Yatırımcıların son gözdesi emlak sektörü

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcıların son gözdesi emlak sektörü
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2017 15:05

Artan konut ihtiyacı yatırımcıları emlak sektöründe yenilikçi iş fikirlerine yöneltiyor. Peki emlak sektörünü neler bekliyor?

Haberin Devamı

Kalabalıklaşan şehir nüfusları konut ihtiyacının da artmasına neden oluyor. Türkiye başta olmak üzere pek çok gelişmiş ülkede emlak sektörü yatırımcıların en çok yöneldiği alanların başında bulunuyor. Gelecekte emlak sektöründeki gelişmelerin nasıl şekilleneceği de merak ediliyor.

Konut fiyatları ve üretimi özellikle metropollerde gelişen bir ekosisteme sahip. Bu nedenle emlak sektöründe sürekli olarak para akışı meydana geliyor. Emlak alanındaki fiyatların, ülkenin güncel ekonomik durumundan etkilenmesi bu sektörü çok daha önemli bir hale getiriyor. İstatistiklere bakıldığında son yıllarda emlak sektörünün yatırım fonlarının gözdesi olduğu görülüyor. Uzun vadeli yatırımcıların emeklilik ve sigorta fonları yatırımı dışında en çok ofis emlağı ve varlık emlağına yatırım yaptığı anlaşılıyor.

Haberin Devamı

Gayrimenkul alanına dünya genelinde 100 milyar doların üzerinde yatırım yapılıyor. Ofis veya varlık emlaklarının sürekli olarak gelir sağlaması, enflasyona karşı koruyucu özellik taşıması ve yatırım çeşitlendirmesine olanak tanıması gibi nedenler, emlak sektörünün tercih edilmesini sağlıyor.

İnşaat, gayrimenkul ve emlak sektörü ülke ekonomisine de pek çok alanda katkıda bulunuyor. İstihdam açısından yeni olanaklar yaratan bu sektör, aynı zamanda dış yatırımcıların da dikkatini çekiyor. Özellikle 2010 yılından itibaren emlak ve inşaat sektöründe büyüme sağlayan Türkiye, yabancı yatırımcıların en çok yöneldiği ülkelerin başında yer alıyor. Yabancı yatırımcıların en çok tercih ettiği şehir ise İstanbul.

Emlak sektörünün gelecekte teknolojik gelişmelerden de destek alması bekleniyor. Ev ve inşaat tanıtımlarının yapılmasında drone araçlarını kullanılması, gayrimenkul projelerinin üç boyutlu ortamlarda sanal olarak gezilmesi ve incelenmesi gibi tüketicinin işini kolaylaştıran gelişmeler yatırımcıların emlak sektörüne daha da çok yönelmesine imkan sağlıyor.

Gayrimenkul sektörüne olan yabancı yatırımcı ilgisinin yanı sıra devlet destekli proje ve kredilerin artması da bu sektörün gözde olmasını sağlayan en önemli etkenlerden birisi. 2016 yılına bakıldığında Türkiye'de konut kredilerinin %12 oranında büyüdüğü görülüyor. 2017 yılında da artışın devam edeceği tahmin ediliyor. Kentsel dönüşüm projeleri ile birlikte TOKİ'nin yaptığı projeler, kamu sektörünün ve özel sektörün gayrimenkul yatırımına önem verdiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Konut talebinin canlılılığı, şehirleşmede yeni projelerin ortaya konması önümüzdeki yıllarda gayrimenkul alanında yapılacak olan yatırımların habercisi durumunda. Bununla paralel emlak sektörüne bağlı işler de gelişim potansiyeli göstermeye devam edecek.

BAKMADAN GEÇME!