Ana Sayfa
Son dakika :
Haber
Yaşam
İlanlar
İnteraktif
Arşiv
21 Nisan 2014 Pazartesi 10:04

 ADnet  
Reklam için
Tüm Sağlık Haberlerini Okumak İçin
Önceki Haber     Sonraki Haber
AIDS-SORU VE CEVAPLAR

1. BÖLÜM

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği ve Hurriyet.com.tr'den dev işbirliği. 3 bin uzman doktor AIDS'le ilgili tüm sorularınızı cevaplıyor.

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği'nden Prof. Dr. Serhat ÜNAL ve Dr. Aygen TÜMER AIDS'le ilgili tüm sorularınızı cevaplıyor...

SORU
Hocam benim sorum ben ingilterede yasiyorum ve bir restorantta kasa bölümünde calisiyorum. Gecenlerde müsterinin biri siparis verirken agzindan cikan bir kücük damla tükürük benim dudagima sicradi ve hemen gömlegimle sildim. Kafama takildi. Kendisi bu arada biraz ickiliydi. O minik damla tükürükte kan olma ihtimali olup olmadiginida bilmiyorum. Sizce test yaptirmalimiyim. Risk nedir hiv bulasirmi. Aydinlatirsaniz sevinirim tskler
CEVAP
Tükürüğün içinde taze kan olması ve sizin ağzınızın içine gelmesi gerekir. Dudaktan geçmez.

SORU
Ben yaklaşık 2 yıl önce bir yabancı hayat kadınıyla tanıştım. daha doğrusu ben antalyada çalışırken bir kaç kez karşılaştık.sorucağım soruyla ilgili yardımcı olur diye panik atak hastası olduğumu ve ilaç aldığımı belirtmek istiyorum.bu yabancı hayat kadını beni dudağımdan öptü. uzun öpüşme olmadı. sadece bi öpücük kondurdu dudağıma. ardından bende nazikçe bir kez onu dudağından öptüm. uzun derin öpüşme olmadı.acaba bana aids bulaşmışmıdır. bir ihtimal varmıdır. test yaptırmam ne derece gerekli.
CEVAP
Anlattığınız şekilde HIV bulaşmaz. Taze kanın ağzınızdan içeri girmesi gerekmektedir. Dudaktan bulaşmamaktadır.

SORU
İyi günler hocam size bir sorum olcakdı şüpeli olaydan 110 gün sonra ilk eliza testimi oldum negatif cıkdı cok şükür şu anda 180 gün oldu yani 6 ay oldu sabah 7.30 da testimi oldum 2.30 gibi sonucunu aldım cok şükür buda negatif başka teste gerek duyulurmu daha sonradan bu hastalık ortaya cıkmaz dimi şimdiden tşk ler arık rahatlıyabilirmiyim
CEVAP
Rahatlayabilirsiniz, tekrar test yaptırmanıza gerek bulunmamaktadır

SORU
Hocam bilgi amaçlı soruyorum. Tüm diğer uzman ve doktorların aksine 6 ayı savunuyorsunuz. 2002 yılında Sağlık Bakanlığınca alınan 3. nesil testlerin kullanılması kararından sonra yani 2002 yılından bu yana Türkiye de 3 ay sonrasında ( 3. ayda alınan negatif sonuç olması kaydı ile )pozitifleşen bir vaka varmıdır ? Zira hıfzısıhha ankara bile maksimum 3 ay demekte. yanıtlarsanız sevinirim. Saygılarımla
CEVAP
Sağlık Bakanlığı, Hıfzısıhha ve diğer kurumların bir araya geldiği toplantıda alınan karar gereği 3 ve 6 ayda ELISA yöntemi ile testi önerme kararı çıktı. Haklısınız, yeni nesil testlerle bu süre daha da kısaldı, ancak iki testle konfirmasyonu da sağlamış oluyoruz. Kişilere 3 ay sonu %97, 6. ay %100'e yakın sonuç alıyoruz diye de belirtmeye çalışıyoruz. Yine de daha önceki söylemler ışığı altında 2 yıl diyen uzmanlar da mevcut. İlk aşamada bunu kırmaya çalışıyoruz.

SORU
Merhabalar; sabah berberde yüzümde ustura ile oluşan kesiğe berber kantaşı uyguladı.kanama hemen durdu tabi.ben aslında böyle şeylere izin vermem ama aniden oldu.şu anda içime ateş düştü.sonuçta kantaşını yarama sürdüler ve bu birçok kişiye de uygulandı. yorumunuz nedir acaba?kantaşı herhalde 15*20 dakikadır kullanılmamıştır benden önce.şimdiden teşekkür ederim.
CEVAP
Kan taşının üzerinde bol miktarda olan taze kanın, sizin yüzünüzdeki kesiğin içine girmesi HIV'ın bulaşması için gerekmektedir. Bu şekilde bulaşma olasılığı çok zordur.

SORU
Korunmasız ilişkiye girdiğim hayat kadınının hiv taşıyıcısı olduğunu öğrendim. ilişkiden 2-3 hafta sonra bende kırmızı lekeler, kasıklarımda şişmeler, kulak arkası şişmesi kol ve karın kasları sertleşmesi 1 hafta süren gece terlemeleri olmuştu. hiç ateşim çıkmadı. ilişkiden 25 28 51 66 72 82 99 1017 125 135 155 175. günle combo test oldum. sonuçlar negatif. şu an 8. aydayım ve kollarımda pembe kızarıklık çıkıyor sonra kahverengiye dönüyor. tekrar test yaptırmamam gerek var mı? teşekkürler.
CEVAP
6 aydan sonra test yaptırmayı önermemekteyiz. Tekrar baktırmanıza gerek yok. 3 ve 6 ay yeterlidir. Çok fazla arada test yaptırmışsınız.

SORU
Ben bundan 1 sene önce bi hayat kadınıyla beraber oldum ve korunmasıs ilişkiye girdim ben aıds olup olmadımı nasıl ögrene bilirim ama dokt ora gitmekten korkuyorum
CEVAP
HIV için ELISA yöntemi ile test yaptırarak tanı konulabilir. Onun haricinde şikayetleriniz vs. ile tanı konulamaz. Şikayetlerininz ortalama 10 yıl sonra ortaya çıkar. Bir laboratuvarda testinizi yaptırabilirsiniz.

SORU
İyi gunler hocam 19 09 2008 tarihinde bir tanimadigim bayana oralsex yaptirdim sonradan ogrendigim onun hiv tasiyisi oldugunu ,hayatim zindana dondu uc ay sonra elisa testi oldum nagatif ve en son 27 subat 2009 da yine test oldum sonuc nagatif yani aradan 5 ay ve 15 gun gecti sizce artik olayi kapatabilirmiyim yoksa hala risk devam ediyormu? oral temasta yalniz ben verici konumdaydim onun agiz disinda bosaldim lutfen cevabinizi bekliyorum.
CEVAP
Anlattığınız şekilde HIV zaten bulaşmaz. Endişe edip test yaptırmışsınız. Doğru zamanlarda testleri yaptırmışsınız, bir daha baktırmanıza gerek bulunmamaktadır.

SORU
Hocam kolay gelsin bir sorum olcakdı bazı eliza testlerinde yalancı pozitif cıkma ihtimali varmış yalancı pozitif cıkma ihtimali varsa yalancı negatifde cıkma ihtimali varmıdır yani 3 ve 6 ayı doldurmuş olan eliza testlerinde yalancı negatif cıkarmı
CEVAP
ELISA testlerinin negatif sonucu güvenilir, ancak pozitif sonucu için doğrulama testi denilen başka teste ihtiyaç duyulur. 3 ve 6. ayda yaptırdığınız teste güvenebilirsiniz, yalancı negatif çıkmaz.

SORU
DÜN BAŞIMDAN GECEN OLAYI AKTARMAK İSTİYORUM SİZE KORUNMALI VAJİNAL SEX ESNASINDA KONDOM VAJINANIN İÇİNDE KALDI, BELKİ ÇIPLAK OLARAK BENİM PENİSİMDE KADININ VAJİNASINA TEMAS ETMİŞ OLABİLİR KONDOMU ELİMLE CIKARDIM PATLAMAMIŞTI TEST OLMAMA GEREK VARMI NE YAPMALIYIM HIV BU ŞEKİLDE GECERMİ?
CEVAP
Eğer kadının cinsel salgısı penisinizin uç kısmına gelmişse HIV bulaşabilir. HIV sağlam deriden bulaşmaz, mukoza denilen ince zarlardan bulaşabilir. Penisin uç kısmı mukoza ile kaplıdır, geri kalanı deri ile kaplıdır. Bu durumda 3 ve 6 ay sonra antikor testi olan ELISA ile test yaptırabilirsiniz. Bu süreyi bekleyemezseniz, 15-21. gün arası p24 antijen testi ve 3. ayda da ELISA testi yaptırmanız uygun olacaktır.

SORU
Korunmasız ilişkimin sonrasında 75.günde elisa,95.günde combi ve de 120.günde yine elisa testi yaptırdım ve de hepside negatif. İncelediğim tüm yabancı sitelerde (medhelp,poz.com.,the body vs.)ve de yerli sitelerde 90. gün son pencere dönemi olarak veriliyor. sadece siz 6. ay ibaresini belirtiyorsunuz. Son zamanlarda ise 21. gün civarı bir combi test var ise 3.ay son diyorsunuz.96.gün combi ve 4. ay elisa yeterli değilmi? değil ise %kaç güvenilirdir.Yeni bir teste ihtiyacım varmı? Saygılarımla
CEVAP
96. gün yaptırdığınız combi testinin sadece antikor testinin sonucuna bakarız. Antijen tseti 15-21. gün arası yapılır. 6. ayda da test yaptırmanız gerekiyor. Başka kaynaklara bakarsanız, 2 yıl, 1 yıl diyen de var. Bizdeki testler ve Sağlık Bakanlığı kararı ile 3 ve 6. ayda ELISA ile antikor bakıyoruz. Yüzde oran vermenin bir anlamı sizin için uygun değildir. Önemli olan %100e yaklaşmaktır. O da 6. ayda sağlanır.

SORU
Bugun korunmalı ilişki esnasında condomun vajinanın içinde kaldıgını farkettim kondomu cıkardım sağlamdı ama vajınanın içindeyken cıkmış sanıyorum cok saygıder hocam pep yaptırmama gerek varmı?
CEVAP
Hayır yoktur.

SORU
Hocam,HIV virüsü kan ve cinsel ilişki yolu ile bulaşır.erkek arkadaşımla hiç cinsel ilişki yaşamadım,boşalmada olmadı fakat cinsel organların kısa süreli bir teması oldu. bu temas sırasında zevk suyu denen sıvı gelmiş olabilir.böyle bir durumda hıv bulaşma riski olabilirmi?erkek arkadaşım daha önce birçok kadınla birlikte olduğunu söylediği için korkmaya başladım.60. günde hıv COMBİ test yaptırdım sonuç negatif.bu sonucun anlamı varmı?tekrar test yaptırmam gerekiyormu?çok korkuyorum.ne yapmalıym
CEVAP
Anlattığınız şekilde HIV sağlam deriden bulaşmamaktadır. Erkek arkadaşınızın cinsel salgısının vajeninizin içine girmesi gerekir. Yine de test yaptırmak istiyorsanız 60 günün yüksek oranda anlamı bulunmamaktadır. 3 ve 6 ay sonra ELISA yöntemi ile test yaptırmak gerekiyor.

SORU
İlişkimden 21 gunden sonra p24 combi testi , 72 gun sonra eliza testi yaptırdım negativ sonuç aldım bu sonuç yetrlimidir ayrıca kasıklarımda sivilceye benzer lezyonlar oluştu moloscum dendi hivle alaksı varmıdır
CEVAP
Molloscumun HIV'le alaksı bulunmamaktadır. Tedavisini mutlaka yaptırın. Riskli davranışınızın oranı yüksek ise 90. günde de test yaptırmanız gerekiyor.

SORU
Pardom samırö dunkı sorumda bı yanlış anlaşılma olmuş,ılışkıde korundum ama oral temasta verıcı konumdayken korunmadım.buna göre son tetsımıde 75. gunde oldum.(ıkıncı temastan sonrakı 75) buna göre rıskım varmıdır?tekrar test olmalımıyım
CEVAP
Tekrar test olmanıza gerek bulunmamaktadır.

SORU
Kolay gelsin bir sorum olcakdı ben bir bayanla şüpeli temasda bulundum bayanın vajinasında kanama vardı kondom da kullanmadım kanaması olan bir bayandan hiv bulaşırmı benim penisimde kesik yara vs yokduu şimdiden tşk ederim kolay gelsin
CEVAP
HIV, kondomsuz yapılan cinsel temas ile cinsel salgılar yolu ile bulaşmaktadır. Eğer işin içinde kan varsa risk daha da artmaktadır. Çünkü, HIV kan ve cinsel yolla bulaşır. Penisde yara, çizik olması gerekmiyor. Çünkü penisin uç kısmı mukoza denilen ince zar ile kaplıdır ve HIV buradan vücuda girmektedir. Mutkala 3 ve 6 ay sonra ELISA testi yaptırın. Bu arada siz virüsü almış iseniz, başkalarına bulaştırabilirsiniz. Kan vermeyin ve cinsel temaslarınızda kondom kullanın.

SORU
tum testlerı farklı lab.yaptırdım.subat ayında benım kulak arkamda ve ensemde cok kuçuk bezeler cıktı,sıvılce buyuklugunde.en son temsımın uzerınden 4 ay geçtı ne yapmalıyım ıkımızde 3 kez negatıf çıktık test yaptırmaya devam etmelımıyız.daha ılerı testlerı yaptırmalıyım.ne yapmalıyım?teskkurler
CEVAP
3 veya daha fazla test yaptırmanın anlamı bulunmamaktadır. Önemli olan doğru zamanda doğru test yaptırmaktır. Riskli yaşanan davranıştan 3 ve 6 ay sonra ELISA testi yaptırmanız gerekiyor. Farklı lab. ne anlamda yaptırdınız anlayamadım. Güvenilir bir merkez yeterlidir.

SORU
Merhaba aynı kadınla farklı zmanlarda gırdiğım korunmalı ılişkılerde verıcı konumdayken oral temasta bulundum.bırincı ılışkıden 99 gun ıkıncı ılışkıden 72 gun sonra test yaptırp neg.aldım.bu ılışkılerde derın öpüşmelerde mevcutttu.ve gırdiğım ıkıncı ılşkıden 45 gun sonra bayanada test yaptırıdm oda neg. ıdı.bır rıskım varmıdır başka tets yaptımalımıyım ??
CEVAP
Zaten korunmalı ve zaten verici konumda oral temas olmuş. Anlattığınız şekilde HIV bulaşmamaktadır. Bayana test yaptırmanızın bir anlamı yoktur, yaptırdığınız günden 3 ay önceki sonucu test vermektedir. Halbuki o kişi son 3 ay içinde de bu virüsü kapmış olabilir ve size bulaştırabilir.

SORU
Merhaba, önceki soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Ben 08.02.2009 tarihinde bir ilişkiye girmiştim, tavsiyeniz üzerine 28.02.2009 tarihinde p24 antijen test yaptırdım. Sonuç kağıdında Test Adı --> Anti Hiv(1&2) Ab/p24 Ag, Sonuç --> Negatif yazıyor. Birinci sorum, doğru testi doğru tarihte mi yaptırdım, sonuç doğruluğu ne kadardır? 2. sorum ise ELISA testini yaptırmak için 3. ayı beklemem gerekiyor değil mi? O testten sonra da 6. ayda 2. testi yaptırmam gerekiyor?
CEVAP
Doğru zamanda doğru testi yaptırmışsınız. 3. ayda sadece HIV1/2 antikor testi yaptırabilirsiniz. 6. ayda tekrar teste gerek bulunmamaktadır. Normal şartlarda tanı koymak için 3 ve 6. ayda antikor testi önerilir. Siz dayanamayıp erken dönemde antijen testi yaptırnca sadece 3. ay testi yetelidir. Bu aldığınız sonuç %80 civarı doğru sonuçtur.

SORU
2008 yılının kasım ayının 9 unda yabancı uyruklu bir kadınla ilişkiye girdim.Korunmuş olmama rağmen, ilişkinin başlangıç evresinde kadınla öpüşmem gerçekleşti,bunun yanında prezervatif takmadan önce kadın cinsel organımı vajinasına soktu fakat boşaldığımda prezervatif takıl idi, ocak ayının 26 sında grip oldum, aklıma hemen acaba o ilişkiden HIV kapmış olabilirmiyim diye şüphe geçti.Benim sorum hangi aylarda ve hangi testleri yaptırmalıyım ve hangi uzmanlık alanına başvurmalıyım.
CEVAP
Anlattığınız riskli davranışa girmektedir. Riskli yapılan bu davranıştan 3 ve 6 ay sonra ELISA yöntemi ile testi yaptırmanız gerekiyor. Kesin sonucu bu şekilde alabilirsiniz. 3. ayda alacağınız test sonucu %97, 6. ayda alacağınız sonuç ise %100'e yakın doğru sonuç verecektir. Eğer HIV'ı almış iseniz, aldığınız andan itibaren başkalarına bulaştırabilirsiniz. Mutlaka prezervatif kullanarak karşı tarafı korumaya çalışın.

SORU
Mrb hocam şüpeli olaydan 2 sene gecdi test yapdırmayı düşünüyorum 1 defa eliza testi yapdırsam negetif sonucuna güvenebilirmiyim şimdiden tşk ler
CEVAP
6 aydan sonra sonuç değişmemektedir. 2 yıl geçtiği için bir kez ELISA yöntemi ile test yaptırıp, sonucuna güvenebilirsiniz.

SORU
Mrblar çok teşekkür ederim böyle bir hizmeti bizlerin imkanına sunduğunuz için 30.45.75.90.180. günlerde anti hiv kemuluminesans testi oldum.Şükür ki Negatifdi.Ayrıca 10.ayda da gene aynı kurumda Anti hiv negatif yazıyordu. Ancak Hocam şimdi bu testi özel bir hastanede oldum yani sizce bu sonuçlara güveneyimmi.Hastanenin kalitesi hakkında şüphelerim mevcut.Ayrıca hocam diz kapağımda ve kasığımda ağrılar mevcut.Test sonucuma güvenmelimiyim.Sizce.Teşekür ederm.
CEVAP
Testinizi çok fazla yaptırmışsınız, gerek yoktu. 3 ve 6 ay yeterlidir. Türkiye'de ELISA yöntemi ile yapılan testler güvenilirdir, yaptırdığınız kurumla bağlantısı bulunmamaktadır. İçiniz rahat edebilir.

SORU
Öncelikle merhaba hocam,bundan 4,5 ay önce yasak ilişki gecirdim ve bugun ELİSA testi oldum sonuç söyle parametre:Anti-HIV Sonuc: NEGATİF Birimi:indeks Referans degerler: NEGATİF <0,9 POZİTİF >1 ARA DEGER 0,9-0,99 TeST sonucum bu sekılde hocam yanı herhangi bi sorun varmı yokmu tam emin degilim..cvplarsanız sevinirim.
CEVAP
HIV sizde bulunmamaktadır, yani sonucunuz negatiftir.Testi 4.5 ay sonra yaptırmışsınız, 6. ayda da testi tekrar ettirirseniz, daha güvenli sonuç alırsınız.

SORU
İyi günler hocam,cinsel ilişki olmadan erkek arkadaşımın bana oral temasta bulunmasıyla yaşadığım korku nedeniyle 60. günümde combi test yaptırdım negatif çıktı.test combi olduğu için 3. ayda bir daha test yaptırmama gerek var mı? 60. günden sonra pozitifleşme ihtimali var mı?
CEVAP
Anlattığınız şekilde HIV açısından bir riskiniz bulunmamaktadır.Test yaptırmanıza gerek yoktu. Tanı koymak için doğru test zamanı riskli yapılan davranıştan 3 ve 6 ay sonradır.

SORU
Hocam iyi günler ben adana üniversal hastanesi ne gittim cinsel yolla bulaşan hastalıkların testlerini yapdırmak icin aids testini eliza yöntemi ile yapıyolarmışş şüpeli olaydan 6 ay gecdi hic test yapdırmadım şimdi ilk defa yapdırcam negatif cıkarsa eliza testi rahatlaya bilirmiyim hocam birdaha test yapdırmama gerek varmı daha son
CEVAP
ELISA yöntemi ile yapılan test en geç 6 ay sonra yapılır. Testinizi yaptırdıktan sonra tekrar baktırmanıza gerek bulunmamaktadır.

SORU
kolay gelsin hocam şüpeli temasa gireli 3 ay oldu hocam bir sağlık kuruluşuna gittim eliza testi yapdırmak istiyorum dedim eliza yöntemiyle yapmıyoruz ( ck-mb) yöntemi ile yapıyoruz dediler elizadan daha iyi bir yöntem dediler 1 sene boyunca her 3 aya bir yapdırmanız gerekli dediler ben 1 sene boyunca bu sıkıntıyı cekecekmiyim hocam siz en gec süre 6 ay diyosunuz bunlar 1 sene dio ne yapacağımı şaşırmış vaziyetteyim benim ne yapmam gerekiyoo siz ne öneriyosanız onu yapacam hocam 1 sene cok fazla
CEVAP
Size önerilen testin ne olduğu hakkında bilgim bulunmamaktadır. ELISA yöntemi ile testinizi lütfen yaptırın. Riskli yapılan davranıştan 3 ve 6 ay sonra test tanı amacı ile yapılmaktadır. 1 yıl diye bir rakam yıllardır kullanmıyoruz. Testler çok gelişti, 3. ayda %97, 6. ayda %100e yakın doğru sonuç alınmaktadır.

SORU
Kolay gelsin hocam şüpeli temasa gireli 3 ay oldu hocam bir sağlık kuruluşuna gittim eliza testi yapdırmak istiyorum dedim eliza yöntemiyle yapmıyoruz ( ck-mb) yöntemi ile yapıyoruz dediler elizadan daha iyi bir yöntem dediler 1 sene boyunca her 3 aya bir yapdırmanız gerekli dediler ben 1 sene boyunca bu sıkıntıyı cekecekmiyim hocam siz en gec süre 6 ay diyosunuz bunlar 1 sene dio ne yapacağımı şaşırmış vaziyetteyim benim ne yapmam gerekiyoo siz ne öneriyosanız onu yapacam hocam 1 sene cok fazla
CEVAP
Size önerilen testin ne olduğu hakkında bilgim bulunmamaktadır. ELISA yöntemi ile testinizi lütfen yaptırın. Riskli yapılan davranıştan 3 ve 6 ay sonra test tanı amacı ile yapılmaktadır. 1 yıl diye bir rakam yıllardır kullanmıyoruz. Testler çok gelişti, 3. ayda %97, 6. ayda %100e yakın doğru sonuç alınmaktadır.

SORU
İyi Günler , ben 16 yasindayim ve saclarim cok ince ve seyrek dökülmüs gibi gözüküyor. Gür, Kalin ve Saglikli saclarimin cikmasi icin ne yapabilirim bir BITKI varmi ? ii gelen Iyi günler
CEVAP
Cildiye uzmanı size yardımcı olacaktır. Buradan AIDS hastalığı ile ilgili sorularınıza yardımcı oluyoruz.

SORU
Hocam kolay gelsin gecenlerde size bir soru sormuşdum 6 cı ayda test tekrarlatmamızın anlamı vucudunuzun gec antikor öretiyormu die dediniz 3 ay oldu benimki hala test yapdırmadım yarın yapdırcam negatif sonuc alırım inş alırsam 6 aydada tekrarlarım oda negatif cıkarsa 6 aydan daha fazla sürede vucut gec antikor filan üretmez dimi 6 ay 100%100 lük bir sonucdur dimi hocam 6 aydan sonra birdaha test yapdırmama gerek kalmaz dimi hocam kesin sonuc odur
CEVAP
6. aydan sonra testi tekrarlatmanıza gerek bulunmamaktadır.

SORU
Hocam bir iğne batması olayı ile cinsel ilişki arasında antikor oluşumunda bi fark olur mu geç oluşma gibi yoksa ikiside aynımıdır ? kolay gelsin..
CEVAP
Antikor oluşumu kişinin kendi bağışıklık sistemi ile ilgili bir durumdur. Ancak, HIV'ın bulaşmasında iğne batması, kan yolu ile bulaşma, cinsel temasların tipi, HIV pozitif kişinin hastalığın hangi evresinde olduğu, kişinin bağışıklık sisteminin durumu gibi çeşitli faktörler rol oynamaktadır. Riskli yapılan davranıştan 3 ve 6 ay sonra antikor testi tanı koymak için yapılmalıdır. Kan ve cinsel yolla bulaşmanın en büyük farkı kişide ortaya çıkan klinik bulguların süresidir. Kan ile 6ay-2yıl sonra, cinsel temasta ise 8-10 YIL sonra bulgular ortaya çıkmaktadır.

SORU
Hocam benim riskli temastan sonraki 30. ve 86. günlerde yaptırdığım anti-hiv p24 antijen+antikor testlerimin (iki testim de bu combi denişen bu testlerdendi) sonuçları negatif. Bir daha test yaptırmama gerek var mı? Teşekkürler...
CEVAP
Eğer yaptırdığınız test p 24 antijen içermeseydi, 6. ayda tekrar test istemek durumundaydık. Bu durumda tekrar yaptırmanıza gerek bulunmamaktadır.

SORU,
Mrb hocam size 1 2 sorum olcakdı.Hocam şüpeli olaydan 1 ay sonra yapılan eliza testinin bir anlamı varmıdır? şüpeli olaydan 1 ay sonra eliza testi yapdırdım negatif cıkdı buna ne kadar güvenebilirim.. bu günde 3 ay oldu siz diyorsunuzki 3 ve 6 ay sonra eliza testi yapdırmalısınız şu anda 3 aylıkken 2 test birden yapdırsam bir hızlı test birde eliza yöntemiyle yapılan test 2 side negatif cıkarsa endişe etmeme gerek kalırmı cünkü 6 cı ayı da beklemek benim icin bir işkenceee olur beni aydnlatın
CEVAP
1. ayda yaptırdığınız testin anlamı bulunmamaktadır. 3. ayda sadece ELISA testi yaptırmalısınız, hızlı testin de biranlamı bulunmamaktadır. Elde edeceğiniz sonuç %95-97 doğru sonuç olacaktır. 6. ayı bekleme sebebi, vücudunuz geç antikor üretiyor olabilir diye. Yoksa 3. ayda tüm testleri yaptırırsınız, bir anlamı bulunmamaktadır.

SORU
Kolay gelsin hocam bir sorum olcakdı size şüpeli temasdan 3 ay sonra yapılan eliza testine ne kadar güvenebiliriz bir oran verirmisiniz yüzde kac doğru sonucdur cvplarsanız sevinirim kolay gelsin
CEVAP
3. ayda yapılan test sonucu %95-97 oranında doğru sonuç vermektedir. %100'e yaklaşmak için 6. ayda tekrar test yaptırmak gerekmektedir.

SORU
İyi günler ben çok içime kapanık biriyim arkadaş ortamlarında sessizim ön plana çıkmıyorum seviliyorum ama aranmıyorum konusamıyorum iletişim kuramıyorum kimseyle, muhabbet etme yeteneğine sahibim ama bunu onların karşısında yapamıyorum,takıldığım sitelerde rahat olduğum için çok populerim ama geçek hayatta bunu başaramıyorum sosyalleşemiyorum bi türlü aktif hale geçemiyorum hep içime atmaktan bunalıma gireceğimden korkuyorum nolur bana yardım edin,ben artık içimdeki ben gibi olmak istiyorum..
CEVAP
Buradan AIDS hastalığı ile ilgili sorularınıza yardımcı oluyoruz. Psikiyatri uzmanı size yardımcı olacaktır.

SORU
Bundan 1,5yıl önce riskli bir ilişki yaşadım,aradan 6 hafta sonra halsizlik ve baş dönmesi daha sonra penisimde siğiller çıktı.Doktora gittim enfeksiyon has.uzm.önemli birşey olmadığını söyledi cildiye doktoruda aynısını söyledi.Tam 17 ay sonra özel bir hastanede antı hıv1 hıv2 elisa testi yaptırdım.Verilen raporda(sonuç 0.22 negatif) bu test doğru bir testmidir? Bu test yanlış sonuç verebilirmi makinadan dolayı,doğruluk oranı nedir?Tekrar teste gerek varmı evlenebilirmiyim?Korkmadan.TEŞEKKÜRLER
CEVAP
Yapılan test çok uygun olup, 6 aydan sonra baktırmaya gerek bulunmamaktadır. 17. ayda yaptırmışsınız. İçiniz rahat evlenebilirsiniz.


SORU
Öncelikle bu hizmetiniz için çok teşekkürler.3. haftada yapılan p24 antijen + antikora bakan combi test hakkında değişik yorumlar var hocam.bazı kaynaklar 90 elisa haricindeki tüm testleri vakit ve para kaybı olarak görüyor.28. günde p24 antijen+antikor testinden alınan negatif sonuç ne kadar değerlidir?sizin bu test hakkındaki görüşünüz benim için çok önemli.90 gün beklemek gerçekten zor.
CEVAP
Yaptırdığınız veya yaptıracağınız p24 antijen testi üzerine antikor testi olan ELISA mutlaka 90. günde yapılmalıdır. O zaman 6. ayda yaptırmaya gerek bulunmamaktadır.

SORU
Öncelikle bu hizmetiniz için çok teşekkürler.3. haftada yapılan p24 antijen + antikora bakan combi test hakkında değişik yorumlar var hocam.bazı kaynaklar 90 elisa haricindeki tüm testleri vakit ve para kaybı olarak görüyor.28. günde p24 antijen+antikor testinden alınan negatif sonuç ne kadar değerlidir?sizin bu test hakkındaki görüşünüz benim için çok önemli.90 gün beklemek gerçekten zor.
CEVAP
Yaptırdığınız veya yaptıracağınız p24 antijen testi üzerine antikor testi olan ELISA mutlaka 90. günde yapılmalıdır. O zaman 6. ayda yaptırmaya gerek bulunmamaktadır.

SORU
Hocam saygılar ben dün bir cinsel birleşme yaptım korunarak fakat hatunun vajınası kanadı ve o kan benim testislerimde bulunan 1 günlük bir yaraya temas etti pep e başlamama gerek varmı?
CEVAP
Hayır, gerek bulunmamaktadır. Bayan HIV pozitif olsa ve vajinal kanaması sizin testisinize değiice bulaşmaz. Deriden HIV bulaşmamaktadır. Penisin uç kısmındaki mukoza denilen ince zardan bulaşabilir.

SORU
Hocam iyi calışmalar test icin bişe sorcakdım adana kan merkezi hıfsızsaha var orda test yapdırdım negatif cıkdı bir yanlışlık cıkma ihtimali olurmu bu işle ilgilenen en iyi kuruluş hıfsızsaha diyolar doğrumudur hocam bu
CEVAP
Büyük Merkezlerde yaptıracağınız tüm testlere güvenebilirsiniz. Burada önemli olan yaptırdığınız ELISA yöntemi ile HIV'a karşı test riskli yapılan davranıştan 3 ve 6 ay sonra olmalıdır.

SORU
İyi günler hocam p24 antijen testini yapan bir yer henüz bulamadım yoksa sadece devlet hastanelerindemi yapılıyor acaba cevaplarsanız sevinirim teşekkürler.
CEVAP
Ankara'da Düzen laboratuvar ve diğer özel laboratuvarlarda yapılmaktadır. Nerden yazdığınızı belirtmemişsiniz.

SORU
12 subtta korunmadan hayat kadınıyla oldum aynı gun askam kollarımda svrısınek ısırıgı gıbı seyler cıktı ve kanıyordu alerjı kıremı ıle gectı ıkı gun ıcıcnde son bı kac gunden beıre agsımda cok kucuk bı kac delık gıı seyler cıktı ve gectı bunlar hıvın belrıtsı olabılrmı p24 antıjen tesıtnı ıgdır da nerde yaptırabılrım acaba lutfen yardım edın cok krokyuroum kolum ıcınde uzmanerbas ıclıgın yaptıgı pamukdan olan alerjı demstı...
CEVAP
HIV'ın bulguları eğer cinsel yol ile alınırsa 8-10 YIL sonra ortaya çıkar, endişe etmeyin. Iğdır'da p 24 antijen yapılan yer bilmiyorum. 3 ve 6 ay sonra ELISA testi yaptırabilirsiniz. Iğdır Devlet hastanesi, varsa özel hastane, laboratuvar her yerde bu testi güvenle yaptırabilirsiniz.

SORU
Mrb.hocam ben 17 yaşındayım 2 hafta önce bi kadınla ilişkiye korunmasız olarak girdim acaba aids bulasmımıdır ne yapmalıyım lütfen bilgilendirirmisinz
CEVAP
Riskli yapılan bu davranıştan 3 ve 6 ay sonra ELISA yöntemi ile HIV testi yaptırmanız gerekiyor. Bu süreyi bekeyemezseniz 15-21. gün arası p24 antijen ve 3 ay sonra ELISA testi yeterlidir. HIV kapmış iseniz aldığınız andan itibaren kan ve cinsel salgı ile bulaştırabilirsiniz.

SORU
1 yıl önce tanı aldım.viral yüküm son 6 aydır 100 binin üzerinde.cd4 lerim 753 .kendime dikkat edip düzenli bir hayat sürüyorum.sizce ilaç kullanmaya başlamam için ortalama ne kadar bir zaman geçmesi gerekir?verdiğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
CEVAP
Bir doktor tarafından kontrol altında olduğunuzu düşünüyorum. 3 ayda bir yapılan kontrollerinizi aksatmadan, viral yük ve CD4 bakılmasına devam edin. Genellikle CD4 250-300 civarı iken ilaca başlanıyor ancak klinik bulgular ve viral yük de beraber değerlendiriliyor. Bir süre vermek pek mümkün değil, daha önceki sonuçlarınıza göre doktorunuz bir süre belki verebilir.Günümüzde ilaç tedavisi de çok iyi yapılmakta, kendinize iyi bakmaya devam edin. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlü olursa HIV'e karşı o kadar iyi mücadele vermektedir.

SORU
İyi günler hocam ben şüpeli olaydan 3 ay sonra eliza testi yapdırdım negatif cıkdı bir 3 ay sonra yani şüpeli olaydan 6 ay sonra birdaha yapdırdım oda negatif cıkdı elimde 2 tane test sonucu var 2 side negatif bu süreler yeterlimi birdaha yapdırmama gerek varmı şüpeli olaydan 9 ay sonra birdaha test yapdırmama gerk varmı beni bilgilendirirsenin cok sevinirim şimdiden tşk ediyorum ...
CEVAP
6 aydan sonra test yaptırmıyoruz. Hem yapılan süre, hem test tipi olarak en uygun olanlarını yaptırmışsınız, tekrar baktırmanıza gerek bulunmamaktadır.

SORU
Mrb hocam size bir sorum olcakdı ben süpeli temasdan tam 6 ay sonra eliza testi yapdırdım negatif cıkdı bazı arkadaşlarım bu sürenin yeterli olmicağını söylüyorlar benim de pisikolojimi bozuyolar en iyisi ben size sorum bu süre yeterlimi süpeli temasdan 6 ay sonra yapılan eliza testi negatifse sonradan pazitifleşirmi şimdiden teşekkür beni aydınlatırsnız sevinirim saygılarımla iyi calışmalar...
CEVAP
Negatif olan bir ELISA testi sonucu 6 aydan sonra pozitifleşmemektedir. (Eğer arada yapılan başka riskli temas yoksa)

SORU
Hocam iyi günler hocam şüpeli temasdan sonra ben hızlı test filn yapdırmadım şüpeli temasdan 3 ve 6 ay sonra eliza yöntemi ile test yapdırdım 2 side nagatif cıkdı bu 6 aylık süre yetermi başka bir test yapdırmama gerek varmı
CEVAP
Başka bir test yaptırmanıza gerek bulunmamaktadır. 6 ay en geç süre olup yeterlidir.

SORU
Öncelikle merhabahocam.benim sorum ben yaklaşık 1 hafta önce bir hayat kadını ile korunmasız olarak ilişkiye girdim aıds meni ile bulaşır diyorlar menilerimiz birbirine deymedi ama ben yinede endişeleniyorum acaba ne yapmalıyım bu konuda beni bilgilendirirmisinz şimdiden teşekkürler.
CEVAP
Kondom kullanmadan bir bayanla vajinal ilişkiye girmişsiniz. Kondom kullanmadığınız için kadının vajeninin içinde bulunan cinsel salgı sizin penisinizin uç kısmına gelmektedir ve bu şekilde mukoza dediğimiz penisin uç kısmında bulunan ince zarlarla HIV size bulaşabilmektedir. Tanı koymak amacı ile riskli sayılan bu davranıştan 3 ve 6 ay sonra ELISA tesi yaptırmanız gerekmektedir. Eğer bu süreyi bekliyemiyorsanız,15-21. gün arası p24 antijen testi ve daha sonra 3 ay sonra ELISA testini yaptırabilirsiniz. Mutlaka testlerinizi yaptırmaya çalışın.

SORU
Hocam merhaba,5 gün önce sormuştum ama yanıt alamadım.tekrar sormak istedim.Kardeşim berberde traş olurken ustra ile yüzü kesildi.Berber ustra ucundaki jileti değiştirmeyi unutmuş.(kendisi itiraf etti)Kardeşimden önceki müşteri ile arasında 5-7 dakika varmış.Önceki müşterinin yüzünde bir kesik vs oluştu mu bilemiyoruz tabi. Önceki müşteride de aynı jiletin kesik yarattığını bile varsayarsak bulaşma riski nedir?Tek tesellimiz ustranın köpük, az miktar su vs de görmüş olması. Yardımınız çok önemli
CEVAP
Anlattığınız şekilde HIV'ın bulaşması söz konusu değildir. Endişe etmenize gerek yok. Bu sorunuza beş gün önce cevap vermiştim. Cevapları da soruları yazdığınız bölümden okuyabilirsiniz.

SORU
Serhat hocam dünkü sormuş olduğum soruda iğne batması hakkında daha öncesinde 1-2 dakika kadar başka arkadaşıma batırmıştılar daha sonra şaka amaçlı bana batırdılar (küçük toplu iğne)benim kolumda kanama olmuştu o yüzden risk var mı 25.günde p24 3.ayda hiv negatif var
CEVAP
Zaten testleri de uygun zamanda ve uygun testlerle yapmışsınız. Bu şekilde bulaşmamaktadır. Endişe etmenize gerek bulunmamaktadır.

SORU
HIV'li birinin diş fırçası kullanılırsa (2 saat arayla) geçme olasılığı var mı?
CEVAP
Hayır, diş fırçası ile HIV bulaşmaz. HIV pozitif kişinin kanı ve cinsel salgısı ile geçmektedir. Tükürük ile bulaşmaz. HIV'ın dış ortamda aktivitesi 20-30 dakikada kaybolmaktadır.

SORU
Hocam daha önceden sordum yanıt alamamıştım yardımcı olursanız sevinirim benim koluma toplu iğne batmıştı ucunda kan vardı ama batarken 2 kat üste üste sweet tişört vardı toplu iğne deliksiz olduğu için 2 tişörtün üstünden temizlenerek geçiyor bu şekilde bulaşma olur mu? birde 25.günde hiv ag/ab negatif devamında 88-89.gün anti-hiv 1-2 elisa negatif var başka test yaptırmama gerek var mı? teşekkür ederim...
CEVAP
Anlattığınız şekilde HIV bulaşmamaktadır. Zaten test de yaptırmışsınız, endişe etmenize ve bir daha test yaptırmanıza gerek bulunmamaktadır. Taze HIV pozitif kanın vücudunuzdan içeri girmesi gerekmektedir. 

SORU
Hocam öncelikle saygılar ben yurt dışında yaşıyorum ev arkadasım hıv+ gecen hafta dogum günümdü ev arkadasım spordan dönmüş ve yüzü cok terliydi dogum günümü kutlamak için bana sarıldı ev arkadasımın teri benim yüzümde bulunan yaraya ve hemde yanagıma(kuru deri) temas etti sizce geciş olurmu
CEVAP
HIV enfeksiyonu, terle, tükürük ile geçmemektedir. Sadece kan ve cinsel salgının vücuttan içeri girmesi ile bulaşabilmektedir. Endişe etmeyin, anlattığınız şekilde bulaşma olmamaktadır.

SORU
Bundan 100 gun once korummasiz bir iliskiye girdim riskli ilisken sonra kendimi iyi hissetmedim 28gunde antihiv1/2 ve ayriyeten hiv p24 testi oldum bide cinsel iliskiyle gecenbutun hastaliklarin testini yaptim hepsinin sonucu negatif birde 3 ayin sonunda kart test oldum oda nagatif acaba bidaha test olmama gerek varmi?
CEVAP
ELISA yöntemi ile yapılan antikor testini bir kez yaptırın, o da negatif çıkarsa bir daha test yaptırmanıza gerek bulunmamaktadır.

SORU
Aids belirtileri nelerdir benım içimde süphelerim var korunmasız ilişkiden dolayı
CEVAP
HIV/AIDS hastalığında kişinin bağışıklık sistemi etkilenmektedir. Her kişinin bağışıklık sistemi farklı olduğu için, bu hastalığı alan her kişide farklı bulgular karşımıza çıkmaktadır. Korunmasız yapılan cinsel temas ile alındı ise, ortalama 8-10 YIL sonra bulgular ortaya çıkmaktadır. Bulguları detay olarak soruyu yazdığınız siteden okuyabilirsiniz.

SORU
Hocam benim bundan 12 yıl önce bir ilişkim oldu.ilişkinin bitmesinden 2 yıl sonra özel bir hastanede test yaptırdım. negatif dendi. aradan 10yıl geçti. yine test yaptırdım yine negatif dendi.fakat bende belirtiler var gibi. kasıklarım da şişlik var gibi. korkudan doktora da gidemiyorum.kan talilide crp oranı 53 çıktı.sizce bende bu hastalık var mı teşekkürler
CEVAP
HIV şüpheniz varsa, ELISA yöntemi ile HIV'a karşı test yaptırmış olmanız gerekiyor. Eğer bu testi yaptırdıysanız, 2 ve 10 yıl sonra yaptırmışsınız, sonuç negatif. Endişe edilecek bir durum söz konusu değil. 10 yıl sonra tek kasık şişmesi şikayetiniz olmaz, bağışıklık sisteminizin çökmesi

SORU
Merhaba, ben 08.02.2009 tarihinde bir erkek ile cinsel ilişkiye girdim. Korunmasız oral (karşılıklı) ve korunmalı (benim aktif) anal ilişkiye girdim. İlişkiye girdiğim kişi bir hastanede çalıştığını, düzenli olarak testlerinin yapıldığını ve herhangi bir hastalığı olmadığını, kendinden emin olduğunu söyledi. Ama ben genede rahat edemiyorum. Test yaptırmak istersem hangi testleri ne zaman yaptırmam gerekir ve özel bir hastane veya lab.da olur mu? Şimdiden teşekkürler.
CEVAP
Riskli yapılan bu davranıştan, 3 ve 6 ay sonra ELISA testi yaptırıp tam tanıya gidebilirsiniz. Eğer daha önce sonuç almak istiyorsanız, 15-21. gün arası p24 antijen testi ve 3. ayda ELISA testi yeterlidir. Hastane veya özel lab. farketmez, güvenilir bir sağlık kurumunda testinizi yaptırabilirsiniz.

