Yaşar Aksoy TÜYAP Kitap Fuarı “Onur Yazarı” seçildi

Güncelleme Tarihi:

Yaşar Aksoy TÜYAP Kitap Fuarı “Onur Yazarı” seçildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2012 17:04

Hürriyet Ege yazarı, İzmir Basını’na, tarih, kültür ve sanat bağlamında muhabirlikten köşe yazarlığına kadar 41 yıldır hizmet etmekte olan gazeteci-yazar Yaşar Aksoy, 14-22 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek olan 17.TÜYAP İzmir Kitap Fuarı’nın “Onur Konuğu” seçildi.

Haberin Devamı

Yaşar Aksoy 14 Nisan’da gerçekleşecek açılış töreninden sonra çeşitli panellere katılacak ve kitaplarını imzalayacak. TÜYAP tarafından Yaşar Aksoy hakkında hazırlanan kitap “Ege’de Zaman Yolcusu Yaşar Aksoy” ismini taşıyor ve kitabın editörlüğünü ünlü şair Enver Ercan gerçekleştirdi.

Yine Etki Yayınevi, Yaşar Aksoy hakkında Ekrem Akurgal’dan Salah Birsel’e, Tarık Dursun K.’dan Ayşe Arman’a, Ünal Ersözlü’den  Nebil Özgentürk’e kadar 64 ünlü yazarın değerlendirme yazılarının yer aldığı “Vuruldum Hikayene İzmir” kitabını hazırladı. Bu iki kitap TÜYAP’ta kitapseverlere sunulacak.

Yaşar Aksoy’un Özgeçmişi:

Yaşar Aksoy, 1947 yılında İzmir Karşıyaka’da yoksul ve orta halli insanların yaşadığı Soğukkuyu Mahallesi Musavat Sokağı’nda doğdu. Annesi İzmirli Tarih öğretmeni Zehra Aksoy, babası Uşaklı Ziraat Uzmanı Cemal Aksoy’dur. Ankara İlkokulu, Karşıyaka Ortaokulu ve Lisesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (Y.Kimya Müh.-1971)  ve Ege Üniversitesi’nden (Y.Endüstri Müh.- 1976)  mezun oldu.

/images/100/0x0/55eaf1bcf018fbb8f8a0c630

Haberin Devamı

Mesleğinin yanı sıra 1965’ten itibaren, İstanbul’da  Akşam gazetesi ve Türk Yolu dergisi, Demokrat İzmir gazetesi (10 yıl), Yeni Asır gazetesi (22 yıl) ve Star gazetesinde (1 yıl) ve halen Hürriyet gazetesinde (7 yıldır), sanat muhabiri, kültür sanat yönetmeni, araştırmacı, köşe yazarı olarak sürekli çalıştı.  “Ege’de Zaman” isimli tam sayfa sanat, kültür ve tarih yazılarıyla tanındı.

Yeni-TV’de “Kultura” isimli proğramı hazırladı ve sundu. Ege-TV’de 3 yıl “Ege’de Zaman” programını hazırladı ve sundu.  TRT-2’de, 2002 yılında Seynan Levent”in sunduğu “Akşama Doğru” programında bir yıl boyunca her hafta İzmir’i anlattı. Ege-Life, Çeşme-Life, Gazetem Çeşme, Çeşme Güneşi, Karşıyaka-Life gibi yayınlarda da yazarlık yaptı. Haberhürriyeti internet sitesinde yazdı.

İlk dergi yazısı 19 yaşında iken, Ekim 1968 tarihinde Milli Işık Dergisi’nde Çekoslovakya’nın İşgali üzerine yayınlandı. İlk gazete yazısı, 19 Temmuz 1971 tarihinde Demokrat İzmir Gazetesi’nde “Kemalist Devrimin Anlamı” başlığı ile yayınlandı. “Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Şiirleri” isimli ilk kitabı, 1981 yılında yayınlandı.

