Ana Sayfa
Son dakika :
Haber
Yaşam
İlanlar
İnteraktif
Arşiv
31 Temmuz 2014 Perşembe 06:22

 ADnet  
Reklam için
Hürriyet Anasayfa > Tüm Sağlık Haberleri

Masalardaki tuzluğa yasak

Paylaş Benimsayfam'da Paylaş
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
A.A 22 Mart 2010
Masalardaki tuzluğa yasak
Ekmekten ve salçadan aldığımız tuzun, organizmanın ihtiyacını karşıladığı, bu nedenle ekstra tuz kullanılmaması gerektiği belirtildi.

Konya'da faaliyet gösteren bir özel hastanenin başhekimi Dr. Kutsi Öncü, sağlıklı yaşam konularındaki çalışmaları ve odasına, “sigarayı bıraktırma bölümü” yaptırması ve sigaradan kurtulmak isteyenlere bizzat sunduğu özel hizmetle tanınıyor.

Bugüne kadar binden fazla kişiye, uyguladığı “sigara nedeniyle artık salgılanmayan endorfin hormonunu yeniden harekete geçirme” yöntemiyle sigarayı bıraktırmayı başaran Dr. Öncü, bir yandan da dünyada yayınlanan güncel bilimsel dergileri özel bir ilgiyle takip edip, dostları ve hastalarıyla bu bilgileri paylaşıyor.

Sağlıklı yaşam için bazı püf noktaların olduğunu, artık bu bilgilerin tıp dünyasında kesinliğinin kanıtlandığını ifade eden Dr. Öncü, şunları kaydetti:

“ABD'de lokantalarda masaya tuz konulması yasaklandı. Ekmekten ve salçadan aldığımız tuz, organizma için gerekli olanı karşılıyor. Tuz, yani sodyum klorürün fazlası, kalp, böbrek için ciddi bir yük, damarlarda hasara neden olur. Ancak sürekli terleme gerektiren ağır işlerde çalışan kişilerde aşırı magnezyum ve sodyum kaybı olabilir. Bu kişiler, yemeklerde ekstra tuz kullanabilir. Bunun dışında normal yaşam standartlarında bir kişinin ekstra tuz almasına gerek yok. Aşırı tuz, böbreklerde çok ciddi sorunları karşımıza çıkarabilir. Bu arada su son derece önemli, günlük 3 litre su içilmesi lazım.”

Yeterli su içilmemesi durumunda kısa sürede böbrek yetmezliği riskinin ortaya çıkabileceğine vurgu yapan Öncü, “Böbreklerde, 'nefronlar' dediğimiz ip yumağı şeklinde süzgeçler var. Kılcal damarlardan oluşan ve süzme işlemi yapan bu nefronların toplam uzunluğu 2 milyon kilometredir. Bu nefronlar birkaç dakikada 3 litre su süzülebiliyor. Bu nefronların rahat çalışması ve yaşamlarını sürdürebilmeleri tümüyle, günde 2.5-3 litre su içmemize bağlı. Yoksa nefronlarımızın uzunluğu azalır ve sağlığımızı kaybederiz” dedi.

ARITILMIŞ SU ÖNERİLMİYOR

Kullanılacak suyun ağır metallerle kirlenmemiş, deterjan artıkları, fabrika asitleri karışmamış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Öncü, “İçilecek suda özel bir işleme gerek yoktur. Normal kontrolleri yapılan şehir şebeke suları rahatlıkla içilebilir. Bizim için elzem olan, zaten suda doğal olarak bulunan kalsiyum, fosfor, potasyum, klor ve magnezyum gibi değerdir. Çocuklar ise günde yaklaşık 1.5 litre su içmelidir. 'Sağlıklı olayım' diye arıtılmış saf su içmek doğru değil” diye konuştu.

DOĞRU KAHVALTI NASIL YAPILIR?

Dr. Öncü, doğru beslenme yönteminde iyi bir kahvaltının vazgeçilmez olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir dilim beyaz peynir, domates, kırmızı çarliston biber, 1-2 ceviz, bir yumurta ve reçelden oluşan kahvaltı üzerine bir beslenme şekli daha yoktur. Bu gıdalar size ihtiyacınız olan mineral, protein, karbonhidrat, şeker, hepsini sağlar. Üzerine 2 bardak su ya da büyük bir su bardağı çay veya bir bardak süt sizi güne hazırlayacaktır. Öğleyin de çorba, içinde bir parça et olan sebze yemeği, bitkisel ve hayvansal protein ihtiyacınızı tümüyle karşılar. Akşam da öğle yemeğine benzer ancak daha hafif bir menü tercih edilebilir.”

Ara öğünlerde meyve tavsiye eden Öncü, “Ara öğünler, kilo almaları önleyen en önemli unsurudur. Ara öğünlerin aksatılması halinde vücut sistemi, hayatta kalma dürtüsüyle enerjiyi yakmak yerine vücutta depolamayı tercih edecektir” dedi.


  Yorum Sayısı 3 / 3     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
Şimşir Tarak 22/03/2010 - 10:11
Sayın Mete Dağ üstadımız acaba kerem edip 'Dr.Beyin' söylediklerinin hangisinin doğru olmadığını da yazarsa biz avam takımı bundan istifade ederdik! Bu kadar bilgili bir kişinin Türkçe'de 'alınabilinir' diye bir kelime olmadığını, olsa olsa 'alınabilir' denmesi gerektiğini de bilmesini beklerdik !
Çok İyi %30 İyi %18 Normal %18 Kötü %14 Beğenmedim %18
Haber Faresi 22/03/2010 - 10:01
20 yıl evvel Yumurta katildir,kalp hastalığı yapar deyip sonradan çark eden,yine 25 yıl evvel "zeytinyağı kalp düşmanıdır margarin ve ayçiçek yağı tüketin" deyip insanları bu mucizeden mahrum eden tıp dünyasının tuz konusunda da çok güvenilir olduğunu düşünmüyorum. Vücudun ihtiyacı varsa canı ister.
Çok İyi %16 İyi %20 Normal %18 Kötü %20 Beğenmedim %23
Mete Dağ 21/03/2010 - 12:33
Dr.Beyin söyledikleri genelde,doğru.Ancak;halkımızın anlayacağı ve bilimsel olarak kanıtlanan 2 yanlış var:
1-Yemek sonunda "çay" içilmez. 30-60 Dakika sonrasında çay alınabilinir.
2-Yemekten sonra su da içilmez.Çünkü,hele soğuk su içtiğimizde mide şişmesi,gaz ve gastrit oluşumuna yolaçabilir.
Çok İyi %20 İyi %18 Normal %19 Kötü %19 Beğenmedim %21
Bu haberin diğer yorumcuları
YORUM ANALİZ
Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Hürriyet veya hurriyet.com.tr sorumlu tutulamaz.
  Yorum Sayısı 3 / 3     Yorumlarınızı yazmak için tıklayın >>
Bu haberin diğer yorumları
Diğer Haberler
Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Hürriyet Aile Hürriyet Oto İddaa Avrupa Birliği DYH