Bebeğinize zarar vermeyin

Güncelleme Tarihi:

Bebeğinize zarar vermeyin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2009 13:47

Eski bir adet olan bebeğin ağlamaması ve uyuması için ayakta sallama alışkanlığının aslında çok zararlı olduğu belirtildi.


ABD Iowa Devlet Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Resmiye Oral, ağlayan bebeğin sakinleştirilmesi veya uyutulması amacıyla battaniyede sallama veya ayakta sallamanın bebekte beyin hasarına ve ölüme neden olabileceği uyarısında bulundu.

Sinir Sistemi Cerrahisi Derneği’nin Kapadokya Dedeman Otel’de düzenlediği 5'inci Bilimsel Kongresi’ne katılarak ‘Sarsılmış Bebek Sendromu’ konusunda açıklama yapan ABD’nin Iowa Devlet Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof.Dr. Resmiye Oral, sarsılmış bebek sendromunun özellikle 2 yaş öncesinde çok önemli olduğunu söyledi. Prof.Dr. Oral, “Çocuk istismarına bağlı travma ölümlerinin yüzde 80’i sarsılmış bebek sendromu sonucunda meydana gelmektedir. Bebek 2 yaş öncesinde konuşması sınırlı olduğu için kendini ağlayarak ifade ediyor. Eğer ebeveyn veya çocuğa bakan kişi ağlamakta olan bir çocuk veya bebek karşısında ne yapacağını bilemiyor, öfkeye kapılıp yakaladığı gibi bebeği sarsmaya başlıyor ve hatta o sarsma daha da ileri giderek fırlatma ile son bulabiliyor. Dolayısıyla, çok hassas olan beyin o sarsma eylemi sırasında zedeleniyor. Fırlatma olayında da aldığı darbe sarsma nedeniyle oluşan yaralanmayı daha da artırıyor. Bu nedenle ailelerimize, özellikle pediatri de aile hekimliği polikliniklerinde ağlayan bebek ile baş etmenin yöntemlerini anlatmamız son derece önemli” dedi.

Prof.Dr. Oral, büyük çoğunluğun, ağlayan bebek karşısında ne yapacaklarını bilemedikleri ve çok büyük bir öfke bunalıma girdikleri için bir anda kendilerini kaybedip bebeğe vereceği zararı bilmeden sarstığını düşündüğünü söyledi. Prof.Dr. Oral, Türkiye’de bu durumun yaygın olduğunu tahmin ettiğini de belirtti.

Sarsılmış Bebek Sendromunun bebekte kalıcı beyinsel sorunlar ortaya çıkartabileceği gibi, ani ölümlere de neden olabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Resmiye Oral şunları söyledi:
“Benim gençlik yıllarımda bazen ağlayan bir bebeği bir battaniyeye koyar, bir ucundan biri diğer ucundan bir kişi tutar ve bebek sallanmaya başlardı. Hatta öyle sallanırdı ki bebek bir öbür uca doğru tepetaklak hale gelirdi. Sarsmanın zararını düşünemezdim de bebeğin battaniyeden yere düşeceği korkusu yaşardım. Bu tür bir sarsma olayı, sarsılmış bebek sendromunun bulgularını ortaya çıkartabilir. Bir de ayakta sallama pratiğimiz var. Ağlaması durmadığı için canhıraş şekilde sallanan bebekler gördüm, ağlayan bebek birden susar adeta baygın bir şekilde uykuya dalar. Dolayısıyla canhıraş ayakta sallama ve vahşi şekilde battaniye içerisinde salmama şeklinin ülkemizde bırakılması gerekir. Sarsılmış bebek sendromu bebeklerin kafaları vücutlarına oranla daha büyüktür, dörtte birinin vücudu bir yaş altında kafa yapar. Ama boyun kasları çok zayıftır. Bebekler baş kontrolünü 3-4 ayda civarında sağlayabilirler. O zamana kadar sürekli bebeği başının arkasından desteklememiz gerekir.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!