Yumurta aklandı

Güncelleme Tarihi:

Yumurta aklandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2009 14:26

Yumurtanın kalp sağlığı için kötü olduğu yönündeki eski inanış değişiyor mu?

Haberin Devamı


Akdeniz Ülkeleri Tavukçuluk Zirvesi'nde konuşan İstanbul Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, yumurtanın kalp sağlığı için kötü olduğu yönündeki eski inanışın birçok çalışma ile bertaraf edildiğini vurguladı. Prof.Dr. Sönmez, dünyada Ekim ayının ikinci Cuma gününde kutlanan Yumurta Günü'nün, bu yıl Türkiye'de de kutlanacağını söyledi.

Kalp sağlığına zararlı değil

Toplantının ilk gününde gazetecilere açıklama yapan İstanbul Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Bingür Sönmez ise yumurtanın insan sağlığı üzerindeki etkilerinden söz etti. Yumurtanın kalp sağlığı için kötü olduğu yönündeki eski inanışın birçok çalışma ile bertaraf edildiğini vurgulayan Prof.Dr. Sönmez, “Türkiye’de bu konudaki ilk çalışma, 1983 yılında Ankara Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Günde bir ve iki yumurta yiyen gruplar 3 hafta ve 3 aylık dönemde takip edilmiş, kan yağları, kolesterol ve trigliserid seviyelerinde her iki grupta da kısa veya uzun dönemde bir artış olmadığı görülmüştür. Deneysel beslenme çalışmalarında günde tüketilen bir ilave yumurtanın, kan kolesterol seviyelerini sadece yüzde 1- 3 kadar artırdığı görülmüştür” diye konuştu.

Çiğ yumurta yemeyin

Çiğ yumurta yenilmemesi konusunda da uyarılarda bulunan Prof.Dr. Sönmez, “Yumurta kayısı kıvamında olacak. Çok pişerse içindeki demir kayboluyor. Bu nedenle çok pişirmemeye özen gösterilmeli. Tavada da az sıvı yağla sarısını çok kızartmadan yapılacak. Çiğ yumurta ise kesinlikle yenilmeyecek” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!