Yaşar Kemal son 40 yılın en iyi yazarları arasında

EDEBİYAT dünyasının saygın dergilerinden Le Magazine Litteraire (No 459. Aralık sayısı) yayımlanışının 40. yılı dolayısıyla çıkardığı, "Edebiyatın 40 Yılı" özel sayısında "40 Yılın En İyi Kitapları" başlıklı bölümde Yaşar Kemal’in Yılanı Öldürseler kitabına da yer verdi.

Magazine Litteraire’in ilk sayısı Kasım 1966’da yayımlandı. Önce iki aylıktı, iki sayı sonra aylık oldu.

Gündemdeki konuları, önemli kişileri Özel Bölümler’de (Dosya) inceledi.

1968 Mayıs’ında "Yeni İdeologlar" başlığı altında; Marcuse, Guevara, Althusser, Cohn-Bendit, Rudi Dutschke’yi sayfalarına taşıdı.

Son sayısında da 40. yılı dolayısıyla özel bölüm ayırdı.

’ÇUKUROVA’YI DÜNYA EDEBİYATININ TOPRAĞI YAPTI’

YAŞAR KEMAL
’in Yılanı Öldürseler romanını sunuş yazısının başındaki "Kitabın Öyküsü" bölümünde, romancılığının, yazarlığının özellikleri sıralanıyor.

Sanırım en önemli, en doğru yargı, "Çukurova’yı dünya edebiyatının toprağı yaptı" saptamasıdır. Böylece Çukurova, edebiyat coğrafyası içinde özgün bir alanı kaplamış oldu.

"Destan türünün, sözlü geleneğin mirasçısı" sözünden sonra büyük yazarımızın Cervantes ve Stendhal’den esinlendiği de belirtiliyor.

Onun yazdıklarını, Sofokles’in Eurupides’in trajedilerine yakın bulduklarını söyleyerek, Yaşar Kemal’in çalışmalarını övüyorlar.

Antoine de Gaudemar’ın yazısında, iki cümle hiç kuşkusuz Yaşar Kemal’in dünya edebiyatındaki yerini, kendine özgülüğünü simgeliyor:

Yalanların cenneti yerine o cehennemin gerçeğini tercih etti. Hem geleneğin mirasçısı hem de modern. Doğayı bir roman kahramanı gibi kullandı.

40 YILIN ONUR LİSTESİNDE KİMLER VAR?

DÜNYA
edebiyatının bizde tanınan, okunan listedeki adları aşağıya aldım:

Jorge Louis Borges, Gabriel Garcia Marquez, Aragon, Doris Lessing, Jorge Semprun, Georges Perec, Umberto Eco, Mario Vargas Llosa, Lawrence Durrell, Marguerite Duras, Toni Morrison, Italo Calvino, Octavio Paz, Paul Auster, Claude Simon, Haruki Murakami, Allen Ginsberg, Günter Grass, Don DeLillo, Carlos Fuentes.

* * *

TÜRK
edebiyatı adına Yaşar Kemal’e bir kez daha teşekkür borçluyuz. Dünya ölçeğinde bir yazarımız olduğu için.
Yazarın Tüm Yazıları