Yatırımcıya İzmir rehberi

Güncelleme Tarihi:

Yatırımcıya İzmir rehberi
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2016 15:07

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in 30 ilçesini tek tek inceleyerek "İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları" raporunu hazırladıklarını belirterek, "Genel sorunların yanı sıra her ilçenin ayrı üstünlükleri ve sorunları var. Bunlara göre yapılacak bir planlama hem ilçelerimizi hem de kentimizi çok daha ileriye taşır" dedi.

Haberin Devamı

Yatırımcıya İzmir rehberi

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş; ekonomik rekabetin ülkeler düzeyinde olduğu kadar kentler düzeyinde de son derece sert bir şekilde yaşandığını belirterek, bu nedenle yerel zenginlik, çeşitlilik ve birikimlerin ortaya çıkarılmasının çok önemli olduğunu söyledi. İzmir’in de bu açıdan son derece şanslı bir kent olduğunu belirten Demirtaş, "Yaşanacak şehir olan İzmir, tüm ilçeleri ile turizmden tarıma, sanayiden lojistiğe kadar ekonomin her alanında büyük potansiyele ve imkƒnlara sahip. İzmir cazip yatırım olanakları ile diğer kentlerin de bir adım önüne geçiyor" dedi.

Bugüne kadar altı rapor hazırlandığını hatırlatan Demirtaş, "Son raporumuzun hazırlanmış olduğu 2007 yılından bugüne hem kentimizde hem de ilçelerimizde ekonomik, sosyal ve kültürel alanda pek çok gelişme yaşandı. Deneyimli 10 uzmanımız, tam 3.376 kilometre yol kat ederek 30 ilçemizi bizzat ziyaret etti. Anketler yapılarak, her bir ilçenin SWOT analizi çıkarıldı. Bu analizler de ilçelerin güçlü ve zayıf yönleri ile yatırım fırsatları ve tehditler gözler önüne serildi" dedi.

İzmir’in her ilçesinin farklı özellikleri ile ortaya çıktığını belirten Demirtaş, nüfusun daha yoğun olduğu merkez ilçelerde ticaret, sanayi ve turizm yoğunlukta iken, nüfusun daha az olduğu merkeze uzak ilçelerde ise tarım ve hayvancılığın yaygın gözüktüğünü söyledi. Sahil kesimindeki ilçelerde turizmin önde olduğunu ifade eden Demirtaş, "Özellikle son yıllarda demiryolu ulaşımının daha fazla kullanılması, yeni yapılan yollar ilçelerin rekabet gücünü artırıyor. Denizyolunu da içerecek daha bütünleşik bir ulaşım sistemi ilçelerimizi daha da geliştirir" diye konuştu.

Demirtaş, hazırlanan raporu başta yerel yönetimler ve İzmir milletvekilleri olmak üzere tüm ilgililere göndereceklerini de sözlerine ekledi.

İLÇELERİN ÜSTÜNLÜKLERİ VE SORUNLARI

Aliağa Üstünlüğü: Dev petrokimya tesisleri

Başlıca sorunları: Aliağa limanlarının ciddi altyapı eksiklikleri ve bu limanlar arasındaki bağlantı yolları eksikliği, yoğun trafik.

Balçova Üstünlüğü: Termal tesisleri ve Teleferik

Başlıca sorunları: Yapılaşma çok sıkışık, yeni konut projeleri için alan yok. Kentin gözde mekanı olabilecek İnciraltı ve Bahçelerarası hala planlanamadı.

Bayındır Üstünlüğü: Çiçekçilik konusundaki uzman

Başlıca sorunları: Çiçek üretimi için fiziksel altyapı yetersiz, fide üretim tesisi yok, etkin pazarlama yapılamıyor, Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarına başlanamadı.

Bayraklı Üstünlüğü: İzmir’in en eski yerleşim merkezi olan Tepekule (Smyrna)

Başlıca sorunları: Çok ciddi gecekondu ve bunun getirdiği altyapı sorunu var, Büyük çaplı kentsel dönüşüm projeleri etap etap uygulamaya konulmalı.

Bergama Üstünlüğü: Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı ile UNESCO Dünya Mirası listesinde ve Kozak Yaylası.

Başlıca sorunları: Kuzey Ege Çandarlı Liman projesi sonuçlandırılmalı, Liman ard bölgesi alanı belirlenmeli, bu ard bölgede lojistik köyü ve serbest bölge yapılandırılmalı, İZBAN hattı Bergama’ya uzatılmalı.

Beydağ Üstünlüğü: Beydağ Barajı

Başlıca Sorunları: Ticaret ve sanayi yeterince gelişmemiş. Yeni teknolojiye uygun tarımsal alet ve makine kullanımı yetersiz, pazarlanma konusunda örgütlenme eksiği var.

