Bu kızları kurtarın

Güncelleme Tarihi:

Bu kızları kurtarın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 12:04

MANİSA İsmet İnönü Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nin 1939 yılından bu yana faaliyette olan 48 kişilik pansiyonunda, fiziki şartların yetersizliğine rağmen 102 kız öğrencinin yatırılması, tepki çekiyor.

Haberin Devamı


Koğuş sistemindeki gibi ranzalarda yatmak durumunda kalan kız öğrenciler, acil olarak yeni pansiyon yapılmasını istedi.

İsmet İnönü Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdürü Serpil Şekerci, pansiyonun çok eski ve fiziki şartlarının yetersiz olduğunu, 48 kişilik yerde 102 öğrenci barındırmak durumunda kaldıklarını söyledi. Okulun acilen yeni bir pansiyona ihtiyaç duyduğunu 2 yıl önce Bilgisayar Teknik Sınıfı öğrencilerinden 18 yaşındaki Derya Koç dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e yazdığı mektupla ilettiğini aktaran Müdür Şekerci, “Öğrencimiz mektubunda sayın bakanımıza pansiyonun fiziki şartlarının yetersizliği konusunda gerekli bilgilendirmeyi yaptı. Ardın bakanımız hem öğrencimizin kendisine hem de bize konuyla yakından ilgileneceğini ve yeni bir pansiyonun yapımı konusunun yatırım programına alınacağını belirtmişti. Ancak bir sonuç çıkmadı” diye konuştu.

/images/100/0x0/55ea2d75f018fbb8f86fd380

Şekerci, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü’nün Milli Eğitim Bakanlığı yatırım birimine pansiyonlarının yenilenmesi konusunda bu yıl bir teklif ilettiğini belirtirken, “Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığımızın 2010 yılı yatırım programına yeni pansiyonumuzun yapımını almasını bekliyoruz. Yerimiz hazır. Sadece yatırım programına alınmasını bekliyoruz. Okulumuzun içinde pansiyonumuza ait yemekhane yıkılıp yeni ve modern bir pansiyon yapılabilir” dedi.

“BİRİMİZ HASTALANDI MI BULAŞACAK DİYE KORKUYORUZ”

Öğrencilerden Derya Koç ise “Sayın bakanımız konuyla yakından ilgileneceğini belirtmişti. Ancak üzerinden bir yıl geçti. Halen bir sonuç alamadık. Pansiyonumuzun fiziki şartlarının yetersizliği bizi psikolojik olarak etkiliyor. Çalışma ortamımız yetersiz. Yataklarımız ise koğuş sistemi gibi yan yana ranzalar halinde. Birbirine birleştirilmiş ranzalarda arkadaşlarımızla neredeyse yan yana yatıyoruz. Birimiz hastalandı mı diğer arkadaşlarımıza da bulaşacak diye korkuyoruz. Yeni bir pansiyonun yapımı konusunda yetkililerimizi duyarlı olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

540 öğrenci kapasiteli İsmet İnönü Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nde şu an 1040 öğrencinin eğitim gördüğü öğrenildi. Öğrencilerin 102'si çevre ilçelerden geldiğinden pansiyonda kalarak yatılı eğitim görüyor.

Haberin Devamı

"Mahremiyetin ortadan kalkması karşılıklı istenmeyen olumsuz etkileşimlerin ortaya çıkmasına neden olur"

Haberin Devamı

Anadolu Sağlık Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Zafer Atasoy’un konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Diğer canlılarda olduğu gibi, insanların da yaşam alanına gereksinimleri vardır. Bu alana yönelik olumsuz her türlü girişim kişi tarafından kabul edilmez. Yaşam alanına saygı her insan için bir ihtiyaçtır. Yaşam alanının kısıtlanması, sınırlandırılmasının kişiler üzerinde olumsuz ve yıkıcı etkileri vardır; ruhsal izler yaratır, verimliliklerini düşürür, mahremiyetin ortadan kalkması karşılıklı istenmeyen olumsuz etkileşimlerin ortaya çıkmasına neden olur. Çok genç bir nüfusa sahip olan ülkemizin gençlere, yüksek öğrenim gençliğine sunduğu olanakların ne denli kısıtlı ve yetersiz olduğunu biliyoruz. Sözü edilen durumda 48 öğrenci için planlanmış bir alanda yer almasını istediğimiz 49. kişi için yaşam alanı kısıtlılığı önce kendisi daha sonra diğer 48 kişi için geçerli olacaktır. “Ev ev üstüne olmadığını” biliyoruz. Daraltılmış alanlarda sorunların ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır."



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!