Yasemin Boran: Hoş kokulu melisa






Yasemin BORAN
Haberin Devamı

Şifalı bitkilerin arasında melisanın yeri bambaşka. Çünkü yapraklarını parmaklarınızın arasında ezdiğiniz anda öylesine hoş bir koku yayılıyor ki, bulunduğunuz odaya başka türlü bir canlılık dolduğunu hissediyorsunuz.

Melisa çok eski zamanlardan beri bilinen bir bitki. Özellikle mide şişkinliği, regl sancısı, baş ağrısı, migren ve uykusuzluk gibi rahatsızlıklarda kullanılıyor.

Doğu Hindistan'da yetişen melisanın bir türü de Türkiye'de yetişiyor. Hatta memleketimizde iki farklı türde görülebiliyor. Biri ballıbabagillerden, diğeri ise oğulotu olarak bilinen türü.

Melisa yağı, aromaterapide kullanılıyor. Yani hem kokusu, hem de cildinize sürerek kullanabiliyorsunuz.

Kokular beynimizin merkezlerini en hızlı uyarma yöntemi. Böylece duygularımızda ve düşüncelerimizde çok hızlı bir değişiklik meydana gelebiliyor. Farklı bir hale geçiş yapmak için bitkilerin konsantre yağlarından yararlanabilirsiniz. Mesela çok üzgün olduğunuz veya canınız çok sıkkın olduğu zamanlar uygun kokuları kullanarak halinizi değiştirebilirsiniz.

Melisa kokusunun sakinleştirici bir etkisi var.

Anadolu'nun çeşitli yerlerinde tatlandırıcı olarak melisa yapraklarının kullanıldığını görmüştüm. Özellikle balık ve et ızgara yapılırken aralarına melisa yaprakları konuluyordu. Böylece ete farklı bir koku veriyordu. Tabii balığın bildik kokusunu sevenler hoşlanmayabilirler. Fakat, yine de hoş kokulu melisayı bir kez denemekte fayda var. Ayrıca sıcak suyun içine melisa yapraklarını katıp biraz dinlendirdikten sonra çay olarak da içebilirsiniz diyorum,

Yasemin'ce...

Yazarın Tüm Yazıları