Ana Sayfa
Son dakika :
Haber
Yaşam
İlanlar
İnteraktif
Arşiv
02 Eylül 2014 Salı 19:42

 ADnet  
Reklam için
Hürriyet Anasayfa > Tüm Sağlık Haberleri

Böbrek dostu meyve

Paylaş Benimsayfam'da Paylaş
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
A.A 23 Temmuz 2010
Böbrek dostu meyve
Yurtdışından gelen taleplerle üretimi giderek artan kiraz, çok sayıda hastalığa “şifa kaynağı” olduğu için bol bol tüketilmeli.

Yurt dışından gelen taleplerle üretimi giderek artan kirazın, çok sayıda hastalığa “şifa kaynağı” olduğu belirtilerek, mevsimi olması nedeniyle bol bol tüketilmesi istendi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Doç. Dr. Yeşim Okay, hasadı devam eden kirazın, bu yıl bol ve ucuz olduğunu söyledi.

Kirazdaki üretimin yurt dışından gelen talepler nedeniyle her yıl biraz daha arttığını ifade eden Okay, bu yıl toplam üretimde yüzde 30 bir artış beklediklerini kaydetti. Kirazın çok sayıda hastalığa iyi geldiğinin bilimsel olarak ispatlandığını anlatan Okay, mevsimi olması nedeniyle bol bol tüketilmesini önerdi. Kirazda antosiyaninin ağrı kesici özelliği olduğunu ifade eden Okay, “Bu özelliğinin yanı sıra antosiyaninler vücuttaki toksik maddeleri temizleyen antioksidan özelliğe de sahiptir” dedi. Kirazın kolesterolü düşürdüğünü, bünyesindeki fosforun sinirleri güçlendirerek sakinlik sağladığını belirten Okay, şöyle konuştu:

“Kirazın idrar sökücü özelliği vardır. Böbrek ve safra kesesi taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Vücuttaki fazla suyun atılımına da yardımcı olur. Bunun yanı sıra vücuttaki nikotinin vücuttan atılmasına yardımcı olur, ağır ilaçlar gibi nedenlerle yorulan karaciğerin iyileşmesini sağlar. İçerdiği A vitamini sayesinde de gözlere iyi gelir. Ayrıca, vücut direncini de artırır.”

Kiraz ağacı kabuğunun kaynatılarak içilmesinin ateş düşürücü etki yapacağını bildiren Okay, kiraz çiçeklerinin göğsü yumuşatıp, balgam söktüreceğini söyledi. Okay, kiraz saplarının kaynatılıp içilmesi ile de kilo verdirici özelliğinden faydalanılabileceğini bildirdi.

Alırken nelere dikkat etmeli?

Okay, kiraz alırken temiz, parlak ve zarar görmemiş olmasına dikkat etmek gerektiğini anlattı.
Koyu renkli kirazların açık renklilere göre daha tatlı olacağını belirten Okay, “Satın alınan kirazlar saplı bir şekilde buzdolabında bekletilirse saklama süresi daha uzun olur” dedi. Okay, bilinenin aksine, kiraz meyvesinin sapının kısa veya uzun olmasının, meyvenin kalitesini etkileyen bir faktör olmadığını söyledi.

  Yorum Sayısı 3 / 3     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
Filiz Gul 18/07/2010 - 14:18
HEM TURKIYEDE HEM AVRUPADA KIRAZ HEP PAHALI MEYVE NASIL YIYCEK INSANLAR BOL BOL ACABA ZATEN COK KISA PIYASADA OLUYOR ODA YUKSEK FIYATLA SENEDE YARIM KILO YERSEK ANCA
Çok İyi %20 İyi %19 Normal %20 Kötü %20 Beğenmedim %19
H. CHELIK 18/07/2010 - 13:41
Gecenlerde boyle bir haber cikmisti. Kiraz receli yenirse eklem rahatsizligina iyi geldigi ile ilgili. bende son zamanlarda her sabah kahvaltida aliyordum. sag ayak basparmagimdaki agrinin kesildigini fark ettim. ama devamli aldigim halde agri yine basladi. Hatta o haberi gecen Dokturumada soyledim.
Çok İyi %19 İyi %20 Normal %20 Kötü %20 Beğenmedim %19
cihan aydınlı 18/07/2010 - 11:07
HERNE HİKMETSE HER SENE BİR MEYVE YADA BİR SEBZE MUCİZEVİ ŞİFA DAĞITICI OLUYOR.
Çok İyi %20 İyi %20 Normal %20 Kötü %19 Beğenmedim %19
Bu haberin diğer yorumcuları
YORUM ANALİZ
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Hürriyet veya hurriyet.com.tr sorumlu tutulamaz.
  Yorum Sayısı 3 / 3     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
Diğer Haberler
Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Hürriyet Aile Hürriyet Oto İddaa Avrupa Birliği DYH