazırlanan Vodafone'un, satın alma bedeli, 3G ve 4,5G lisans bedelleri ile beraber 30 Eylül 2015'e kadar yapılan tüm yatırımların 17 milyar liraya ulaştığı bilgisini verdi.

İki yıl önce düzenledikleri toplantıda 5 yıllık strateji planlarını açıkladıklarını anımsatan Öğüt, burada 3 taahhütte bulunduklarını belirtti.

Öğüt, bunların Türkiye'de dijital dönüşümün öneminin anlaşılması, bu dönüşümün liderliğini yapmak ve 2 milyar liranın üstünde yatırım gerçekleştirmek olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

30 Eylül 2015 itibarıyla toplam mobil gelirlerde pazar paylarının 35,9'a ulaştığını belirten Öğüt, "Bu bizim dijital dönüşüme liderlik yolunda en iyi ve hızlı davranan şirket olduğumuzu gösteriyor. Evlerin de bir an önce dijitalleşmesi için sabit internette iyi bir oyuncu olarak pazara girdik. Pazar payımız, tüm telekom pazarında, hem sabit hem mobil abonelerin olduğu gelir pazar payında yüzde 26 seviyesine ulaştı" ifadelerini kullandı.


"TOPLAM ABONE SAYIMIZ 21,6 MİLYONA ULAŞTI"
Gökhan Öğüt, 30 Eylül itibarıyla toplam abone sayılarının 21,6 milyona ulaştığını aktararak, faturalı abone sayılarının da 9,2 milyona çıkarak toplam bazın yüzde 43'ünü oluşturduğunu söyledi.

Vodafone'un mali yarı yılında 814 bin yeni abonenin Vodafone ve dijital dönüşümle tanıştığını belirten Öğüt, bunun da sektördeki en büyük abone büyümesi olduğunu kaydetti.

Bunların 600 bininin faturalı abone olduğunu belirten Öğüt, tüm bunların büyük bir gelir artışı sağladığını dile getirdi.

Öğüt, gelirlerde ilk altı ayda 4,4 milyar TL'ye ulaştıklarını vurgulayarak, bunun yüzde 28'lik bir ciro büyümesine denk geldiğini açıkladı.

Hem dijital dönüşümde Türkiye'yi hem de kendilerini büyütmeye devam ettiklerinin altını çizen Öğüt, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Toplam pazardaki gelir büyümesinin yarısının Vodafone'dan geldiği görülüyor. Akıllı cihaz penetrasyonumuz yüzde 53 seviyesine çıkarken, her iki Vodafone abonesinden biri akıllı telefon sahibi oldu. Abonelerimizin veri kullanımı yüzde 140 artışla 43,9 bin terabayta yükseldi. Bu da mobil veri gelirlerimizde yüzde 92'lik artışı beraberinde getirdi. Ocak 2015'te yaptığımız sabit internet lansmanı abone sayımızı geçen yıla göre 3 katına çıkardık. 30 Eylül itibarıyla 9 milyon evde internet var ama toplamda 21 milyon ev olduğu düşünülürse, 12 milyon hanede internetin olmaması hem ülkemiz hem de biz operatörler için büyük fırsat."

"TOPLAM 5 MİLYAR TL'LİK YATIRIM YAPTIK"
Bu büyümelerin, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karlarını (FAVÖK) yüzde 29,6 artırarak bugüne kadarki en yüksek yarı yıl seviyesi olan 848 milyon TL'ye yükselttiğini belirten Öğüt, "Faaliyet karımız ise aynı dönemde 301 milyon TL olarak gerçekleşti" dedi.

Haberin Devamı

İki yılda 2,4 milyar lira teknoloji yatırımlarına, 4,5G frekans ihale bedeli (KDV hariç 2,6 milyar TL) eklendiğinde, toplam 5 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını belirten Öğüt, "Böylece, Türkiye için toplam yatırımlarımızı 17 milyar liraya çıkardık" diye konuştu.

Gökhan Öğüt, 1 Nisan'da gerçekleştirilecek olan 4,5G'nin lansmanını önemsediklerini vurgulayarak, bunun çok önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

4,5G'ye liderlik edeceklerinden emin olduklarını dile getiren Öğüt, "19 ülkede 4G, 5 kıtada ve 15 ülkede ise 4.5G hizmeti veriyoruz. 77 ülkede ise 4G uluslararası dolaşım hizmeti sunuyoruz. 5G'de de öncü çalışmalara imza atıyoruz. 4,5G teknolojisine çekirdek şebekemiz, SIM kartlarımız, akıllı cihazlarımız, mağazalarımız ve insan kaynağımız dahil her anlamda hazırız" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"VODAFONE RED ABONELERİ, İKİ YILDA 833 MİLYON TL TASARRUF ETTİ"
Vofadone Türkiye Bireysel İşbiriminden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk da bireyleri incelerken farklı gruplara ayırdıklarını belirterek, bunlardan birinin dijital doğanlar, diğerinin ise sonradan dijital dünyaya adapte olanlar şeklinde sıraladı.