Haberin Devamı

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde “İktisadi Devrim Tarihi” dersleri verdi. Uluslararası İzmir Araştırmaları Merkezi’ni kurdu ve genel yönetmenliğini sürdürdü. İzmir Ödülleri’ni ilk kez oluşturdu. İzmir Kültür Gezileri’ni ilk kez başlattı. İzmir Akademisi kurmaya dönük İzmir Seminerleri’ni ilk kez oluşturdu. Sayısız kurumda ilk kez İzmir Konferansları’nı sundu.

Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’in yaşamını ilk kez araştıranlar arasında parladı, Hasan Tahsin Anıtı’nı yaptırma çalışmalarına katıldı. İzmir Halkevi ve Hasan Tahsin’i Yaşatma Dernekleri’ni kurdu ve ilk başkanlıklarını gerçekleştirdi. Kurtuluş Savaşı Tarihi üzerine derinlikli araştırma ve yayınları ile tanındı. İstiklal Savaşı gazileri ile birebir ilgilenerek hatıraların ı yazdı, emeklerini diri tutmaya çalıştı, son yolculuklarında hep yanlarında oldu.

Haberin Devamı

“İzmir Tarihi ve Ege Kültürü” üzerine, bir çok  kitapları, sayısız yazıları ve araştırmaları, yıllarca süren seri konferansları; yurtdışında Paris’te, Yunanistan’da, İsrail’de, ABD’de İzmir’i tanıtım çalışmaları (sergiler, konferanslar, tanıtım etkinlikleri) sebebiyle, 12 Haziran 1997 günü Karşıyaka Belediyesi tarafından Karşıyaka’da Bahariye Mahallesi’nde çocukluğunun geçtiği 1850 numaralı sokağa (Lise Yolu) törenle ismi verildi. Konak Belediyesi tarafından,  28 Mart 1997 günü İzmir-Asansör Parkı’na yine törenle ismi verildi. Bu isim verilme törenleri 50 yaşında iken gerçekleşti.

Türk Arkeolojisi’nin simge ismi Ord. Prof. Ekrem Akurgal, kendisinden “Ege Kültürünü Dirilten Yazar” diye söz etti. Ana konusu Yaşar Aksoy olan “Cumhuriyet Kitap” dergisinin 2 Mayıs 2002 tarihli sayısında “Yerel Kültürü dirilten yazar: Yaşar Aksoy” şeklinde kapak manşeti kullanıldı.

Haberin Devamı

Bazı resmi ve özel  okullarda daimi “Yaşar Aksoy Köşeleri” yapıldı. Yazarlığının 40.Yılı sebebiyle Konak Belediyesi tarafından Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde, 28 Nisan 2011 tarihinde “Ustaya Saygı” töreni ile onurlandırıldı. Aynı zamanda bir edebiyat insanı olan Yaşar Aksoy, sürekli Basın Kartı sahibi. Bir kız evladı, iki erkek torunu var. Karşıyaka’da Girne Caddesi kenarındaki iki katlı baba evinde ve Çeşme’de yaşadı. Bilinçli bir yurtsever ve  inançlı bir anti-emperyalist kuvayı milliyeci olarak tanındı. Bir basın mensubu olarak kaymak tabaka gazetecisi değil, halkın içinde bir emekçi gazeteci olarak kitlelerce sevildi. Yayınlanmış 34 kitabı bulunmakta.

Haberin Devamı

Kazandığı Ödüller:

12 adet İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Hasan Tahsin Basın Ödülü (1984 – 1997 arası), Yılın En Başarılı Gazetecisi Ödülü (1993), Dr.Behçet Uz En Başarılı Kent Kültürü Araştırmacısı ve Yazarı Üstün Hizmet Ödülü (1996), Yılın Atatürkçüsü Ödülü (1996), Yılın En Başarılı Kültür Sanat İnsanı Ödülü (2000), Ege Kültür Ödülü (Ege Kültür Vakfı, 2000), Halk Bilim Ödülü (2008), Çevre Dalında Tarzan Ödülü (2010), Ege-Bodrum Süngercileri Onur Ödülü (2010) ve daha bir çok İzmir Ticaret Odası, Rotary, Lions ve yerel kültür, edebiyat ödülleri.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!