SORU
Hocam kusura bakmayin sizi hizli test hakinda bayagi soru soruyorum. ben hizli testi saglik ocaginda oldum yasak kullanilmasi soyluyorsunuz , ben 90 gunde oldum testi sonucu negatif simdi ben bu sonuca guvenmeyimmi? doktorun bana dedigi pozotif sonuclarinda baska testler yapilmasi gerek ve bu test gevenlidir aciklamasi yapti. bende sizin dusuncelerinizi duymak isterim tesekkur simdiden
CEVAP
90. günde yaptırdığınız teste güvenebilirsiniz, hızlı testin negatif sonucuna güveniyoruz. 6. ayda da testinizi tekrarlatın. Bu sefer ELISA yöntemi ile yapılan antikor testini tercih edin.

SORU
Korunmasız oral temasta hıv kapma rıskı varmıdır. bu temastan 82 gun sonra combo test yeterlımıdr.ayrıca yıne 8 haftalık combo test yeterlımıdr.ıkı farklı tarıhde oral temas varda
CEVAP
Korunmasız oral temasta eğer HIV pozitif kişinin cinsel salgısı sizin ağzınıza geliyorsa veya tükürük ile beraber kan varsa HIV bulaşabilir. Çünkü HIV kan ve cinsel salgılarla bulaşmaktadır. Riskli yapılan bu davranıştan 3 ve 6 ay sonra test yaptırmak gerekmektedir. 82.günde yapılan testin anlamı vardır ve bu sonucu 3. ay sonucu olarak kabul edebiliriz. Bu sonuç %95 doğru sonuçtur. 6. ayda yaptıracağınız testle sonucu %100 yapabilirsinz. 8. hafta erken bir dönemdir, anlamı çok fazla değildir.

SORU
Viagra ne kadar sıklıkla kullanılabilir.Tabii ki sağlık problemi olmamak kaydıyla.En önemlisi doping insan sağlığı için iyi birşey değil, peki bu ilaç doping değil de nedir.
CEVAP
Viagra ile ilgili sorularınıza Üroloji uzmanı cevap verecektir. Buradan AIDS hastalığı ile ilgili sorularınıza yardımcı oluyoruz.

SORU
İyi günler hocam oral sexste sadece kan yoluyla bulaşma olduğunu söylemişsiniz hiv virüsü taşıyanlarda ağız kanaması çok görülen bir durummu yoksa sağlıklı insanlardaki gibi ender bir durumda sadece bu bir olasılık mı? 2. sorum önceden kanamış ama kanın kurumuş olması da bir risk teşkil eder mi teşekkür ederim saygılar
CEVAP
Tükürük ile beraber taze kan olması ve bunun ağız içinden emilmesi gerekmektedir. Kurumuş kan aktivitesini kaybedebilmektedir. HIV pozitif hastalarda özellikle ağız içi kanaması bulunmamaktadır, her sağlıklı insan gibi diş rahatsızlığı varsa  kanayabilir.

SORU
Bundan 1.5 sene önce ağustos 2007 de Romanyalı bir hayat kadını ile korunmalı vaginal ilişkiye girdim sadece. Çok ufak bir öpüşme oldu ve kondomda yırtılma yada çıkma gibi birşey olmadı. Fakat bilgisizlik sonucu arkadaşımın sözleri ile içime şüphe düştü. İlişkiden 6 ay sonra, 7. 8. ve 11. aylarda test oldum negatif geldi şükür. Fakat kimi doktorların 2 sene demesi üzerine geçen hafta 1.5 sene geçmesi üzerine yine test oldum, şükür oda negatif. Kanser gibi rahatsızlığım yok.Bu süre kesin yeter mi
CEVAP
Zaten kondom kullanmışsınız, yani riskli cinsel temas öykünüz bulunmamaktadır. Yine de test yaptırmışsınız, 3 ve 6 ay sonra test yaptırmak yeterlidir. Çok fazla test yaptırmışsınız, 6 aydan sonra test sonucu pozitif olan kişiye rastlamadık. İçiniz rahat olsun.

SORU
Hocam hizli test hangi yontem oluyor elisa yontemi yoksa baska bir alternatif testmi?
CEVAP
Hızlı test, kart testi de dediğimiz, eczanelerde bir zamanlar satılan (şu anda kullanımı yasak olduğu için satılmıyor) testlerdir. Hızlı testler kişiye danışmanlık verilmeden uygulanması sakıncalı, yanlış pozitif çıkma olasılığı fazla olan testlerdir. ELISA testi ise antikor testidir ve tanı amamçlı tüm dünyanın kullandığı güvenilir testtir, yapılan riskli davranıştan 3 ve 6 ay sonra test yapılmalıdır.
 
SORU
İlk olarak perşenbe gunu yazdığım sorunu cvb nı ancak pztsı aldım ve bu benı yıprattı.ıkıncı olarak ıse oral temasta verıcı konumdayken bulaşma olmaz test yaptırmanıza gerek yok dıye cvplar var.benım sorumda oral temasta verıcı konumdayken rıskım varmıdır yonundeydı.üstelık ben ılışkıye gırmeden öence yanı 72 gun önce kadına tets yaptırmıştım ve 72 gun sonrada yaptırdım.bu son yaptırdığım test kadına ılk ılışkıde 72 gun son ılışkıden 45 gun sonra ıdı.kendımede aynı gun test yaptırmıştım.
CEVAP
72. günde test yaptırmışsınız. En erken 90 gün sonra test doğru sonuç vermekte, lütfen ilişki günü ve bayana ve kendinize yaptırdığınız testi ona göre hesap edin. Oral temasta verici konumunda iken tükürük ile HIV bulaşmamaktadır. Perşembe günü sorduğunuz soru, Pazartesi elinize geçmiş diye yazmışsınız. Biz sorularınıza asıl hekimlik işlerimizin yanı sıra yardımcı oluyoruz. Bu iş için tam günlük bir personel bulunmamaktadır.

SORU
Hocam acık yaraya vajinal sıvı temas ederse geciş olabilrmi açık yaradan kastım patlamış bir sivilce yada kıl dönmesinin oluşturdugu bir yara
CEVAP
Açık yaraya HIV pozitif bir kişinin cinsel salgısı ve kanı gelirse, teorik olarak geçme ihtimali olabilir. Ancak bahsettiğiniz yara değil, sivilce,vs. bu şekilde bulaşma olasılığının çok düşük olacağını düşünüyorum. Endişeniz varsa, test yaptırıp rahatlayabilirsiniz.

SORU
Hocam hizlitest yalnis sonuc verrir diyorsunuz ve hastanelerde yapilan testlere guvenli dediniz ama hizlitestide hastanede yapiyorlar guvenli degilmi? mesela hizli testin nagatifi yalanci olabilirmi yada pozotifi olanimi yalnis sonuc verir 11 haftada yaptirdigim teste guvenebilirmyim (hizlitest olarak ve doktorun yaninda yaptirdim)
CEVAP
Hızlı test, daha önce de yazdığım gibi danışmanlık hizmeti alınmadan yapılması sakıncalı testlerdir, nedeni de yanlış pozitif çıkma olasılığının yüksek olmasıdır. Riskli yapılan davranıştan en erken 12. haftada, daha sonra 6. ayın sonunda testi önermekteyiz. Antikor testleri tanı amaçlı tüm dünyanın kabul ettiği testlerdir. ELISA yöntemi ile HIV'a karşı test, 3 ay ve 6 ay sonra yapılmalıdır.

SORU
Çocuğum sıklıkla hastalığa yakalanıyor ve yemek yemiyor. buna bir çözüm bulabilir misiniz?
CEVAP
Çocuk hastalıkları uzmanı size yardımcı olacaktır. Buradan AIDS hastalığı ile ilgili sorunlarınıza yardımcı olmaya çalışıyoruz.

SORU
15 gündür yaşadığım belirtiler grip benzeriydi.ama dün yapılan tetkiklerde ve röntgende ZATÜRRE tanısı kondu.largopen ve iğne olarakta GENTA 160 verildi.bu ilaçların yanı sıra yapmam gereken nelerdir.yine ayrıca tedavi ne kadar başarılı olur vey TEHLİKELİDİR.TEŞEKKÜRLERİMLE
CEVAP
Buradan AIDS hastalığı ile ilgili sorularınıza yardımcı oluyoruz. Göğüs hastalıkları uzmanı size yardımcı olacaktır.

SORU
Hocam ben hayat kadınıomayan ama çok ılışkılı olduğunu düşündüğüm bıu kadın ıle bundan 72 gun önce ve 45 gun once ıkı kere krounmalı ılılkı yaşadım.ancak bu ılışkılerde korunmasız oral temas(verıcı konumdayken),derin öpüşme vardı.ben ılk ılışkıy egırmeden önce yanı 72 gun önce bu bayna test yaptırdım neg.ıdı ve ıkı gun önce yanı ılk ılışkkımızden 72 gun son ılışkımızden 45 gun sonra tekrar bayana test yaptırdım yıne sonucu neg. bu arada bende yaptırıdm kendımı bende neg.sizce başka test ya?
CEVAP
Yapılan test en erken o kişinin 3 ay önceki durumunu gösterir. Bayana yaptırmanızın size bulaşması açısından yararı bulunmamaktadır. Bir gün önce HIV'ı kapıp, ertesi gün size bulaştırabilir. Son yaptığınız riskli davranıştan 3 ve 6 ay sonra antikor testi yaptırp kesin sonucu alabilirsiniz.

SORU
Merhaba ben yaklaşık bir yıldır hiv + im... Sonuçlarım iyi olduğu içi uzun bir süre tedaviye başlamama gerek olmadığını söylüyorlar doktorlarım...Viral yüküm 14.900 cd4 ise 558... Bu sonuçlardan sonra ben sigarayı bıraktım spor a başladım ve gayet sağlıklı beslenmeye başladım... cd4 sayılarını arttırmış olabiliriyim? Ayrıca REİSHİ ölümsüzlük mantarı kullanıyorum bunun ne gibi faydalarını görebilirim? çok teşekkür ederim...
CEVAP
Sizi takip eden doktorunuzla bağlantınızı koparmadan, onun çağırdığı kontrollere mutlaka gidin. İlaç tedavisi başlamak için kanda bulunan virüs miktarı ve CD4ün belli seviyelerde olması gerekir. İki testi birarada değerlendirmek gerekir. Kullandığınız mantar hakkında bilgim yok, ancak HIV'ın çoğalmasını engellemek üzerine bir etkisi olmayacağı kesindir. Bağışıklık sisteminizi daha da güçlendiriyorsa bile mutlaka doktorunuza danışın. Sağlıklı yaşamak adına çoğu şeyi yapmaya başlamışsınız, bunların sonucunda bağışıklık sisteminiz güçlenecek, virüsün çoğalma hızı daha yavaş olacaktır.

SORU
Merhabalar ben şüpheli ilişkiden ,3 ay ve 6 ay sonra elisa testi yaptırdım sonuç negatifti şu an bir yılı geçti sizce 1 test daha yaptrmalımıyım 6 ay dan sonra pozitifleşebilirmi böyle herhangi bir bulgu varmı?
CEVAP
Tekrar test yaptirmaniza gerek bulunmamaktadir, 12. aydan sonra negatif iken test sonucu pozitiflesemez.

SORU
Merhaba hocam ben 6 ay önce şüpeli ilişkide bulundum baya bi sıtrese girdim korkdum 6 ayın sonunda elisa testi yapdırdım negatif cıkdı artık endişelenmeme gerek varmı rahatlayabilirmiyim şimdiden teşekkür ediyorum saygılarımla...
CEVAP
6.ayda yaptirdiginiz test sonucu yeterlidir, tekrar baktirmaniza gerek bulunmamaktadir

SORU
Baş dönmesi, mide bulantısı yastıg'a kafamı koyduğumda heryer dönüyor bundan 17 sene önce orta kulak ameliyatı olmuştum bu etkenmidır ayrıca bana önereceginiz uzman olursa çok memnun olurum teşekkür ederim
CEVAP
Biz AIDS ile ilgili sorunlarinizda yardimci olmaya calisiyoruz, KBB uzmani size yardimci olacaktir

SORU
İyigunler hocam hizlitest ve hastanelerde yapilan testler arasinda fark varmidir sonuc itibariyle mesela 12 haftanin sonucunda yapilan her iki testen farkli sonuc cikabilirmi?
CEVAP
Hizli testler ancak danismanlik hizmeti ile verilen ve sonucunun yanlis olma ihtimali fazla olan testlerdir. 12. haftada hastanede yapilan testler güvenilirdir ancak 6.ayda tekrarini mutlaka yaptirin

SORU
Hocam okudugum gazete haberinde sunnetli erkeklerin sunnetsizlere nazaran aids yakalanma olasiligi az bu yuzden bir cok afrika ulkesinde sunnet tesvik ediliyor sunnetin nasil bir koruma sagladigini ogrene bilirmiyim
CEVAP
Sünnet, HIV'ın mukoza dediğimiz ince zarlarla geçmesinden kaynaklanan bir durumdur. Sünnetli erkeklerde koruyuculuğu fazla deniyor, ancak her sünnetli erkekte tek başına HIV'dan korunamz. Çok çeşitli sebepler HIV'ın bulaşması için etkendir.

