Yaşar Kemal’in mezarına köyünden toprak götürülecek

Güncelleme Tarihi:

Yaşar Kemal’in mezarına köyünden toprak götürülecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2015 08:48

Hayatını kaybeden usta yazar Yaşar Kemal için doğduğu Osmaniye’nin Gökçedam (Hemite) Köyü’nde sela verilirken, defnedileceği Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabrine konulmak üzere baba evinden toprak alındı.

Haberin Devamı

Yaşar Kemal’in 1923 yılında dünyaya geldiği Gökçedam Köyü’nde yaşayanlar, hemşerilerini kaybetmenin acısını yaşıyor. İnce Memed Anıtı, Yaşar Kemal Kültür Evi ve Yaşar Kemal Parkı’nın da bulunduğu Gökçedam Köyü, yazarın yasını tutuyor.

SELASI VERİLDİ

Yaşar Kemal için Göçedam Köyü Cami’nde sela verildi. Yarın da Teşvikiye Cami’nde cenaze namazı kılınırken, hemşerileri de aynı anda onun için saf tutup gıyabi cenaze namazı kılacak.

Selanın ardından bir duyuru yapan cami imamı, köylüleri gıyabi cenaze namazına davet ederek, "Köyümüzde yetişen ünlü yazar Yaşar Kemal vefat etmiştir. Cenazesi, yarın İstanbul’da Teşvikiye Cami’nden öğle namazına müteakip Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnolunacaktır. Yarın köyümüzde öğle namazına müteakip gıyabında cenaze namazı kılınacaktır. Köy halkımıza duyurulur" dedi.

Haberin Devamı

"KENDİSİ GELEMEDİ, TOPRAĞINI GÖTÜRÜYORUZ"

Ünlü yazarın adına kurulan Yaşar Kemal Çukurova Kültür Derneği Başkanı Mehmet Özer, ünlü yazarı kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Yaşar Kemal’in köylerinde defnedilmesini istediklerini, ancak vasiyetinin olduğunu öğrendiklerini ifade eden Özer, şunları söyledi:

"Köylü olarak Yaşar Kemal’in vefatın hepimiz üzüntülüyüz, acımız büyük. Allah’tan rahmet, kalanlarına başsağlığı diliyoruz. Yaşar Kemal’imizi doğduğu, büyüdüğü bu topraklarda görmek isterdik ama en son aldığım habere göre vasiyeti varmış, birinci eşi Tilda hanımın yanına gömülmesini istemiş. Yapacak bir şey yok. Yaşar Kemal bu topraklara gelemedi, biz de kendisinin doğup büyüdüğü bahçeden aldığımız toprakla yola çıkıyoruz. Yarın bu toprağı mezarına serpeceğiz. Bu topraklarla beraber Yaşar Kemal’in mezarında çayır çimen yeşerecek, kendisi yeşerecek, ruhu şad olacak. Köylülerimiz kültür evinde birbirine taziyede bulunuyor. Gelecek konuklar olursa burada kabul edeceğiz."

DUYUNCA ÇOK AĞLADIM

Ünlü yazarın köydeki çocukluk arkadaşlarından 92 yaşındaki Ahmet Koşar ise, Yaşar Kemal’in çok iyi bir insan olduğunu belirterek, duygularını şöyle anlattı:

"Yaşar Kemal beni ’Sarı Ahmet’ diye bilirdi. İyi bir çocuk, temiz biriydi. Ağzından kötü bir kelime çıkmazdı. Okula giderken yolları çamurluyken bacaklarını çemrer (katlar) öyle giderdi. Vefatını öğrenince çok ağladım. Kendisi buraya geldiği zaman hemen bizi çağırır ve kucaklaşırdık. Cenazesinin buraya getirilmesini istedik ama getirmediler. Allah rahmet eylesin."

Haberin Devamı

Köy kahvesinin sahibi Hüseyin Küsek de Yaşar Kemal’in köye her gelişinde muhakkak kahveye uğradığını anlattı, "Köyümüzün adamı, burada yetişti. Babasının mezarı da burada ve mezarı da kendisi yaptırmıştı" dedi.

YAŞARKEN SON ÖDÜLÜ ÇUKUROVA’DAN

Yaşar Kemal’in anısına, Adana’da sanatı ve yaşamını konu alan bir kitap hazırlandı. Büyük yazar Yaşar Kemal’e, memleketinde bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilecek Uluslararası Çukurova Sanat Günleri (UÇSG) kapsamında ’Çukurova Ödülü’ verilmesi kararlaştırılmıştı.

UÇSG’nin düzenleyicisi Çukurova Sanat Girişimi (ÇSG) adına Çetin Yiğenoğlu, Mehmet Karasu, Saadet Bilir’den oluşan Seçici Kurul, ödülün 18 Mart 2015’te Adana’da düzenlenecek törenle sunulacağını duyurmuştu. UÇSG kapsamında, usta yazarın sanatı ve yaşamını konu alan 298 sayfalık bir de kitap hazırlandı. ’Şiirlerle Yaşar Kemal’ ve ’Fotoğraflarıyla Yaşar Kemal’ bölümlerinin yer aldığı kitabın sunuş yazısını Çetin Yiğenoğlu kaleme alırken, Adana Koleji’nin sponsorluğunda hazırlanan kitapta, usta yazarın 20 fotoğrafına da yer verildi. UÇSG kapsamında dağıtılacak olan kitapta, 27 kişinin de Yaşar Kemal’e ilişkin yazıları bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!