Yaşasın süper yiyecekler

Son yıllarda ülkemizde ve tüm dünyada moda olan yüzlerce diyet çeşidinin birçoğu sınıfta kaldı.

Beni, bu diyetlerle ilgili en çok etkileyen olay, Atkins diyetinin mucidi Dr. Atkins’in 117 kilo bir insan olarak ölmesi oldu. Evet, artık diyet devri kapandı, süper yiyecekler devri başladı.

Uzun ve sağlıklı bir hayatın sırrı bu süper sağlıklı yiyecekleri dengeli biçimde tüketmekte. Bu süper yiyeceklerin en önemli özellikleri vitamin ve mineral deposu olmaları ve canlandırıcı, onarıcı, enerji verici ve koruyucu olmaları. "Bu süper yiyecekler hangileri" diye soracak olursanız, yoğurt, yulaf, brokoli, mercimek, bulgur, soya, elma, ceviz, fındık deyip bu yiyeceklerden yalnızca birkaç tanesinin adını sayarım.

İnce noktalar

Kurutulmuş meyvelerin besin değeri çok yüksek, potasyum değerleri çok yüksektir. Bu yüzden sofranızdan eksik etmemeniz gerekir.


Etli sebzeli Meksika dürümü

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1,5 su bardağı mısır unu

1,5 su bardağı süt

1 adet yumurta (oda sıcaklığında)

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı karbonat

1 çay kaşığı tuz

İç harcı için

3 adet biftek

1 yemek kaşığı margarin

1 su bardağı konserve mısır

1 su bardağı konserve bezelye

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Önce, dürümü yani tortillayı yapmak için; yumurta, sıvıyağ, tuz, karbonat ve sütü derin bir kaba aktarıp çırpın. Mısır ununu ekleyip 3 dakika. daha çırptıktan sonra 20 dakika kenarda. bekletin. Karışımdan 1 kahve fincanı kadar alıp teflon tavaya aktarın. Kısık ateşte krep pişirir gibi önlü arkalı kızartın. Bütün tortilla hamurunu aynı şekilde pişirip tepside biriktirin. Diğer taraftan, parmak şeklinde doğradığınız biftekleri tavaya koyup üzerine margarini ekleyerek orta ısılı ateşte 7-8 dakika kadar kavurun. Etler kızarmaya başlayınca, tuz, karabiber ve pul biberi serpiştirip tekrar karıştırın. Üzerine 1 su bardağı ılık su ekleyip mısır ve bezelyeyi katın. 20 dakika daha pişirip ocağın altını kapatın. Tortillanın kenarına etli sebzeli harçtan 2 yemek kaşığı kadar koyup rulo yapın. Bütün tortillalara aynı işlemi uygulayıp sıcak sıcak servise sunun.

Elmalı cevizli parfe

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 tatlı kaşığı neskafe

2 poşet toz krem şanti

2 su bardağı soğuk süt

4 adet orta boy tatlı elma

1 su bardağı çekilmiş ceviz içi

20 adet bebe bisküvisi

1 çay bardağı pudra şekeri

Neskafeyi 1 yemek kaşığı suda eritip üzerine krem şanti ve sütü azar azar ekleyerek mikserin yüksek devriyle 5 dakika kadar çırpın. Buzdolabında 1 saat kadar bekletin. Pudra şekeri ve soyup rendelediğiniz elmaları çukur bir cam kapta karıştırın. Üzerine çekilmiş ceviz içi ve ufaladığınız bisküvileri ekleyip iyice karıştırın. Buzdolabında bekleyen krem şantiyi de bisküvili harcın üzerine ilave edip bir kaşık yardımıyla tüm malzemelerin karışmasını sağlayın. Parfe harcını yuvarlak ve orta boy bir kaba kaşıkla bastırarak yerleştirin. Buzdolabında 3-4 saat beklettikten sonra düz bir servis tabağına ters çevirip üzerini herhangi bir reçelle süsleyerek dilimleyin ve servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları