Grip aşısında mikro enjektör

Güncelleme Tarihi:

Grip aşısında mikro enjektör
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2010 17:25

Geçtiğimiz yıl Avustralya'da kullanıma sonulan mikro enjeksiyonlu aşılar bu yıl Türkiye ile birlikte 30 ülkede kullanılacak.

Haberin Devamı

Türkiye’ye deri içi mikro enjeksiyon sistemli grip aşısı getirildi. Sanofi Pasteur firmasınca üretilen mikro enjeksiyon sistemli aşılarda, normal aşıların iğnesinin onda biri kadar bir iğne bulunuyor.

Klasik kas içi grip aşıları için 16-32 mm uzunluğunda iğne kullanılmasına karşılık mikro enjeksiyon tipi aşılarda 1.5 mm’lik bir iğne kullanılıyor. Bu özelliğin iğne korkusu bulunanlar açısından da rahatlatıcı etki yaptığı ve aşılanma oranını artırdığı belirtiliyor. Yeni tip aşılardaki koruma kalkanı sağlık çalışanlarında sık rastlanan iş kazalarını da önlüyor. Aşı küçük bir dokunuşla kolayca yapılabiliyor

Üriteci firmanın verdiği bilgiye göre 2009’da Avustralya’da kullanılan mikro aşılar bu yıl Türkiye ile birlikte 30 ülkede kullanıma giriyor. Mikro-Enjeksiyon Sistemli (MIS) grip aşısı Türkiye’de ilk aşamada 18-59 yaş arasındaki erişkinlerin aşılanmasında kullanılabilecek.

Haberin Devamı

Aşının etkisi güçleniyor

Yeni mikro grip aşılarının bağışıklık sistemi hücrelerinin en yoğun olduğu bölgeyi, deri içini hedef alarak aşının etkiliğini artırdığı belirtiliyor. Vücudun iç çevresi ile dış çevresi arasındaki kesişme noktasında bulunan deri, aşıları uygulamak için hedeflenmesi gereken en doğru yer olarak tanımlanıyor. Mikro-Enjeksiyon Sistemi (MIS) kullanılan yeni deri-içi grip aşıları hedefe doğrudan ulaşıyor.

Verilere göre, dünya genelinde sağlık çalışanlarında yüzde 10-44 arasında değişen sıklıkta iş kazası görülüyor. Bunlar arasında en sık görülenleri ise iğne batmaları gibi yaralanmalar oluşturuyor. ABD'de, mesleki olarak iğne batmasına bağlı yaralanmalardan yılda yaklaşık 600.000-800.000 kişi etkileniyor. Mikro grip aşısı uygulamasında bu tür yaralanma riski ortadan kalkıyor. Enjeksiyonun ardından pratik bir şekilde mikroenjektörlerin koruma kalkanı devreye giriyor ve kullanım dışı kalan iğnelerin batması ya da kaza sonucu yeniden kullanımı engelleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!