YASED Ulusal Genişbant Planı raporunu yayınladı

Güncelleme Tarihi:

YASED Ulusal Genişbant Planı raporunu yayınladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2017 12:00

Uluslararası Yatırımcılar Derneği- YASED, Türkiye’de genişbant internet arz ve talebinin artırılması yönünde 72 öneriyi içeren Ulusal Genişbant Planı başlıklı bir rapor yayınladı. Telekomünikasyon sektörünün tam destek verdiği raporda, genişbant internet yatırım maliyetlerinin azaltılması ve rekabeti zorlaştıran unsurların ortadan kaldırılarak sektörde sürdürülebilir büyüme sağlanmasına vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Uluslararası Yatırımcılar DerneğiYASED, Türkiye’nin ‘ulusal genişbant hedeflerine’ ulaşması için atılması gereken adımlara yönelik 72 öneriyi içeren bir rapor hazırladı. Rapor, Kalkınma Bakanlığı tarafından yayınlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde ulusal genişbant hedeflerine ulaşabilmek için atılması gereken adımların ortaya koyulmasını ve bu kapsamda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanacak olan Ulusal Genişbant Planı’na bir girdi sağlanmasını amaçlıyor.

Telekomünikasyon sektörünün de tam destek verdiği raporda, genişbant internet yatırım maliyetlerinin azaltılması ve rekabeti zorlaştıran unsurların ortadan kaldırılarak sektörde sürdürülebilir büyüme sağlanmasına vurgu yapıldı. Rapor, ‘rekabet’, ‘inovasyon’, ‘yatırım maliyetleri’, ‘erişim ücretleri’, cihaz erişilebilirliği ve ‘talep artırıcı önlemler’ olmak üzere 6 kategoride atılması gereken adımların altını çiziyor.

Haberin Devamı

2018’DE HEDEF ‘BİLGİ TOPLUMU’

Raporda yer alan bilgilere göre, Türkiye’deki sabit genişbant yaygınlığını daha da artırabilmek ve mobil altyapıyı yeni teknolojilere uygun hale getirmek için mevcut ve alternatif altyapıların geliştirilmesi, yeni altyapı yatırımlarının pazarın tüm oyuncuları tarafından artırılarak devam etmesi ve talep artırmaya yönelik düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bu doğrultuda, dünyadaki örneklerde de görüldüğü üzere, ulusal genişbant planları önemli bir rol üstleniyor. Kalkınma Bakanlığı’nın 2018 genişbant hedefleri arasında, fiber abone sayısının 4 milyona ulaşması ve alternatif DSL işletmecilerinin sabit genişbant pazar paylarının yüzde 25 olması bulunuyor.
BTK’nın 2017 1. Çeyrek Üç Aylık Pazar Verileri raporuna göre Türkiye’de fiber abone sayısı henüz 2 milyon ve alternatif DSL işletmecilerinin sabit genişbant pazar payları henüz yüzde 18 seviyesinde bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME!