Kimler halı sahada futbol oynayamaz

Güncelleme Tarihi:

Kimler halı sahada futbol oynayamaz
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2011 00:00

Spor yazarı ve yorumcusu Rıdvan Dilmen’in halı sahada futbol oynarken geçirdiği kalp krizi, ileri yaş grubunda hızlı ve tempolu sporların oluşturduğu tehlikeyi bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlar ise uyarıyor: Özellikle 40 yaş üstünde olan ve risk grubunda yer alan kişiler ağır sporlardan uzak durmalı, halı sahada futbol oynamamalı.

Haberin Devamı

cigdemisler@hurriyet.com.tr

Hareketsiz bir yaşam kalp hastalıklarının oluşmasında önemli bir risk faktörü, özellikle de orta ve ileri yaşlarda. Dolayısıyla kalbi korumak için düzenli olarak egzersiz yapmaya özen göstermek gerekiyor. Tabii yapılacak egzersizin doğru seçilmesi ve doğru yaşta doğru spor olması büyük önem taşıyor.

Son günlerde spor yaparken geçirilen kalp krizleri birtakım endişeleri yeniden hatırlattı. Rıdvan Dilmen'in kalp krizi geçirmesi halı sahada oynanan futbolun özellikle belli yaşlardaki insanlar için risk yaratıp yaratmadığını tartışmaya açtı. Konuyla ilgili sorularımızı Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç Dr. Enis Oğuz'a sorduk.

Çiğdem İŞLER yazıyor
hurriyet.com.tr

Tavsiye edilen bir spor türü değil

Haberin Devamı

"Yapılacak ağır fiziksel egzersizler de kalp damar hastalıkları için risk taşıyor. Özellikle son dönömlerde erkeklerin tercih ettiği halı sahada futbol oynamak bunlardan biri. Sağlık kontrolü geçirmeden böyle ağır bir spora başlamaları risk oluşturuyor. Ateroskleroz, kalp ve damarları bozan bir hastalık ve aslında çocukluk yaşından itibaren başlayan bir durum. Yaşın ilerlemesiyle birlikte kalp damarlarında daralmaya ve tıkanmaya neden olarak kalp krizine yol açıyor. Bu nedenle 40 yaşından sonra ağır bir fiziksel egzersiz yapılacaksa öncelikle bir kardiyoloji kontrolü yaptırılması gerekiyor. Aslında bu tip egzersizleri tıbbi açıdan da tavsiye etmiyoruz.  Çünkü sadece kalp sağlığı açısından değil ortopedik açıdan da ve travmatik yaralanmalar açısından da tavsiye edilen bir spor türü değil."

Peki kimler risk grubuna giriyor, kimlerin dikkat etmesi gerekiyor?

Ailesinde öncelikle birinci derece akrabalarında kalp damar hastalığı olanlar
Özellikle erkeklerde 50 yaşından önce,
Kadınlarda 55 yaşından önce,
Kalp krizi geçirmiş olanlar,
Damarlarında tıkanıklık tespit edilenler
Stent takılanlar

Bu kişilerin yapacakları egzersizlerin mutlaka kontrol etmesi gerekiyor. Hatta egzersiz yapmayacaklarsa bile mutlaka belirli periyodlarda kontrollerini yaptırmaları şart. Ayrıca tansiyon hastalığı, şeker hastalığı bulunanlar, kolesterol  problemi olanlar ve yoğun sigara kullananların da mutlaka kontrollerini yaptırmaları gerekiyor.

Bu belirtilen risklerin birkaçı bir aradaysa kalp hastalıkları ve kalp krizi riski daha da yükseliyor. Tamamen sağlıklı görünen bireylerin bile, özellikle yarışmalı sporlara katılacaklarsa, kendisini kontrolsüz bir şekilde zorlayacağı bir spor yapacaksa mutlaka 40 yaşından sonra kardiyolojik muayene yaptırarak bu sporu yapmaları gerekiyor. Bu kontrollerin yılda bir de tekrarlanması önemli.

Peki durum sporcular açısından nasıl? Oğuz buna da şöyle yanıt veriyor:

Haberin Devamı

"Spor yapan kişilerde efor sırasında ani ölüm riskleri normal popülasyona göre daha fazla. Ani ölüm daha çok kalp ritim bozukluklarıyla ilgili. Sporcuların yaptıkları antrenmanlara ve fiziksel zorlanmaya bağlı olarak kalbinde kan pompalanma kapasitesinin artması gerekiyor. Bu da kalpte bir takım yapısal değişikliklere neden oluyor. Kalp kası kalınlaşıyor kalp odacıkları büyüyor. Bu tür kalpteki büyüme olayları bu kişilerin kalp elektrik yapısında bir takım bozuklukluklara yol açabiliyor, egzersiz sırasında bir takım ritim bozukluklarının oluşmasına neden olabiliyor. Bu nadir gerçekleşen durum sporcuların, normal popülasyondaki insanların iki katı kadar risk taşımalarına neden olabiliyor.

Bazı antibiyotiklere dikkat


Ayrıca kullanlan bazı ilaçlar ritim bozukluğu açısından tetikleyici olabiliyor. Bazı antibiyotikler ve bazı antipsikotik ilaçlara dikkat çeken Oğuz, "Bunlar verilirken doktorlar tarafından uyarının yapılmış olması gerekiyor. Ritim bozukluğunuz varsa bu ilaçların hiç kullanılmaması gerekiyor. Eğer 40’ın üzerinde yarışmalı spor yapılacaksa mutlaka kalp ve damar sağlığı kontrol edilmeli. Özellikle de ailede herhangi bir kardiyolojik problem varsa." diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!