SORU
Benim sorum biri bana oral sex yapti iliskide ben verici konumundayim ve ben karsi tarafin agzinda degilde disinda bosaldim ve olaydan sonra suphelerim basladi hivin oralsexle bulasmadigini duydum ama yinede hizlitest yaptirdim 75 gunde sonucum negatif acaba diyorum bana bulasma olabilirmi vede 75 gunde alinan hizlitestten nagatif yeterlimi iliskide baska bise olmadi ben verici konumundayim tesekurler cevaplariniz icin
CEVAP
Anlattığınız şekilde size yapılan orak seksle HIV bulaşmaz. HIV, tükürük ile bulaşmamaktadır.

SORU
Korunmasız ilişkiden 2 yıl sonra yapılan eliza testi güvenilir mi testin illaki 3. ve 6. ayda mı yapılması gerekir?10 yıl sonra yapılan test güvenilir mi? yalancı negatiflik nedir?
CEVAP
Riskli yapılan davranıştan 3 ve 6 sonra en erken sonuç alınabilmektedir. HIV vücuda girdikten sonra ömür boyu vücutta kalmaktadır. 10 yıl sonra da test yaptırsanız, eğer vücudunuzda varsa çıkacaktır.

SORU
Hocam p24 antijen testim 13 günde yaptırdım sonuç negatif siz 15 ila 21 gün demişsiniz. sizce 13 erkenmi?
CEVAP
İki günün sonucu etkileyen bir etkisi bulunmamaktadır. Yine de daha önce yazdığım üzere 3. ayda antikor testi mutlaka yaptırın.

SORU
Değerli hocam muhtemel bulaşmadan sonraki 3. ay daki elisa testi için bir oran verebilirmisiniz?yani bazı kaynaklarda %100 deniyor..saygılar
CEVAP
3. aydaki sonuç %95-97, 6. ayda %100'e yaklaşmaktadır.

SORU
6 ayin 26da tes yaptirdim ve 12 ayin 25 yine yaptirdim hepsi negatif cikti hala pozitif olma ihtimali varmi?
CEVAP
Yapılan riskli cinsel davranıştan 3 ve 6 ay sonra ELISA yöntemi ile test yaptırmanız gerekmektedir. Verdiğiniz tarihlerden birşey anlamam mümkün değil.

SORU
Merhaba hocam; 6 ocak tarihinde türkiyenin önde gelen lab dan birinde sıradan bir tahlil için kan verdim. kan alımı esnasında iğneyi birkaçdefa yanlış yere sapladılar ve zor oldu. Bunun ardından bende de kirli/tekrar kullanılmış iğne ucu ile alakalı şüpheler uyandı. Bu olaydan 3 hafta sonra grip+faranjit oldum.Hıv şüphesi başladı. En erken bu psikolojiden kurtulmam için ne yapmamı önerirsiniz.Bu yolla bulaşma olma şansı nedir? tşk
CEVAP
Tarif ettiğiniz şekilde HIV bulaşmaktadır. HIV pozitif bir kişinin kanı enjektörde var ve size bu kan veriliyorsa bulaşabilir. Yine de HIV şüphesinden kurtulamıyorsanız 3 ay ve 6 ay sonra ELISA yöntemi ile HIV testi yaptırabilirsiniz. Bu süreyi geçirmek istemiyorsanız, 15-21. gün arası p24 antijen testi yaptırabilirsiniz.

SORU
Hocam yaklaşık 4 ay önce bir yabancı olmayan hayat kadını ile ilişki yaşadım. Fakat ilişkimde titiz bir şekilde prezervatif kullandım. Yırtılma v.b. hiçbişey olmadı. Risk almışmıyım? Test yaptırmama gerek varmı?
CEVAP
Prezervatif, yırtılmadığı ve son kullanma tarihi geçmediği sürece HIV açısından tam koruyucu kabul edilmektedir.

SORU
İyi gunler burda sorulan sorulari uzman kisilermicevapliyor? benim sorum, oral iliskide erkek agizda bosalirsa kim risk altinda? erkekte risk altinda olabilirmi yani kadinda hiv varsa erkege boyle bulasma olabilirmi? tesekuler cavaplariniz icin
CEVAP
Erkek, karşı tarafın ağzına boşalınca karşı taraf risk altındadır. Menide bulunan HIV ağız içi mukozası yolu ile direk kan dolaşımına girmektedir. HIV, sağlam deriden bulaşmaz, ancak mukozalardan bulaşmaktadır. Tükürük ile de HIV bulaşmamaktadır.

SORU
Hocam cvblarınızda aradeger dedınız ilişkiden 2 sene sonra olunun antı hıv testınde ara deger cıktgında ne gıbı sürec izlenir 1.95 cıkan deger ara degermıdır bu sonuc elısa ıle tekrar edıldıgınde negatıf gelmesi hastanın negatif oldgunumu gösterir 4 farklı labda negatıf cıktı ama hasta halen korkmakta hıv pozitif mi yoksa negatıf mı yada hasta için yapmamız gerek baska test varmı?
CEVAP
Test sonuçlarını görüp değerlendirmek gerekir. 1.95 sonucu yapılan laboratuvara göre değişir. Yanında negatif, pozitif veya ara değer diye yazmaktadır.  Algoritma çok nettir. Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi laboratuvarından destek alabilirsiniz.

SORU
Dunyada bı çok kurum 6 haftada yapılan bı elıza testının guvenırlıpğının çok yuksek olduğunu %90 ların ustunde olduğunu belırtmekte.siz bu onuda ne dıosunuz
CEVAP
Sağlık Bakanlığı dünyanın uyguladığı sistemi kabul etmekte ve biz de aynısını uygulamaktayız. Riskli yapılan davranıştan 3 ve 6 ay sonra ELISA yöntemi ile yapılan testin güvenilirliği tamdır.

SORU
Ben bir bati avrupa ulkesinde yasiyorum sorunum oralsexte verici konumundayken karsi taraf bana hiv bulastirabilirmi cok yerde okumusum tukurukle bulas olmadigi ama tedirkin oldum olaydan sonra 28 gunde antihiv p24 test yaptirdim vede 40 gundede ayni butesti yine yaptim bide 60 gunde hizlitest denen 15 dakikada verilen test de yaptim sonuclar negatig artik olayi kapatabilirmyim iliskim yalniz oralsexten ibaret verici konumundayim tesuker cevabiniz icin
CEVAP
Oral cinsel temasta verici konumunda iken tükürük ile HIV bulaşmamaktadır. Test yaptırmanıza bile gerek yoktu, endişelenmenizi gerektirecek bir durum bulunmamaktadır.

SORU
Merhaba. 16 temmuz 2008 tarihinde şüpheli olduğunu düşündüğüm bir ilişki yaşadım. 16 ekim 2008(90 gün) tarihinde hıv-1 hıv-2 antikor(EIA)serum testi yaptırdım. sonuç negatif olarak çıktı. 24 ocak 2009 tarihinde aynı yerde tekrar bir test daha yaptırdım ve bu sefer tahlili değerlerle verdiler. sonuç olarak 0.26 görünüyor. min değer 0.01 max 0.89 hastane ölçümüne göre. benim sonucum referans aralığında sanırım. şimdi bu değer benim hıv virüsüyle karşılaştığım anlamına mı geliyor? değilse bu nedir?
CEVAP
Sizde HIV bulunmamaktadır, test sonuçları bunu göstermektedir. Test sonucunuzun yanında negatif, pozitif veya ara değer yazması önem taşımaktadır. Sizdeki sonuç negatiftir.

SORU
Hocam korunmasız ilişkiden 1 yıl sonra elısa olmaya başladım ve 1.5 yıl içerısınde 23 elısa oldum negatıftı 24 elısa 1,92 geldi sonra aynı hastane 1 ayda 2 ıkı negatıf ve özel hastanede p24+antı hıv negatıf siz 6 aydan sonra poz olmaz diyorsunuz benim aldıgım 1.92 lık degerden sonra 0,42 deger cıkması nedendir kesin olarak hıv pozitif ilişkiden kaç ay sonra aranmamalıdır bu 1,92 deger nedir acıklarmısnız.emin olmak için başka testlere yaptırmam gerekmi . cvb için tşkler.
CEVAP
Gereğinden fazla test yaptırmışsınız. Arada çıkan 1.92 değerin anlamı yoktur, değişik nedenlerle yüksek çıkabilir. Sonra yaptırdığınız testler de negatif. Riskli yapılan davranıştan 3 ve 6 ay sonra test isteriz ve 6 aydan sonra test yaptırmayız. Endişelenmenizi gerektirecek bir durum bulunmamaktadır.

SORU
MErhabalar, Şüpheli ilişki aardından 82. günde elisa testi yaptırdım. Sonuç negatif çıktı. Acaba bu test doğru bir bilgi verir mi? Yoksa 3 ayda yaptırılması gereken testi tekrar yaptırmalı mıyım? 6. ayın sonunda bir test daha alacağım. Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim. İyi günler.
CEVAP
82, 90 gün farkı bulunmamaktadır. 6. ayda testiniz tekrar yaptırın, başka yaptırmanıza gerek bulunmamaktadır.

SORU
Hocam oncelikle saygılar sorum su kadına yapılan oral temas esnasında hıv gecısı olabılecegını soylemışsın kadının vajınal salgısı agzımızla temas ettıgında gecıs olması ıcın hangı sartların olması gerekıyor?tukurugun ıcındekı proteın ve enzımlerın hıv ı elımıne ettıgı ve gecısın o yuzden zor oldugu fikrine katılıyormusunuz.?
CEVAP
Ağız içi mukoza ile kaplıdır ve HIV mukozalardan geçmektedir. HIV sağlam deriden geçmemektedir. Cinsel salgı oral temas ile ağız içi mukozasına girebilir ve emilerek vücudunuza girmiş olur. Tükürüğün içindeki enzim, protein vs. ilgisi yoktur.

SORU
Hocamkadının vajinal sıvısının,genital bölgedemki patlamamış sivilceye temasında hıv gecişi olabilrmi..?
CEVAP
Tarif ettiğiniz şekilde sivilcenin üstüne cinsel salgı gelince HIV bulaşmaz.

SORU
Öncelikle böyle bir imkan verdiğiniz için teşekkürler.yurt dışında yaşadığım şüpheli ilişkiden sonra 3.ve 6.ayda hiv1-2 antikor(eia) yöntem cmia ile teslerimi yaptırdım ve çok şükür negatif.ama kafamı kurcalayan bir konuyu yanıtlarsanız sevinirim.ciltle ilgili problemlerimden dolayı topikal streoid (kortizonlu kremler) kullanıyorum.bunların teste yada antikor oluşumuna bir etkisi varmıdır. saygılarımla...
CEVAP
Kullanılan herhangi bir ilacın yaptırdığınız testin sonucuna etkileyecek bir etkisi bulunmamaktadır.

SORU
Mrb hocam 2,5 yıl önceanal.vajinal korunmasız ilişkim oldu ilişkiden 1 yıl sonrahastalandım test oldum elısa negatıf ama şikayetlerim sürdü 1,5 yıl icersınde 23 elısa oldum sorun yok oldgum test merkezleri (ist gata k.maras üniversite has.düzen labve aralıklı 23 toplam elıza negatıftı 12,12,2008 edırne keşanda antı hıv 1,92 ıkıncı gun 0,42 20 gun sonra 0,24 ve acedemık hospıtalde p24+antı hıv oldum negatıf doktor yalancı dedi ama ben6ay asonra evlenıcem poz veya negatıf oldguma nasıl emınolurm
CEVAP
Çok fazla test yaptırmışsınız. Yapılan test tipleri ve yerler olarak en iyi yerlerde yaptırmışsınız. Endişelenmenizi gerektirecek bir durum bulunmamaktadır. Evlenmenizde sakınca bulunmamaktadır.

SORU
Merhaba. şüpheli bir ilişki yaşadım. 20. ve 25. günlerde p24 combi test, 63. günde, 90. günde, 130. günde ve 160. günde elisa test yaptırdım. hepsi negatif. tekrar test yaptırmama gerek var mı? teşekkürler....
CEVAP
Başka test yaptırmanıza gerek yok, doğru zamanlarda doğru testleri yaptırmışsınız.

SORU
Kişinin kendisinde AIDS şüphesi taşıyıp taşımadığı riskini, aradan 6 ay geçtikten sonra, normal bir kan testinin temiz çıkması ile doğrulanabilir mi?
CEVAP
Normalde yapılan kan testi ile HIV tanısı koymak mümkün değildir. Riskli yapılan davranıştan 3 ve 6 ay sonra ELISA yöntemi ile HIV'a karşı testi özel isteyerek yaptırmalısınız.

SORU
Hocam bazı uzmanlar riskli davranıştan 2 ay yada 2 ay 15 gün sonra yapılan hıv testinin %95 oranında doğru olduğunu yazıyor. hatta İÜ tıp fakültesinde üç hafta sonra doğru sonuç verildiği yazıyor. test için kesin üç ayı mı beklemek gerekiyor? iki aydan sonra yapılan hıv testinin hiç bir anlamı yokmu? iki aydan sonra test yaptırırsam doğruluk oranı ne kadar olur?
CEVAP
Dünyanın kullandığını, ülkemizde de kullanmaktayız. 3 ve 6 ay sonra testi önermekteyiz.

SORU
Hocam, oral ilişkide hıv bulaşma ihtimalinin düşük olduğu söyleniyor ve genelde erkeğe yapılan oral temastan ve kondom kullanılması gerektiğinden bahsediliyor. kadına yapılan oral temasla erkekten virüs kapma ihtimali % kaçtır? eğer erkeğin tükrüğünde kan varsa bu vajinanın mukoza yapısından dolayı deriden girebilir mi? kadın bu durumda risk altında mıdır? hıv testi yaptırmasına sizce gerek var mıdır? teşekkürler
CEVAP
Erkeğin kadına yaptığı oral temasta tükürüğün içinde kan yoksa HIV bulaşmamaktadır. Çünkü, HIV kan ve cinsel salgı ile bulaşmaktadır. Ancak, burada kadının cinsel salgısı erkeğin ağzına girdiği için erkek risk altındadır. Sağlam deriden HIV bulaşmamaktadır, vajenin içi, ağız mukoza denilen ince zar ile kaplıdır, mukozalardan HIV bulaşmaktadır. Siz yaşadığınız cinsel temasa göre riskinizi hesaplayabilirsiniz. Riskli davranıştan 3 ve 6 ay sonra test yaptırmanız uygun olacaktır. % oranlar verilmemektedir, bir kerede bile HIV bulaşabilir, on seferde bile bulaşmayan vardır. Kişinin bağışıklık sistemi, HIV pozitif kişinin hastalığın hangi evresinde vs. bulunduğu çok önem taşımaktadır.