Bornova Üstünlüğü: Tarihi köşkleri, yoğun genç nüfusu ve üniversitenin varlığı

Başlıca Sorunları: Çevre sorunları var, bunların düzenlenmesi gerekiyor.

Buca Üstünlüğü: Şirinyer Hipodromu ve Gölet,

Başlıca Sorunları: Trafik en önemli sorunların başında geliyor. Konak-Yeşildere Tüneli, Buca-Yeşildere Bağlantı Trompet Kavşağı, Yeşildere-Otogar Uçan Yol projeleri trafiği biraz rahatlattı.Diğer yol bağlantıları ve Buca’ya metronun gelmesi ile trafik sorunu önemli ölçüde çözülecek. Kentsel dönüşüm ihtiyacı, yaş meyve ve sebze halindeki altyapı sorunları var.

Çeşme Üstünlüğü: Deniz ve kumsalları, sörf merkezi, damla sakızı, çeşme kavunu

Başlıca Sorunları: Turizm potansiyeli yüksek ama turizm birkaç aya sıkışmış durumda. Turizmi 12 aya yaymak için kongre turizmi, sağlık turizmi ve kamp turizmi öne çıkarılmalı.

Çiğli Üstünlüğü: Kuş Cenneti, Doğal Yaşam Parkı ve sanayisi.

Başlıca Sorunları: İlçe sınırları içindeki Harmandalı çöplük alanı dolma aşamasına geldi, teknoloji ve çağın gereklerine uygun bir çöp bertaraf tesisinin kurulması gerekli. Aliağa-Menderes hafif raylı sistemi yer altına alınmalı.

Dikili Üstünlüğü: Masmavi denizi, uzun kumsalı, zeytin ve zeytinyağı

Başlıca Sorunları: Turizmi geliştirecek olan yat, imalat, çekek, bakım-onarım fuar alanıyla ilgili olarak 500 dönümlük arazi 400 yat kapasiteli yat limanından oluşan proje tamamlanmalı.

Foça Üstünlüğü: Fok balıkları, "Foça KarasıÜzümü, Sit Alanı olması nedeniyle tarihii ve doğal dokunun bozulmamış olması.

Başlıca Sorunları: Foça ile İzmir arasındaki yolun, Çanakkale yol ayrımına kadar 26 km.’lik kısmı tek gidiş gelişli dar ve virajlı, sık sık kazaların olduğu bir yol. Yetmeyen bu yol turizm yolu olarak değerlendirilerek duble yol şeklinde yüksek standartlara çıkarılmalı.

Gaziemir Üstünlüğü: Adnan Menderes Havalimanı, İzmir’in havacılık merkezi, Fuar İzmir, Ege Serbest Bölgesi

Başlıca sorunları: Gaziemir’de yer alan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın yıllık 30 milyonluk yolcu kapasitesinin 1/3’ü kullanılıyor, bunun arttırılması ve İzmir’in hub olması gerekiyor.

Güzelbahçe Üstünlüğü: Çiçekçilik, eğitim kurumları ve balıkçılık.

Başlıca Sorunları: İlçe için olukça önemli balığın tanıtımı yapılarak, su ürünleri sektörüne canlılık getirilmeli, pazarlama ve satış etkinliklerini arttırıcı uygulamalar yapılmalı.

Karabağlar Üstünlüğü: Kavacık üzümü ve ağaç işleri sektöründeki uzmanlığı

Başlıca Sorunları: Çarpık yapılaşma üst seviyede. Kentsel dönüşüme hız verilmeli. Mobilya sektöründe toptan ve perakende ticarete yönelik alt merkezler yaratılmalı.

Karaburun Üstünlüğü: El değmemiş bakir yapısı, Akdeniz foku ve üreme mağaraları, nergis, hurma, kopanisti ve kelle keçi peyniri, kıl keçisi, topan kefal.

Başlıca sorunları: İlçe nüfusu giderek yaşlanıyor, iş imkanı bulamayan gençler şehir merkezinde çalışıyor. Kırsaldan kente göçü azaltmak amacıyla kırsal kesimde yaşam teşvik edilmeli.

Karşıyaka Üstünlüğü: Spor, kültür, eğlence ve Karşıyaka Çarşı

Başlıca sorunları: Ziyaret eden yerli-yabancı turistlerin ve işadamlarının konaklayabilecekleri yeterli sayıda tesis yok. Konaklama, toplantı ve kongreler için 5 yıldızlı oteller yapılmalı.

Kemalpaşa Üstünlüğü: Kirazı, sanayisi

Başlıca sorunları: Yoğun göç alıyor. Bu nedenle altyapı eksikliği, ekonomik yetersizlikler sosyal hayatı olumsuz yönde etkiliyor, bu duruma engel olunması gerekiyor.

Kınık Üstünlüğü: Domates, elyafının uzunlu ve yüksek kalitesi ile Bakırçay pamuğu, zeytin ve zeytinyağı

Başlıca sorunları: En başta gelen sorun işsizlik. İlçede sanayileşmenin ve yatırımın olmayışı genç nüfusun göç etmesine neden oluyor. Genç nüfusa iş yaratacak yatırımlar yapılmalı.

Kiraz Üstünlüğü: Kirazı, küçükbaş hayvan işletmeciliği

Başlıca sorunları: İç pazara uzak. Ürün taşıyan ağır araçlar trafik sorunu yaratıyor. Bu nedenle, Çevre Yolu hızla tamamlanmalıdır.

Konak Üstünlüğü: Kültürel, ticari merkez, Kemeraltı ve Saat Kulesi

Başlıca sorunları: Otopark sorunu, Alsancak Limanı’nın yetersiz olması, sürekli göç alması nedeniyle altyapısının yetersiz olması. Altyapı ve trafikten kaynaklanan sorunlar çözülmeli, İzmir Alsancak Limanı modernize edilmeli, kentsel dönüşüm projelerine hız verilmeli.

Menderes Üstünlüğü: Satsuma mandalinası, Ege Sultani üzümü ve kesme çiçekçiliği

Başlıca sorunları: İzmir’deki örtü altı üretimin % 95’i yapılıyor ama kış aylarında sadece marul vb. kış sebzesi üretiliyor. Ürün çeşitlendirilmesi yapılmalı ve Organize Seracılık Bölgesi kurulmalı.

Menemen Üstünlüğü: Çömlekleri ve el yapımı testileri, yoğurdu

Başlıca sorunları: Tarım sektörünün gelişmesi için Açık Bölgesel Tarım Pazarları oluşturulmalı, toprak - seramik ürünlerinin ihracatı desteklenmeli.

Narlıdere Üstünlüğü: Narenciye bahçeleri, sera sebzeciliği ve çiçekçiliği

Başlıca sorunları: Yoğun bir otopark problemi var. Yeraltı otoparkları ile caddede yaşanan yoğunluk azaltılabilir ve alışveriş imkanı daha rahat bir şekilde sağlanabilir.

Ödemiş Üstünlüğü: Birgi, Gölcük ve Bozdağı, patatesi, kestanesi

Başlıca sorunları: Ödemiş Mevcut olan küçük sanayileşme tipi özellikle gençlerin ilgisini çekmemekte, çalışma taleplerine yanıt verememektedir. Organize Sanayi Bölgesi bir an önce hayata geçmeli. Turizm potansiyeli pazarlanamıyor, turistik tesis ihtiyacı var.

Seferihisar Üstünlüğü: Sakin şehir, mandalina, Teos Antik Kenti ve Sığacık

Başlıca sorunları: Askeri yasak ve güvenlik alanları nedeniyle yapılaşma ve turizme yönelik yeni yatırımlar istenilen seviyede değil. Bu nedenle askeri yasak ve güvenlik alanlarının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.

Selçuk Üstünlüğü: Antik Efes Kenti, Meryemana ve Şirince

Başlıca sorunları: Küçük Menderes Nehri, hızlı sanayileşme, şehirleşme ve bir atık yönetiminin olmaması nedeniyle ciddi bir çevre sorunu ortaya çıkıyor, havza içinde yer alan belediyeler atıkların toplanması için acil eylem planı hazırlamalı. Efes Antik Kentine milyonun üzerinde turist ziyaret ediyor ama konaklayamıyor, alışveriş yapamıyor.

Tire Üstünlüğü: El sanatları ürünleri ve Tire Köftesi

Başlıca sorunları: Tire-Selçuk Yolu ve Torbalı üzerinden İzmir’e bağlayan kara yolunun standartı yükseltilmeli, duble yol olmalı. İZBAN’ın Tire’ye bağlanması gerekiyor.

Torbalı Üstünlüğü: Antik Metropolis Kenti, sanayi ve İzmir’in en çok vergi veren ilçesi olması

Başlıca sorunları: İlçede sanayileşmenin çarpık bir gelişme göstermesi nedeniyle verimli tarım arazileri üzerindeki yapılaşmanın artması. Pancar, Yazıbaşı ve Subaşı Bölgelerindeki fabrikaların altyapı yetersizliği nedeniyle oluşan sorunlar çözülmeli. Karayolunun bölünmüş duble yol yapılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

Urla Üstünlüğü: Antik Klozomenai Kenti, yemek kültürü, kınalı bamya ve çiçekçilik

Başlıca sorunları: Urla’nın doğal ve kültürel varlıklarının envanteri çıkarılmalı, doğa dostu yatırım türleri tespit edilmeli, medya aracılığı ile ilçenin tanıtımı yapılmalı.



BAKMADAN GEÇME!