Yatırıma yükleniyoruz ABD’ye ilaç satışı yolda

Güncelleme Tarihi:

Yatırıma yükleniyoruz ABD’ye ilaç satışı yolda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2007 00:00

Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Erdal Karamercan, 2006’da 165 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirtti ve "Hedeflerimize ulaştık. 2.8 milyar dolar ciro yaptık. Cironun 480 milyon dolarını ihracattan sağladık. Önümüzdeki üç yıl için de toplam 450 milyon dolarlık yatırım planlandık" dedi.

ECZACIBAŞI Topluluğu CEO’su Erdal Karamercan, topluluğun 2006 yılında öngördüğü hedeflerini gerçekleştirme konusunda, büyüme ve kárlılık stratejilerine yoğunlaşarak başarılı bir yılı geride bıraktığını söyledi. Mevcut faaliyet alanlarında 2006 yılında 165 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Erdal Karamercan, önümüzdeki üç yıllık dönemde 450 milyon dolarlık daha yatırım planlandığını vurguladı. 2006’da grubun toplam yüzde 11’lik büyüyerek 2.8 milyar dolar ciroya ulaştığını söyleyen Karamercan, dışsatımın da bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 480 milyon doları bulduğunu belirtti. Karamercan, "Son dört yılda ciromuzu dolar bazında yaklaşık yüzde 100, dışsatımımızı da yüzde 110 artırdık" dedi.

ABD’YE İLAÇ SATIŞI BAŞLIYOR: Son yıllarda sıkıntılı dönemler geçiren ilaç sektöründe 2006 yılında da sorunların tam giderilemediğini söyleyen Erdal Karamercan, sıkça yaşanan mevzuat ve uygulama değişikliklerine karşın ilaç grubunun 2006’da topluluk ortalaması düzeyinde bir ciro büyümesi gerçekleştirdiğini kaydetti. Karamercan, "Geçen yıldan bu yana özellikle AB’nin önde gelen ülkelerinde sürdürülen ilaç ruhsatlandırma çalışmalarının başarıyla yönetilmesi dışsatım artışında önemli katkılar sağladı. Bu yılki ilaç dışsatımımız dolar bazında yüzde 50’yi aşan bir büyüme gösterdi. Bir diğer önemli gelişme de 2007 yılında gerekli FDA onayının alınarak ABD pazarına ilaç satışlarının başlayacak olmasıdır" dedi.

SERAMİKTE KÜRESELLEŞİYORUZ: Eczacıbaşı Yapı Grubu’nun 2006 başında Almanya’nın önemli karo seramik üreticilerinden biri olan Engers’i bünyesine kattığını hatırlatan Karamercan, "Yapı grubumuz, dünyanın en eski ve bilinen markası olan Villeroy & Boch’un karo seramik kuruluşuna ortak olma çalışmalarının son aşamasına geldi. Özellikle yurtdışında hızla büyüyen Yapı Grubu’nun dışsatımı 380 milyon dolara ulaştı" diye konuştu.

TEKNOLOJİ İHRAÇ EDEBİLİRİZ: "Amacımız, özellikle banyo pazarında dünyada en üst sıralarda yer almak. 2007 ve takip eden yıllarda yatırım planlarımızın temelinde bu var" diyen Karamercan, şöyle konuştu: "Geliştirdiğimiz seramik üretim teknolojimizi ihraç edebilecek konumdayız. Yurtiçindeki tesislerde kapasite artırma, yurtdışında yeni üretim tesisleri kurma ve şirket satınalma yöntemleriyle büyümemizi destekliyoruz. Üretim alanındaki yatırımlarımızla, gelecek üç yılda seramik sağlık gereçleri ve karo seramikte yüzde 60’ın üzerinde kapasite artışı hedefledik. Rusya’da seramik sağlık gereçleri ve karo üretimi yatırımlarına başladık. Bunlar, İrlanda ve Almanya’dan sonra üçüncü büyük dış yatırımımız olacak."

İPEK KAĞIT KAZAKİSTAN’DA: İpek Kağıt’ın Kazakistan’da kurduğu üretim tesisini bir süre önce faaliyete geçirdiğini söyleyen Karamercan, şöyle konuştu: "10 bin ton kapasiteli tesisin hızla büyümesini ve Kazakistan’da Türkiye’deki kadar etkin olmasını planlıyoruz. Pazarın gelişmesiyle Orta Asya’da Türki Cumhuriyetler’de satış etkinliğimizi arttırmayı hedefliyoruz." Karamercan, Girişim A.Ş’nin inşaatına başladığı yeni bir temizlik ve kozmetik ürünleri üretim tesisinin de 2007 ortasında üretime geçeceğini bildirdi.

Bütçe disiplininde seçim tavizi beklemiyoruz

Siyasi gelişmelerin finansal piyasaları etkileyebileceğine dikkat çeken Erdal Karamercan, "Hem iktidar, hem de muhalefet partilerinin seçim atmosferi heyecanı içinde ekonomiye zarar verebilecek yaklaşımlardan kaçınmaları yararlı olacak. Türkiye’nin artık bunları aştığını ve seçim yılında da bütçe disiplininden taviz verilmeyeceğini düşünüyoruz. Aksi halde enflasyon hedeflerinden tekrar sapılması, faizlerin yükselmesi gibi tehlikelerle karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu.

Enflasyon hedeflemesi ilk yılda yara aldı

2006’da cari açık ve enflasyonun yeniden Türkiye’nin başını ağrıtmaya başladığını söyleyen Karamercan, şöyle devam etti: "Enflasyonla mücadele programı Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflemesi sistemine geçtiği ilk yılda yara aldı. Merkez Bankası’nın yüksek faizlerle sürdürdüğü mücadeleye rağmen enflasyonun 2007’de hedeflere doğru düşmeye başlayıp başlamayacağı belirsiz. İster istemez yüksek faiz silahının yan etkilerini de yaşıyoruz."

Kanyon gurur kaynağımız oldu

Eczacıbaşı İlaç’ın Levent’teki arazisi üzerinde İŞ GYO ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri Kanyon kompleksini mayıs ayında açtıklarını hatırlatan Erdal Karamercan, "Kanyon projesi, estetik ve mimari alanda İstanbul mekanlarına yaptığı katkı ile önemli bir gurur kaynağımız oldu" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!