Yaşlı ve kalp hastası kişilerde oruç tutmanın tehlikeleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Yaşlı ve kalp hastası kişilerde oruç tutmanın tehlikeleri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2016 10:26

Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle oruç tutma süresinin 17-18 saati bulduğunu hatırlatan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, kalp hastaları ve yaşlılara tavsiyelerde bulunuyor.

Haberin Devamı

Son yıllarda ramazan ayı yaz mevsimine denk geldiğinden oruç süresi sıcak havada 17-18 saati bulmaktadır. Normal, sağlıklı kişiler için sorun teşkil etmeyecek bu süre, yaşlılarda ve özellikle ilaç kullanan tansiyon ve kalp hastalarında tehlikeli olabilir.

 

Yaşlı ve kalp hastası kişilerde oruç tutmanın tehlikeleri nelerdir

 

YAŞLI VE KALP HASTASI KİŞİLERDE ORUÇ TUTMANIN TEHLİKELERİ

- Yaşlıların sıcağa ve susuz kalmaya direnci, gençlere göre daha azdır. Sıcak havada susuz kalmak yaşlılarda “Dehidratasyona” neden olabilir. Dehidratasyon; tansiyon düşmesine, kanın koyulaşarak damarlarda pıhtılaşmasına, böbreklerin süzme fonksiyonlarında bozulmaya ve buna bağlı olarak da kan kimyasında bozulmaya neden olabilecek çok tehlikeli bir durumdur.

Haberin Devamı

- İlaç kullanan “hipertansiyon” hastalarında, uzun oruç süresince ilaçların düzenli kullanmaması nedeniyle tehlikeli tansiyon yükselmeleri görülebilir. Öte yandan, gün içinde bölünerek kullanılması gereken ilaçların tek seferde alınması susuzluk ile birleşince tehlikeli tansiyon düşmelerine neden olabilir.

- Koroner Arter hastalığı olan kişilerde yine susuz kalmaya bağlı olarak kanın akışkanlığında azalma hasta koroner damarlarda tıkanmaya ve “kalp krizine” neden olabilir.

- Anjiyoplasti-Stent işlemleri, koroner bypass ameliyatı ve yapay kalp kapak ameliyatı olan ve kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde dehidratasyon kanın pıhtılaşmaya eğilimini artırıp kalp krizlerine veya kalp kapaklarında pıhtılaşmaya neden olabilir.

- Aynı şekilde, beyin damarlarında “damar sertliği” olan yaşlı hastalarda beyin damar tıkanmaları ve “felç” gelişebilir.

 

Yaşlı ve kalp hastası kişilerde oruç tutmanın tehlikeleri nelerdir

 

Haberin Devamı

Görüldüğü üzere yaz aylarında oruç tutmanın tehlikeleri gıdasız kalmaktan ziyade susuz kalmaktan kaynaklanabiliyor. Yaşlı ve kronik hastalıkları olan kişilerin Ramazanda oruç tutmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları gerekir.

 

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!