Buruk, dijital doğanların her 10'da 9'unun akıllı telefonu bulunduğunu, diğerlerinden 2,5 kat daha fazla mobil internet kullandığını, yurt dışında ortalama 5 gün geçirdiğini ve iki yılda toplam 164 milyon dakika ücretsiz konuştuğunu aktardı.

Bu kişileri "Red" çatısı altında topladıklarını belirten Buruk, "Vodafone Red'in 7 artısının" bu iki yılda abonelerine 833 milyon TL tasarruf kazandırdığını söyledi.

Haberin Devamı

Vofadone Türkiye Kurumsal İşbiriminden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy ise Türkiye'deki işletmelerin, dijitalleşme endekslerini son 1,5 yılda yüzde 53'e çıkardığını belirtti.

"Yarına Hazırım Platformu"nun 1,5 yıl içinde 2 milyon işletme tarafından ziyaret edildiğini aktaran Buruk, "36 bin KOBİ dijitalleşme endeksini hesapladı. Türkiye'de en büyük 100 şirketin dijitalleşme endeksinin 60 olduğu
görüldü. Şirketler için 'yarına hazırım' stratejimizle kurumsal segment toplam
gelirlerimiz yüzde 23 arttı" diye konuştu.

Vofadone Türkiye Ticari Operasyonlardan Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıldağ ise dijitalleşen perakende ağı ve dijitalleşen müşteri hizmetlerinde deneyimleri gerçekleştirmek istediklerini aktardı.

Vodafone'un dijitalleşen perakende ağını kapsamında 1200 mağazasını dijital dizayna geçirdiklerini belirten Kızıldağ, "Ayrıca sesli imzayı da ilk kullanan operatör olduk. Müşteri hizmetlerinde ise yenilikçi teknolojileri uyguluyoruz" dedi.

Vofadone Türkiye İnsan Kaynaklarından Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Kalay da Vodafone'un gelecek vizyonunda kadın-erkek eşitliğine verilen önemin altının çizerek, "Şirketimiz 2015 yılında yüzde 46,3'ü kadın olmak üzere toplam 527 kişiyi işe aldı. Vodafone, yüzde 41 kadın oranıyla bu alanda sektör liderliğini elinde tutuyor" dedi.

 "4,5G'YE UYUMLU TELEFONLARDA YÜZDE 70'LİK DÖNÜŞÜM BİRKAÇ YIL İÇİNDE OLACAK"
Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gökhan Öğüt, 4,5G ile kaç tane cihazın dönüşmesini bekledikleri üzerine bir soruyu, şöyle yanıtladı:

"Son 4 aydır abonelerimize teşhir ettiğimiz telefonların buna uyumlu olmasını sağladık. Abonelerimizin sahip olduğu telefonların ve mağazamızdakilerin yüzde 30'u 4,5G'ye uyumlu. Abonelerimizin ilk günden itibaren buna geçmesini istiyoruz. Yüzde 70'lik bir dönüşüm birkaç yıl içinde olacaktır. Bu anlamda 'eskisini getir yenisini götür' kampanyalarımız devam ediyor."

Hem mobil hem sabit geniş bandın Türkiye'de yayılması için fiber alt yapı konusunda atılacak çok adım olduğunu belirten Öğüt, şunları kaydetti:

"Fiber alanındaki yatırımlar yeterli değil. Ülke olarak tüm operatörlerin, gerekirse devletin de bu işe girerek bir ortaklıkla ülkemizin ihtiyacı olan fiberin yapılmasını istiyoruz. Örnekleri inceliyoruz, bunları ülkemizin şartlarına göre devlet, özel sektör ve ortaklıklar (PPP) modeliyle yapılmasının en doğru olduğunu düşünüyoruz. Mobildeki paylaşım sabite de örnek olmalı. Son iki yılda bin 800 kilometrelik fiber paylaşım başvurusunda bulunduk, 43 kilometre şu an paylaştığımız."

Vofadone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ise fiber alt yapının gelecekte su, elektrik gibi bir şarta bağlanması gerektiğini belirterek, fiber yatırım yapmak isteyenlerin teşvik edildiği, engellerin kaldırıldığı bir ortam arzuladıklarını söyledi.

 

BAKMADAN GEÇME!