Tüylü oyuncaklardaki tehlike

Güncelleme Tarihi:

Tüylü oyuncaklardaki tehlike
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2010 03:16

astımlılarda hastalığın başlamasına neden olan alerjenlerin Astımlılarda hastalığın başlamasına neden olan alerjenlerin başında gelen ev tozu akarlarının tüylü oyuncaklarda bol miktarda bulunabileceğine dikkat çekierek, çocuklara oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gerektiği söylendi.


ULUDAĞ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Alerjik Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Dane Ediger, Ediger, ‘Dermatophagoides’ adı verilen akarların 0.2-0.3 milimetre boyutunda, 8 kancası bulunan, gözleri görmeyen böcekçik olduklarını belirterek, ev ortamında insan saçlarından dökülen kepeklerle, tüy ve iplik parçacıklarıyla beslendiklerini kaydetti.

Astım hastalığına neden olan alerjenlerin başında gelen ev tozu akarlarının tüylü oyuncaklarda da bol miktarda bulunabileceğini hatırlatan Doç.Dr.Dane Ediger, “Çocuklara oyuncak seçiminde dikkatli olunmalı, tüylü oyuncakların ev tozu akarları nedeniyle astım hastalığını tetikleyebileceği unutulmamalı” dedi.

Ev tozu akarının üremesinde iç ortam kadar dış ortam ısı ve neminin de önemli olduğunu kaydeden Doç.Dr. Dane Ediger, “Akarlara kuru iklimde ve yüksek rakımda daha nadir rastlanırken deniz kenarı ve yüksek nemlilik içeren bölgelerde daha sık rastlanmaktadır. Nem oranının yüksek olduğu Karadeniz Bölgesi’nde alerjik astımlı her 10 çocuktan 9’unda akar alerjisi saptanırken iç bölgelerde yaşayanlarda bu oran düşmektedir. Örneğin Ankara’da yaşayan alerjik astımlı 10 erişkinin 6’sında akar duyarlılığı saptanırken bu oran Güneydoğu Anadolu bölgesinde 10’da 3’e düşmektedir” diye konuştu.

AKARLAR EN SIK NEREDE YAŞAR ?
Doç.Dr. Dane Ediger, ev tozu akarlarının tüm tekstil eşyalarında bulunabilmekle beraber ev içi ortamda en çok yaşadıkları yerleri şu şekilde sıraladı:

“Akarlar yatak, yorgan, nevresim takımları, çarşaf ve yastık kılıfları, battaniye ve halı gibi yünlü materyaller, perde ve kumaş kaplı mobilyalar, tüylü hayvanlar, tüylü oyuncaklarda bulunur. Akarların yastık ve yorganda yoğun bulunmasının nedeni bunlarda beslenebileceği insan deri döküntülerinin çokluğudur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!