SORU
Ben size HIV Ag/Ab Combo testini sormak istiyordum hocam.bu testler p24 antijeni ile hıv1 ve hıv2 yi araştırıyormuş ve araştırdığım kadarıyla daha erken teşhis şansı var.şüpheli ilişkiden itibaren 15-28 gün arası deniyor.bu testin güvenirliği nedir ve ne zaman yaptırılmalıdır.üç hafta yeterli bir süremidir ve bu test negatif ise başka test yaptırmamıza gerek var mı?
CEVAP
Bahsettiğiniz testi riskli yapılan davranıştan 15-21. gün aralığında yaptırırsanız, doğru sonuç alma oranı çok yüksektir. Bu test tanı için yeterli olmamaktadır, 3. ay sonra ELISA yöntemi ile HIV'a karşı test yaptırmalısınız.

SORU
Merhabalar..2004 senesinde bi kadınla iliskiye girdim.yaklasık 4 ay sonra intaniyeden bi odstumun vasıtasıyla elisa testi yaptırdım yanlız negatif cıktı.bı sonraki 3 ay da tekrar yaptım tekrar negatif..yanlız testteki degerlerin bi onemi var mı..cunku bı doktor degerin 25 olmasına bakarak benı tedirgin etti ama suana kadar herhangi bir belirti olmadı.
CEVAP
Testinizi doğru zamanlarda ve doğru tanı yöntemleri ile yaptırmışsınız. Değerin önemi yoktur, yanında "negatif" yazması yeterlidir. Bigi olarak; kişi HIV'ı alırsa şikayetler ortalama 8-10 yıl sonra ortaya çıkmaktadır.

SORU
Sorduğunuz bu sorulara Mikrobiyoloji uzmanı yanıt verecektir, benim uzmanlık alanım değildir.
CEVAP
Sayın Hocam benim sorularım, ülkemizde kullanılan elisa testleri kaçıncı jenerasyondur? Anti hiv elisa testleri hem Hiv 1 hem de Hiv 2 ye mi bakıyor ? "Anti hiv kemiluminesans veya benzeri" testi kaçıncı jenerasyondur. "testlerin jenerasyon farkları çok önemlimidir? Hocam bu soruları hastane yetkilileri bile bilmediğinden sizlere soruyorum. Sadece kişisel görüşünüz bile benim için doyurucu olabilecektir.Biliniz olması amacıyla söz konusu testleri devlet hastanesi ve özel hastanede oldum.

SORU
81. günde eliza testi yaptırdım sonuç 0.66 çıktı. anlamı nedir
CEVAP
Riskli davranıştan sonra 3. ay ve 6. ayda test yaptırmak gerekiyor. Siz 3. ayda yaptırmışsınız, sonucunda zaten "negatif" yazıyordur. Yani HIV sizde yok anlamındadır. 6. ayda tekrarını yaptırmanız iyi olacaktır.

SORU
İyigunler.Sizlere gercekden turk halkı olarak minnetariz.cunku boyle bir platforma gercekden halkın cok ıhtıyacı vardı Bundan 2yıl once hiv fobisine kapılmıs defalarca testler yaptırmıs biriyım.neyseki o kotu gunler gecti.Size sormak istedıgım bırsey var.Ben bir erkegım.27 yasındayım.ve saglıklıyım.Yeri gelıyor asık oluyorum yeri gelıyor cok etkilenıyorum ve hayatıma birini sokmak ıstıyorum.Ancak korkuyorum.bana bırsey bulasıcak diye.kımseyle bırlıkte olamıyorum napmamı onerirsiniz?tesekkur edrm
CEVAP
Yazınızdan anladığım kadarı ile cinsel temasla hastalık geçer mi diye endişeniz var. Her ilişkide kondom kullanarak size hastalık geçmesini engellemiş olursunuz. Kondomun son kullanma tarihi geçmediği, delinmediği sürece koruma olasılığı çok yüksektir.

SORU
Eliza testinde çıkan değerin düşük yada yüksek çıkması ne ifade ediyor. Teşekkür ederim
CEVAP
ELISA yöntemi ile yapılan test sonucunun "negatif", "pozitif" veya "ara değer" olması önem taşımaktadır. Değerler anlam ifade etmemektedir. Ara değer çıkınca belli algoritmaları mevcut, buna göre testler tekrar edilerek, kesin sonuca ulaşılır.

SORU
hıv virüsü antikor üretirken vucut direnci zayıf olan kişide dahamı erken çıkıyor yada bu üretme olayı insanın hangi durumlarına göre değişiyor.Ve bunun bir son sınırı varmı.hızlı testler ne kadar güvenli,söylediğiniz gibi 6 aydan sonrada çıkabilirmi teşekkürler.
CEVAP
Vücut direncinin zayıf veya güçlü olmasının antikoru erken veya geç üretmesi ile bağlantısı bulunmamaktadır. Test yöntemleri günümüzde hızla geliştiği için, son teknolojilerle yapılan riskli davranıştan 6 aydan daha uzun sürede test yaptırmaya gerek bulunmamaktadır.
Hızlı testlet sıklıkla yanlış pozitif sonuç verebilmektedir. Danışmanlık hizmeti almadan yapılması sakıncalı testlerdir, zaten uzun yıllardır eczanelerde satılması yasaklanmıştır.

SORU
Aids,in ne kadar kötü ve caresiz bir hastalik oldugu bilindigi halde neden binlerce insanlar korumasiz bir sekilde fuhus yapiyorlar ve kaptiklari hastaligida sucsuz günahsiz aileleriune de bulastiriyorlar bu insanlarin acaba beyinlerindemi bir sorun var?saygilarimla
CEVAP
Öncelikle yanlış bilgilerinizi düzeltelim. HIV/AIDS hastalığı çaresiz bir hastalık değil, erken dönemde tanı konduğu zaman elimizde bulunan ilaçlarla kişinin yaşam süresini uzatıp, yaşam kalitesini artırarak yaşatan bir hastalıktır. Ölümcül değil, şeker hastalığı gibi ömür boyu süren bir hastalıktır. Bu hastalıkta herkes kendinden sorumludur. YAPILAN RİSKLİ DAVRANIŞ ile HIV size bulaşabilir. Eğer cinsel temasta kondom kullanmıyorsanız, burada sorun kondom kullanmayan ve riskli davranışa giren kişidedir. Yani herkes bilinçlenip KENDİNİ koruyacak.

SORU
Bir hayat kadını ile 6 ay önce bir ilişkim oldu. 3 kere beraber olduk ama her seferinde dikkatli olarak prezervatif kullandım. Yırtılma veya delinme olmadı. İlişki sonrasında da temizliğe dikkat ettim. Sadece öpüşme oldu fakat derin bir öpüşme değildi. Acaba hıv konusunda risk almışmıyım. Kadın 23 yaşında ve yabancı uyruklu değildi
CEVAP
Kondom delinmediği sürece HIV'dan korunmayı sağlamaktadır. Öpüşmede de içinde kan olmadığı sürece tükürük ile HIV bulaşmamaktadır. 

SORU
Ben eliza testi yaptırdım (şüpheli ilişkden 1 yıl sonra) negatif çıktı. ama test sonucunu kan verdigim andan 20-25 dakika sonra aldım. sorum erkenmi oldu 20-25dk günenebilirmiyim bu sonuca?
CEVAP
Büyük olasılıkla size hızlı test uygulanmış. ELISA yöntemi ile yapılan testin sonucu 1 gün sonra genellikle alınır. Testinizi tekrar ettirebilirsiniz.

SORU
Hocam ben 16 ay önce riskli olarak 4-5 yabancı uyruklu kadınla uzun süreli ilişkiye girdim.aradan 5 hafta geçtikten sonra bende halsizlik ve baş dönmesi vardı.en son 16 aylıkken hıv 1-2 testi oldum sonuç negatif tabi bundan önce çok defa test oldum.ama içimdeki bu korkuyu yenemiyorum.doktorların değişik bilgi vermesinden dolayı bu korku bunun son sınırı kesin olarak nedir.teşekkürler.
CEVAP
Dünyanın uyguladığı gibi, ülkemizde de riskli yapılan davranıştan 3 ve 6 ay sonra test yapılmaktadır. 6 aydan sonra test yaptırılmasına gerek bulunmamaktadır. 

SORU
Ağız kokusunun nedenleri??
CEVAP
HIV/AIDS hastalığı ile ilgili sorulara yardımcı oluyorum. Diş hekimine görünebilirsiniz.

SORU
Hocam ben bayanım, erkek rkadaşımın ilk defa bana oral seks yapmasına izin verdim. bu tür bir temasta eğer erkekte HIV virüsü varsa(varmı yokmu bilmiyorum ama güvenemiyorum) kadına bulaşma ihtimali varmı? varsa nasıl bulaşır? bu risk öpüşmeyle bulaşma riskinden fazlamıdır? çok korkuyorum,yardımcı olursanız sevinirim.
CEVAP
Tükürük ile yani size yapılan oral temasla HIV bulaşmamaktadır. Ancak tükürük içinde kan mevcutsa ve bu kan sizin vajeninizin içine girebiliyorsa geçer. Sağlam deriden HIV bulaşmamaktadır. Yine de endişeniz devam ederse riskli yapılan davranıştan 3 ve 6 ay sonra ELISA yöntemi ile test yaptırmalısınız.

SORU
Kan tahlili yaptırdıgımda B18.2 - kronik viral hepatit C ön tanısı kondu biyokimya tetkiklerinde Aspartat transaminaz ( AST )72 Alanin aminotransferaz 94 GGT 24 DURUMUMUN TAM OLARAK AÇIKLAMASI NEDİR TEDAVİ OLARAK YAPMAM GEREKECEK OLURSA NELER YAPMAM VEYA YAPTIRMAM GEREKİYOR SERDAR CANKAT ANTALYA/ALANYA  0 ...
CEVAP
HIV/AIDS ile ilgili sorularınıza yardımcı oluyoruz. Enfeksiyon hastalıkları veya gastroenteroloji uzmanı Hepatit C hastalığınız için size yardımcı olacaktır.

SORU
Pekı hocam ben bu bubyanla ılışkıye gırmeden öncede ona test yaptırmıştım ve neg. ıdı.ve ılışkımın bana göre rıskı tarafı ben korunmasız ıken ve verıcı konumdayken bana yaptığı oral temeas ve derın öpüşme dır.bunlar rıskmıdır
CEVAP
Karşı tarafa test yaptırmışsınız, bu test sonucu onun 3 ay önceki durumunu gösterir. O kişi son 3 ay içinde virüsü alabilir, test sonucu virüs olduğu halde negatif çıkar ve size bulaştırabilir. Cinsel temasa gireceğiniz kişiye test yaptırmak pek anlam taşımamaktadır. Oral temas sırasında tükürük içinde kan mevcutsa bulaşma olasılığı bulunmaktadır. Riskli yapılan bu davranıştan 3 ve 6 ay sonra test yaptırabilirsiniz.

 SORU
Hocam bugun korunmasız oral temeastan sonrakı 48. gun ve derın öpüşmeden sonrakı 19. gun ve ben grıp oluyorum.bundan bı kaç gun önce test yaptırmıştım ve neg. idi. sızce vırusle ılgısı olabıırmı?
CEVAP
Testi yaptırma zamanınız çok erken. Riskli sayılan bu davranıştan 3 ve 6 ay sonra testi yaptırmalısınız. Şikayetlerinizin HIV'a bağlı olup olmadığını anlamak mümkün değildir. Klinik bulgularla tanıya gidilemiyor, çünkü tipik bulguları pek yoktur. Grip her an karşımıza her durumda çıkabilir. Zamanı  geldiğinde testi yaptırıp sonuca gidebilirsiniz.

SORU
Merhaba ben bir bayan ile korumasiz cinsel iliskiye girdim ama onda hastalik oldugunu sanmiyorum kendiside hastalik olmadigini soyledi..ama gened ben tedbirli olmak icin bilgi almak istedim....Herhangi bir hastalik baslangici ne sekilde degisiklikler belirtir insanda? Tesekkur ederim.. Saygılarle, Omer
CEVAP
Eğer cinsel yol ile HIV'ı alırsanız şikayetlerin ortaya çıkma süresi ortalama 8-10 yıl sonradır. Bir şüpheniz varsa riskli yapılan davranıştan 3 ve 6 ay sonra ELISA yöntemi ile test yaptırmalısınız. Şikayetlerle tanıya gitmek bu hastalık için pek mümkün değildir. Bağışıklık sistemini etkileyen bir virüs olduğu için herkesin bağışıklık sistemi de farklı olduğu için, herkeste farklı şikayetler görülmektedir. 

SORU
Allah rızası için yardım edin!! hocam ben bundan yaklaşık birbuçuk sene önce ilişikiye girdim ilişkiye girdim ilişkiden 2ay sonra 1.elisa testini 24-25 hafta gün olarak 175gün sonrada 2.elisa testini yaptırdım ikiside negatif çıktı fakat çok korkuyorum çünkü 6 ay tam dolmamış yani tam 180gün deil acaba 6 ayın tam tamına dolması mı lazım gerci 5günlük fark var acaba test yanlış sonuç verir mi? bide yaklaşık birbucukay önce hemogram yaptırdım temiz çıktı bişikayetim yok ama tekrartest gerekirmi?
CEVAP
175-180. gün arasında fark bulunmamaktadır. İki testinizi de yaptırmışsınız, endişelenmenize gerek bulunmamaktadır. Hemogram yaptırdım temiz demişsiniz. Hemogramın HIV tanısı ile bağlantısı yoktur. ELISA yöntemi ile HIV'a karşı test yaptırmış olmalısınız.

SORU
Sevgili hocam.sorunum çok büyük ve yardımınıza ihtiyacım var 2007 ocak ayında tanımadıgım bi bayanla alkolün de etkisiyle oral yolla bayanın vajinasına agzım deydi ve yaklasık bundan 2 ay sonra agzımda yaralar ve beyaz sarımsı renkte akıntı başladı bogazım da başım da agrılar eklem yerim de agrılar miyde bulantısı oldu ürolog doktora gittim hiv vdrl herpeks hepatit c hepatit b tesleri yapıldı negatif 6 ay sonra tekrarlandı yine negatif sadece alt yüksek ne yapmalıyım yardım edin ne olur
CEVAP
Size gittiğiniz Doktor HIV testi de yaptırmış ve 6 ay sonra da tekrarlatmış. HIV açısından biz 3 ve 6 ay sonra yapılan testlere güveniyoruz.
Şikayetleriniz devam ettiğine göre Dermatoloji uzmanına, mümkünse daha önce gittiğiniz doktora tekrar görünün.

SORU
Merhaba hocam; korunmasız oral ilişkıde verici konumda ıken hıv virüsu kapma ıhtımlaım varmıdır.İkinci olarakta öpüşürken karşı taraf dudağımı kan oturcak şekılde emmiş bunda bı rısk varmıdır. teşekkür edrim
CEVAP
HIV, cinsel salgı ve kanla bulaşmaktadır. Eğer öpüşme sırasında HIV pozitif kişinin tükürüğü ile beraber kanı da ağzınızdan içeri girerse bulaşma olasılığı bulunmaktadır. İçinde kan bulunmadan tükürükle HIV bulaşmamaktadır. Verici konumunda oral seks ile tükürük içinde kan olmadığı sürece HIV bulaşmamaktadır.

SORU
Merhaba öncelikle çok teşekür ederim, 5 yıl önce özel bir evde hayat kadınları ile üç dört kez ilişkim oldu. sonra pişman oldum ama çocukluk işte ve içimde hep bir şüphe kaldı test yaptırsam sonuç alabilir miyim çünkü 3. ve 6. ay demişsiniz teşekürler.
CEVAP
HIV tanısını koyabilmek için riskli yapılan davranıştan sonra 3 ve 6 ay gerekmektedir. Tanı bu süre sonunda konulabiliyor. Siz, korunmasız yaptığınız riskli davranıştan sonra 5 yıl geçtiğini yazmışsınız. Testi hemen yaptırıp içinizi rahatlatabilirsiniz. ELISA yöntemi ile HIV'a karşı test yaptırmalısınız.

SORU
Merhabalar doktor bey merak ettiğim 2 soruyu sormak isterim genel evlerde: cinsel yolla bulaşan hastalık olan hıv çıkabilirmi ve ben genel evde prezarvatif kullanarak ilişkiye girdim ama idrar kesesinin üstü daha doğrusu sertleşmiş penisin baş kısmı değil sonunda uafk bir sivilce vardı çok ufak o braz kanamış ilişkiden sonra fark penisimin orası vajinaya girmedi ama genede hıv kapabılırmıyım bu soruyu boyle anlatabılırdım kusura bakmayın
CEVAP
Anlattığınız şekilde HIV bulaşma olasılığı bulunmamaktadır. HIV pozitif kişinin cinsel salgısı veya kanının sizin vücudunuzdan içeri girmesi gerekmektedir. Penisin uç kısmı mukoza denilen ince zar ile kaplıdır ve HIV buradan da girebilmektedir. Kalan kısım deri ile kaplı olup, sağlam deriden HIV girmemektedir. Kondom kullandığınız için penisin uç kısmını korumuş oluyorsunuz, bulaşma olasılığı bulunmamaktadır. Penisin son kısmındaki sivilcenin cinsel salgı ile temas etmediğini yazmışsınız, anlattığınız şekilde HIV bulaşmamaktadır.

SORU
3 hafta kadar korunmasız olarak hayat kadınıyla ilişkiye girdim elisa testi yaptımam için en az 3 ay geçmesi gerekiyormuş 3-4 ay sonunda yaptırdığım test sonucu negatif çıkarsa yanlış olma gibi bir ihtimali veya daha sonradan ortaya çıkma gibi bir durumu var mı? Saygılarımla.
CEVAP
Yapılan riskli davranıştan 3 ve 6 ay sonra ELISA yöntemi ile HIV testi tanı koymak amacı ile yapılmalıdır. 3. ay sonunda aldığınız test sonucu %95-97 gibi büyük oranda doğru sonucu verecektir. 6. ay sonunda yapılan  ile %100'e yakın doğru sonuç alınacaktır.

SORU
Merhaba benim sorum cinsel yolile bulasan hastaliklar kan ve kadinin cinsel sivisi ile gecebiliyor.peki bir erkekden kadina cinsel yolile nasil hastalik bulasiyir.cunku erkek organinda kan veya kadinlara ozgu olan akinti olmuyor.acaba sperm ile mi erkekden kadina bulasiyor.tesekkur ederim
CEVAP
Meniden mikoroorganizmalar kadına bulaşmaktadır. Eğer kondom ile koruyuculuk sağlanmazsa kadından erkeğe kadının cinsel salgısı ile, erkekten kadına da meni ile HIV bulaşmaktadır.

SORU
6 yıl önce korunmasız olarak bir hayat kadınıyla ilişkiye girdim. sonra 2 kez ayrı labratuarlarda eliza testi yaptırdım. birşey çıkmadı ama belirtiler var gibi. testleri ilişkiden 6 ay sonra yaptırdım. testlerde bir hata olabilir mi. 8-10 yıllık hastalık süresi nasıldır. tekrar test yaptırmaya da korkuyorum.
CEVAP
Testleri riskli yapılan davranıştan 3 ve 6 ay sonra öneriyoruz. Siz 6 ay geçtikten sonra yaptırmışsınız, iki kere yaptırmışsınız. ELISA yöntemi ile HIV testi yaptırmış olmanız gerekiyor. Bahsettiğim testi yaptıtdıysanız HIV enfeksiyonu açısından endişe etmenize gerek yok. Kişide HIV'a bağlı şikayetler 8-10 yıl sonra ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin etkilenmesine bağlı olarak her kişide farklı bulgular olur. Endişeleriniz varsa bir uzmana görünmeniz de fayda olabilir. 

SORU
Prezervatif korumalı penisim ile partnerimle vajinal ilişkiye girip daha sonra korumalı penisimi vajina dışına aldığımda prezervatifim yırtılırsa HIV virüsü bulaşması olur mu ?
CEVAP
Prezervatif yırtıldığı zaman, eğer HIV pozitif kişinin cinsel salgısı sizin penisinizin uç kısmı ile temas ederse HIV bulaşma olasılığı bulunmaktadır. Penisin uç kısmı mukoza denilen ince zar ile kaplıdır ve HIV buradan girebilmektedir. Kalan kısım deri ile kaplı olup, sağlam deriden HIV girmemektedir. 

SORU
ŞÜPHELİ DURUMDAN 3 GÜN SONRA TEST YAPTIRDIM ORAN 0.82 ÇIKTI .REFERANS DEĞER İSE 0.89. COK KORKUYORUM VİRÜSÜ KAPMIŞ OLSAM 3 GÜNDE 0.82 ÜREME OLUR MU .YANİ VİRÜS 3 GÜNDE BU SEKİLDE BELİRTİ GÖSTERİR Mİ?45 GÜNDE DE ELİSA TESTİ YAPTIRDIM.0.88 ÇIKTI.LÜTFEN CİDDİ YARDIMA İHTİYACIM VAR .BOGAZ AĞRISI FALAN DA OLDU.
CEVAP
Test sonucu çıkan değerler değil, negatif, pozitif veya ara değer olması değer taşımaktadır. Bahsettiğiniz değer negatiftir. Yine de uygun vakitte testi yaptırmamışsınız. Doğru sonuç elde etmek için 3 ve 6 ay sonra test yaptırmanız gerekmektedir. Şikayetler ortalama 8-10 yıl sonra ortaya çıkmaktadır. 3. ve 6. ay dolunca test yaptırmanız yararınıza olacaktır.

SORU
Merhaba eşim içki içen ayağı dışarda olan bir kişi.şüphelerime rağmen inkar ediyor.ara sıra korunmadığımız zamazlar oluyor .o korunmadığımız zaman hemen aids hastalığı geçermi bilgilendirirseniz sevinirim.
CEVAP
Eşinizin başka partnerleri olduğundan bahsetmişsiniz, bu durumda her ilişkide kondom kullanmaya mutlaka özen gösterin. Tek bir korunmasız ilişki ile bile HIV bulaşabilir, tabiiki korunmasız yapılan cinsel temas sayısı arttıkça risk de artmaktadır. Test yaptırıp şu anki durumunuzu bilmekde yararlı olacaktır. ELISA yöntemi ile HIV'a karşı test yaptırmalısınız. 

SORU
Korumalı cinsel ilişkide kullanılan prezervatif üzerinde vajinal ilişkiden sonra HIV virüsü olma ihtimali var mı dır ? Buna göre cinsel ilişkiden sonra penisden prezervatif çıkartılırken dış yüzeyinde HIV virüsü olma ihtimali ile bulaşma olabilir mi ?
CEVAP
HIV, cinsel salgılarda bulunmaktadır. Prezervatf yırtılmadığı sürece koruyucudur. İlişki sonrası prezervatifin dışında olan cinsel salgıda HIV bulunur, ancak o salgının sizin penisinizin uç kısmı (bu bölge mukoza denilen ince zar ile kaplıdır, buradan HIV vücudunuza girebilir) girmesi gerekir. Penisin uç kısmı hariç diğer bölgeleri deri ile kaplıdır. sağlam deriden HIV geçmemektedir.

SORU
Korumalı cinsel ilişkide kullanılan prezervatif üzerinde vajinal ilişkiden sonra HIV virüsü olma ihtimali var mı dır ? Buna göre cinsel ilişkiden sonra penisden prezervatif çıkartılırken dış yüzeyinde HIV virüsü olma ihtimali ile bulaşma olabilir mi ?
CEVAP
HIV, cinsel salgılarda bulunmaktadır. Prezervatf yırtılmadığı sürece koruyucudur. İlişki sonrası prezervatifin dışında olan cinsel salgıda HIV bulunur, ancak o salgının sizin penisinizin uç kısmı (bu bölge mukoza denilen ince zar ile kaplıdır, buradan HIV vücudunuza girebilir) girmesi gerekir. Penisin uç kısmı hariç diğer bölgeleri deri ile kaplıdır. sağlam deriden HIV geçmemektedir.

SORU
2 hafta önce bir cinsel ilişkimde prezervatif yırtılması oldu fakat prezervatif kullanarak ilişkiye başladım ve korumalı olarak bir süre vajina ilişki oldu daha sonra prezervatif korumalı penisimi vajinal dışına aldım ve belirli bir süre sonra prezervatif oral ilişkiden sonra yırtıldı.Yırtıldığı zaman vajinal ve genital bölge ile temas halinde değildim ve kullandığım prezervatif partnerimin tırnak veya dişlerinin etkisi ile yırtılmış olabilir. Bu durumda hemen yırtılan prezervatifi çıkarıp yeni bir prezervatif ile değiştirip ilişkime devam ettim.. İşte bu durumda hernangi bir HIV virüsü bulaşması olur mu ?
CEVAP
Size HIV'ın bulaşması için, HIV pozitif diye düşündüğünüz kişinin cinsel salgısının sizin vücudunuzdan içeri girmesi gerekmektedir. Kondom koruyuculuğu sağlamaktadır. Korunmalı bir ilişki tarif ediyorsunuz, yine de endişeleriniz varsa riskli saydığınız bu davranıştan 3 ay ve 6 ay sonra ELISA yöntemi ile HIV'a karşı test yaptırabilirsiniz.

SORU
Sayın doktor abım ben 10 dakika önce bir haber okudum (behcet)hastalıgı ile ilgili cok dikkatimi çekti yani abim bende 2 ay öce penisimın etrafında sivilci seklinde kenarları beyaz sulu ama patlamayan veetrafında daha kücük bir seklide cıkmaya basladı hiçbirsey yok sadece bıraz kaşıntı ve bu sıvilci seklinde olan sivilci göz kapagımada sıcradı birtane göz kapagımda var ben test yaptırdım VDRL(RPR Carbon) ve TPHA testi ve ikiside negetif cıktı benim ne yapmam gerekiyor syn dor bey 05367447500
CEVAP
Bu şikayetleriniz için vakit kaybetmeden cilt hastalıkları uzmanına görünmeniz gerekmektedir. Siz de muhtemelen cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon bulunmaktadır.

SORU
Mrb hiv in iliskiden 3 veya 6 ay sonra kan testinde cikdigini ogrendik 7 veya 10 sene sonrada etkisini gosteriyormus kiz arkadasim hiv den sopeleniyor fakat 1 hafta once hormon testi yaptirdi hiv virusu hormon testinde cikarmi hiv testine gerek varmi lutfen cevap yollarmisiniz cok korkuyoruz...tesekkurler
CEVAP
HIV, riskli davranıştan 3 ve 6 ay sonra yapılan testle saptanabilmektedir. Ancak, kişide şikayetler eğer virüs cinsel yol ile alındı ise 8-10 yıl sonra oartaya çıkmaktadır. Yapılan hormon testi ile HIV tanısı konamaz. HIV tanısı için HIV'a karşı ELISA yöntemi ile test yaptırmanız gerekmektedir.

SORU
Hiç tanımadığım bir bayan ile bir seferlik ilşkiye girdim, acaba tek seferlik ilişkide AIDS bulaşma riski ne kadardır, test yaptırmalımıyım, Teşekkürler
CEVAP
HIV, korunmasız yapılan tek bir cinsel temasla bulaşabilir, oran vermek çok doğru değildir. Bir seferde de bulaşabilir, daha sonraki seferlerde de bulaşabilir.  Korunmasız yapılan cinsel temas sayısı arttıkça HIV bulaşma olasılığı da artacaktır. Riskli sayılan davranışınızdan sonra 3. ve 6. aylarda HIV'a karşı ELISA yöntemi ile test yaptırmanız gerekiyor. Test bu sürelerde yapılır, ancak siz HIV'I almış iseniz aldığınız nadan itibaren başkalarına bulaştırabilirsiniz. Test sonucu çıkana kadar korunmalı temasta bulunmalı, kan vermemelisiniz.

SORU
Bir ilişkide,erkeğin şüpheli kadına oral sex yapması ile hastalık erkeğe bulaşır mı ? Ayrıca şüpheli kadının dudaklarında yara yada uçuk vs gibi varsa öpüşme ile hastalık geçme riski var mı ?Şimdiden teşekkürler.
CEVAP
Erkeğin HIV pozitif kadına oral seks yapması ile HIV'ın kendisine bulaşabilme olasılığı vardır. Çünkü, kadının cinsel salgısı erkeğin ağzına gelecektir ve ağız içi mukoza dediğimiz ince zarla kaplıdır, HIV bu zarlardan geçebilmektedir. Riskli sayılan bu davranıştan 3 ve 6 ay sonra ELISA yöntemi ile HIV'a karşı test yaptırmanız faydalı olacaktır.
Dudaktaki yara, uçukla HIV bulaşmaz ama o yaralardaki mikroorganizmalar, virüsler bulaşabilir.

SORU
Selamlar,benim sorum yaptırdıgımız testler kaç gün içerisinde cevaplanıyor..yani test yaptırdıgımız zaman hemen sonuç alabiliyormuyuz?teşekkürler
CEVAP
Riskli davranıştan 3 ve 6 ay sonra yaptırdığınız ELISA yöntemi ile test sonucu bir gün içerisinde sıklıkla alınabilmektedir.

SORU
Mrb ben yurt disinda yasiyorum zenci bir kiz ile korunmasiz sekilde cinsel iliskiye girdim iliskiden 6 veya 7 ay sonra mantar hastaligina yakalandim sizce hiv vurusi kapmis olabilirmiyim
CEVAP
HIV, korunmasız yapılan tek bir cinsel temasla bulaşabilir. Korunmasız yapılan cinsel temas sayısı arttıkça HIV bulaşma olasılığı da artacaktır. Riskli sayılan bu davranışınızdan sonra 3. ve 6. aylarda HIV'a karşı ELISA yöntemi ile test yaptırmanız gerekiyor. 7 ay geçtiğini anlıyorum, mutlaka test yaptırın. Mantar hastalığınız için dermatoloji uzmanına görünmeniz yerinde olacaktır.

SORU
Sayın Yetkili ; hiv bulaşı yolları hakkında şunu sormak istiyorum. şayet birisi sizin cinsel organızı ellediyse ve bu yolla orgazm olduysadınız. Orgazm olan için herhangi bir risk mevcutmudur. test yaptırması gerekiyor mu ? gerekiyorsa ne zaman? teşekkürler
CEVAP
Bahsi geçen şekilde dokunmakla, ellemekle HIV bulaşmamaktadır.  HIV testi riskli yapılan davranıştan 3. ve 6. ay sonra yapılmalıdır.

SORU
Saygılarımla hocam aids opusme dokunma gıbı seylerle bulasırmı cevabınız ıcın tesekkurler
CEVAP
HIV, sosyal öpüşme, dokunma,sarılma ile bulaşmamaktadır. Ancak, ateşli öpücük denilen öpücükte tükürükle beraber kan da mevcut olduğundan, bu tip öpüşmede bulaşma olasılığı bulunmaktadır.

SORU
İyi gunler ben biraz acayip bi sey soracagim ama ben burda hollandadayain burda kadinlar yalanmaktan cok hoslaniyorlar vede guzel bi sey bunu yapmakla aids bulasirmi yalamak yada yalanmak tsk .
CEVAP
Yalamakdan kastetiğiniz oral temas olup, karşı tarafın cinsel salgısı direk ağzınızdan girmektedir. Ve ağzınızın içi mukoza dediğimiz ince zar ile kaplıdır ve HIV buralardan geçebilmektedir. Size yapılan oral temasla bulaşmaz. Çünkü HIV tükürükten geçmemektedir.

SORU
Çok Teşekkür Ediyorum Aygen Hanım cevabınızdan Ötürü.Sizlere minnettarız...Affınıza sığınarak bir sualim daha olcak...Bu anti hiv kemiluminesans testi eliza testiyle eşdeğermidir sizce.Yada aralarında farklar mevcutmudur.Bide Aygen Hanım Bu test için gittiğimde kanın pıhtılaşmaması için hemşire hanım birkaç damla sıvı attı kan örneğine.Sizce bu sonucu mu etkilermi.Şimdiden çok teşekkürederim Evhamlarımdan ötürü vaktinizi aldığımdan ötürüde çok özürdilerim.
CEVAP
Kan pıhtılaşmasın diye içine konulan sıvı test sonucunu değiştirmemektedir. Sözünü ettiğiniz test de güvenilir bir testtir.

SORU
Merhaba. AIDS testini kendi başımıza bapabilmemiz için güvenilir bir test kiti önerebilir misiniz? Teşekkürler..
CEVAP
AIDS testi evde yapılabilen bir test değildir. Mutlaka bir sağlık kuruluşunda yaptırmanız gerekiyor. 10 YTL civarı bir ücretle güvenle her merkezde yaptırablirsiniz. Ancak riskli davranıştan 3. ve 6. ay sonra yaptırmanız gerekmektedir.

SORU
Eliza testinde çıkan değerin düşük yada yüksek olması neyi ifade ediyor. hastalık süreçinde bir değişiklik yapar mı? zamanla bu değerde artış yada azalma olur mu? test sonucu pozitif olan birinin testti belirli aralıklarla tekrarlaması gerekir mi? teşşekkür ederim.
CEVAP
ELISA yöntemi ile yapılan test sonucunun pozitif olması halinde kesin tanı için mutlaka doğrulama testi denilen "western blot" testinin yapılması gerekmektedir. Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Türkiyenin doğrulama merkezlerinden biridir. Pozitif sonucun Elısa ile tekrarlanmasının anlamı yoktur. ancak test sonucu ara değer, vs. ise tekrarlanır. Bunun algoritması da mevcuttur.

SORU
İyi gunler Bir insanda aids oldugunu nasil bilinir ,yani nasil anlasilir. saygilar
CEVAP
Yapılan riskli davranıştan 3. ve 6. ay sonra HIV'a karşı ELISA yöntemi ile test yaparak tanı konulabilir. HIV, kişinin bağışıklık sistemini etkilediği için özel belirtileri yoktur, herkeste farklı bulgular ortaya çıkmaktadır. Bulgular riskli cinsel davranıştan ortalama 8-10 yıl sonra ortaya çıkmaktadır.

SORU
Türkiyede İnfeksiyon hastalıkları uzmanı bulamadınız da mı bir dahiliye uzmanına danışmak zorunda kaldınız. Bu konular İnfeksiyon Hastalıkları uzmanının konusudur. Uzmanlık bunun için vardır. Lütfen halkımızı doğru bilgilendirelim.
CEVAP
Bu aktivite İç Hastalıkları Uzmanlık Derneğinin bir aktivitesi olup, her konu ile ilgili uzman soruları cevaplandırmaktadır. AIDS İnfeksiyon Hastalıkları, D.M Endokrinolog gibi. Cevaplayan kişilerden biri Prof. Dr. Serhat Ünal olup Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, İnfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Anabilim Dalı Başkanıdır. Umarım cevabım sizi memnun etmiştir.

SORU
Merhaba Doktor bey, Benim sorum behcet hastalığı ile ilgili.2,5 yıl önce behcet hastalığı teşhisi ile tedaviye başladım.colchicum dispert ilacından günde 3 tane içiyorum.İlk zamanlarda bacağımda ağrılı şişlikler ve genital yaram oluyordu.İlacı kullanmaya başladığımdan beri ağzımda çıkan aftlar dışında bir şikayetim yok.Çocuk sahibi olmak istiyorum fakat ilac kullandığım için tedirginim.İlacı bırakmam gerekirmi yada nasıl tedaviye devam edebilirim bilgi verebilirmisiniz?
CEVAP
Romatoloji uzmanı size yardımcı olacaktır.

SORU
Merhaba, Şimdiden cevabınız teşekkür ediyorum. AIDS li bir hastanın kullandığı klozet kapağında sivilcesinden bulaşacak sıvı vs den sonra sağlıklı bir insanın vucut çatlağından yada açık sivilcesinden yada başka bir nedenle bu hastalığı kapabilirmi? Birde klozet kapaklarının yapısından dolayı hiçbir şekilde %100 hijyenleştirilemediğini okumuştum bir yabancı dergide bu doğrumu? Doğruysa hangi hastlıkların bu yolla bulaşma ihtimali vardır. Saygılarımla
CEVAP
Klozet kapağından bir kişiye HIV bulaşma olasılığı bulunmamaktadır. Uygun dezenfektanlarla, hatta en önemlisi çamaşır suyu ile klozet kapaklarının tam dezenfeksiyonunu yapabilirsiniz. HIV için de en iyi dezenfektan çamaşır suyudur.

SORU
hivin ilk belirtileri nasil anlasilir
CEVAP
HIV, kişinin bağışıklık sistemini etkilediği için ve herkesin bağışıklık sistemi farklı olduğu için herkeste farklı bulgular ortaya çıkar. HIV için özel bulgular yoktur. Ateş, ishal, deri döküntüleri, kas güçsüzlükleri, mantar, ağızda aft gibi sayısız ve bu hastalığa özgü olmayan bulgular görülür. Riskli davranıştan sonra belirtiler ortalama 8-10 YIL sonra ortaya çıkmaktadır.

SORU
Ben 13.09.2008 de 27 4/7 olarak sezeryanlı erken doğum yaptım şu anda bebeğim doğalı 3 ay oldu ama ayak bileklerimde ve ve bacaklarıma doğruda hafif işler var dinleniyorum ayak alına yastık koyup yatıyorum sabaha kadar geciyor ve çok sıksık lavoboya kalkıyorum şişliklere hafif bastırdığımda bastırdığım yer içeri tarafda kalıyor şişmeler çoğalıyor yani ne yapabilirim . TEŞEKKÜRLER
CEVAP
Kadın doğumcunuza danışmanızda fayda var.

SORU
Benim sorunum midemden hep geğirme geliyor bunun sebebi ne acaba yemek yediğim zaman bu geğirme geciyor.bir de kabızlığı önleyecek önlemler ne acaba gripten korunmak için ne yapmalıyım sizce şimdiden teşekkür ederim.
CEVAP
Gastroenteroloji uzmanı size yardımcı olacaktır.

SORU
Merhabalar ben hilal göktepe öğretmenim benim bundan yaklaşık 4 ay önce5 gün geçmek bilmeyen bir karın ağrısıyla acile gittim orada serum taktılar tahliller yapıldı ve bana efemef olarak bilinen bir rahatsızlığın sınırında olduğumu söylediler römotoloji böl. gitmem gerktiğini söylediler korktum ve doktora gitmedim bir eğitimci olarak yanlış davrandım ama korktum çünkü halam efemef hastası,akdeniz anemisi rahatsızlığıda var bende de çıkmasından korkuyorum. ne yapmalıyım bu efemef nasıl hastalık?
CEVAP
Hemotoloji uzmanı size yardımcı olacaktır.

SORU
EVDE YAPABİLECEĞİMİZ AIDS TESTİ VAR MI?
CEVAP
Çok eski yıllarda eczanelerde satılan testler vardı. Ancak yanlış pozitif sonuç verme olsalılıkları yüzünden bu testlerin kişi danışmanlık hizmeti almadan kullanılması yasaklandı. İstediğiniz her sağlık kuruluşunda ELISA yöntemi ile HIV'a karşı testi 10 YTL civarı bir ücretle yaptırabilirsiniz. Ancak riskli davranıştan sonra 3. ve 6. ayda test doğru sonuç vermektedir.

SORU
Iyi gunler, Bir yerde tukuruk araciligiyla HIV virusunun bulasmadigini okumustum (opusmeyle gecmemesi gibi). Bu durumda oral sekste bir taraf sadece tukuruge maruz kaldigi icin rist almamaktamidir diye sormak istiyorum. Yani ornegin HIV virusu tasiyan bir kadin erkege oral seks yaparsa erkege bulasma riski yoktur diyebilirmiyiz? Cok onemli benim icin bu konu. tesekkur ederim, Caner Ozen
CEVAP
Doğrudur. Bayanın erkeğe oral seks yapması ile HIV bulaşmamaktadır. HIV tükürükle bulaşmaz.

SORU
İzmirden gebzeye kadar yanyana oturduğum adam feribottan inerinmez (Topçular)bana Göztepe hastanesinin nerede olduğunu sordu,Bende anlattım,Neden diye sorunca ,kendisinin AİDS hastası olduğunu söyledi. Yolboyunca konuştuk.Bana hiç dokunmadı,kendisine pandispanya ikram ettim,kartondan aldı.Banada mikrop geçmişmidir?
CEVAP
HIV kişinin cinsel salgıları veya kanının sizin vücudunuzdan içeri girmesi ile bulaşır. Sosyal yaşam dediğimiz aynı kaptan yemek yemek, aynı bardaktan su içmek, aynı havayı solumak, öksürmek, hapşırmak, öpüşmek, aynı tuvaleti kullanmakal bulaşmamaktadır. yanınıza oturmakla veya aynı yemeği paylaşmakla bulaşmaz, endişelenmenizi gerektirecek bir durum bulunmamaktadır.

SORU
Merhaba.Ben 41 yasindayim ve cocugum yok su an Isvecte yasiyorum.Burada birtakim sorunlarim oldu ve stres yasadim.Doktora gittim kan tahlili yaptilar ve bana menepoz baslangici var dediler.Ayrica bana yuzde yuz cocugun olmaz dediler ve cok uzuldum.Ben cocuk sahibi olmayi cok istiyorum.Bunu kabullenmek cok zor ve onlar hakli mi diye bilmek istiyorum.Lutfen bana bu konuda bilgilerinizle yardim edin.Simdiden tesekurler.Lutfen adimi kullanmayin. Sevgiler.
CEVAP
Kadın doğum uzmanına görünmeniz faydalı olacaktır.

SORU
İyi gunler.hayat kadını deıl ama çok ılışkılı olduğunu düşünduğum bı bayanla korunmalı ilişkı yaşadım.fakat ılişkıde korunmasız ıken ben verıcı konundayken bayan bana oral temasta bulundu,bu bır rısk unsuru yaratırmı yanı korunmasız ıken bayanın bana yaptığı oral temas?Test yaptırmama gerek varmıdır.
CEVAP
Size bayanın yaptığı oral temas ile HIV bulaşmaz. HIV pozitif kişinin cinsel salgısı veya kanının sizin vücudunuzdan içeri girmesi gerekir. Korunmalı temasta bulunduğunuz için de bir problem yaşanmaz. Test yaptırmanıza gerek bulunmamaktadır.

Tıkla son dakika haberleri cebine gelsin...
Haberlerimizden anında haberdar olun... HEMEN YÜKLE
 
Yorumlarınızı Yazınız
Bu haber hakkında henüz yorum yok
Diğer Haberler
Sağlık Ansiklopedisi
Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Hürriyet Aile Hürriyet Oto İddaa Avrupa Birliği DYH