"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Yaşasın balık sezonu açıldı

Bizim doktorun, yani eşimin en sevdiği günler bunlar. Balık avlanma yasağı kalktı ve balıkçılar nihayet balığa çıkabildiler.

Balık pazarlarına şöyle bir göz atınca insan anlıyor hemen. Palamudun tanesi 5 liraya kadar düşmüş. Zaten balık pazarları da müşteri sayısı bakımından hemen belli ediyor bolluğu ve balık fiyatlarını.
Herkes önce balık tezgahından kesesine, zevkine göre bir balık seçiyor, sonra ellerinde balık paketleriyle en yakın yeşillikçiye gidiyor.
Balığın yanına yapılacak salata için malzeme alınıyor, sonra akşama tavalar ya da ızgaralar ısınıyor.
Dediğim gibi, bizim evde de balık mevsimi sabırsızlıkla beklenir. Özellikle eşim tam bir balık tiryakisidir. Üstelik balık alışverişini başkalarına bırakmayacak kadar...
“Akşama balık alacağım, ona göre hazırlık yapın” der ve evden çıkar. Bana ve yardımcıma da balığın yanına yapılacak yemeği ve salatayı hazırlamak kalır.
Balığın ne kadar yararlı olduğunu artık bilmeyen yok. Çocuklarınıza haftada en az bir kez balık yedirebilmeniz için ideal günler bunlar. Haydi balık pazarlarını şenlendirin ve ailenize balık yedirin.

Peynirli kardemonya mezesi

Kırmızı biberleri yıkayıp kurulayın. Üzerlerini çatalla birkaç yerden delin.
Fırını 200 dereceye ayarlayın. Biberleri tepsiye dizin ve tepsiyi fırının ızgara kısmına yakın yerleştirin.
Arada sırada çevirerek, iyice yumuşayıncaya kadar, en az
8-10 dakika kadar közleyin.
Fırından çıkardığınız biberleri soyup saplarını çıkarın.
Uzunlamasına ikiye böldükten sonra çekirdeklerini dikkatlice temizleyin.
Biberleri, isterseniz ocak üzerinde de közleyebilirsiniz. Burada önemli olan, biberlerin parçalanmamasıdır. Konserve kullanacaksanız tel süzgece alıp iyice süzün.
Diğer taraftan peynir, yağ, ceviz, incecik doğranmış dereotu, kekik ve pul biberi derin bir kaba koyun. Çatalla iyice ezin.
Uzunlamasına ikiye bölünmüş biberlerin uzun tarafına peynirli harçtan iki-üç yemek kaşığı kadar koyup rulo yapın.
Ruloları keskin bir bıçakla iki parmak eninde parçalar oluşacak şekilde dilimleyin.
Burada önemli olan ruloların içinin iyice dolmuş olmasıdır.
Hazırladığınız ruloları servis tabağına şekil vererek dizin.
Üzerine yine sızma zeytinyağı gezdirerek servise sunun.

Malzeme listesi

- 6-8 adet büyük boy uzun kırmızı biber (Konserve közlenmiş kırmızı biber de kullanabilirsiniz.)
- 300-400 gr orta yağlı yumuşak  Ezine peyniri
- Yarım su bardağı zeytinyağı (Sızma zeytinyağı tercih edilmeli.)
- 2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
- Yarım demet dereotu
- 2 çay kaşığı kırmızı pul biber, kuru kekik

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI