Üniversiteli engelliler için engel kalmayacak

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteli engelliler için engel kalmayacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2010 15:23

Dicle Üniversitesi (DÜ) Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, Türkiye'de laboratuvarların engellilere göre ayarlanmadığını belirterek, üniversitede engellilere göre düzenlemeler yapacaklarını bildirdi.

Prof. Dr. Hamdi Temel, yaptığı açıklamada, yeni oluşturulan Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak başta engelli öğrenciler olmak üzere tüm engellilerin sorunlarının belirlenmesi ve çözülmesi konusunda çalışmalara başladıklarını belirtti.

Engelli öğrencilerin genellikle sosyal alanda lisans ve doktora yaptığını ancak fen, matematik, mühendislik alanlarında çalışamayacakları düşüncesinin hakim olduğunu söyleyen Prof. Dr. Temel, şöyle konuştu:

“Kimyada periyodik cetveldeki elementlerin yaklaşık 10-12 tanesini engelli bilim adamları bulmuş. Meşhur Dalton Atom Modeli var.

Dalton teorik ilk atomculardan biri, renk körü olan bir engelli, meşhur fizikçi Hawking fiziksel engelli ve konuşamadığı için ancak bilgisayar yardımıyla mesajlarını anlayabiliyoruz. Buna rağmen Albert Einstein'dan sonra en parlak teorikçi bilim adamı olarak kabul ediliyor. Dünyada Nobel Ödülü alan pek çok engelli bilim adamı var ancak bugün laboratuvarlarımız engellilerin kullanacağı durumda bile değil. Kimya, fizik, biyoloji veya mühendislik alanlarındaki laboratuvarları maalesef engellilere göre ayarlamamışız. Bu çok ilginç bir şey, oysa bu imkan sağlansa belki engelli bilim adamlarımız çıkabilir.”

“ENGELLİLERİN DERTLERİNİ ANLATACAĞI BİRİM BİLE YOKMUŞ”

DÜ'de engelli merkezi kurma düşüncesinin görme engelli bir öğrencinin sadece küçük puntolar nedeniyle sınavlarda çok zorlandığını belirtmesiyle ortaya çıktığını ifade eden Temel, “Örneğin sadece punto büyütülse görme engellinin böyle bir sorunu kalmayacak. Ancak şunu fark ettik ki engellilerin üniversitede dertlerini anlatacakları bir birim bile yokmuş. Üniversitede laboratuvarlar, asansörler engelliler düşünülerek yapılmamış. Bu nedenlerden ötürü ve profesyonelce çalışmalar yapma düşüncesiyle bu merkezi kurduk, 1 yıllık çalışma sonucunda yönetmelik hazırladık” dedi.

Prof. Dr. Temel, Bilkent ve Boğaziçi gibi engelliler konusunda ciddi çalışmalar yapan üniversiteler bulunduğunu ancak genellikle engelli öğrenciler için fiziki engellerin giderilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını belirterek,
şunları söyledi:

“Bunların yanı sıra akademik olarak ne yapabiliriz diye düşündük. İlk yapacağımız şey fiziki zorlukları gidermek, ayrıca çok güzel projelerimiz var. Bütün birimlerimize yazı yazdık. Öğrenci, memur veya öğretim üyesi olsun, üniversitedeki engellilerin sayısını ve bilgilerini istedik. Sonrasında çalışmalarımıza başlayacağız. Merkezimizde danışma birimleri kuruyoruz. Bu birimde üniversiteden akademisyeni, memuru, öğrencisi olacak ayrıca dışarıdaki derneklerden de görüş alacağız, onların görüşleri bizim için çok önemli.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!