Yaşananlar

Haberin Devamı

Kimi niçin seçtik

FUTBOL popüler ya, bizim başkanlar da modaya uydu. Futbolla yatıp, futbolla kalkar oldular.

En son misal; Kepez Belediye Başkanı Mehmet Atay. Aynı zamanda Kepez Belediye Spor Başkanı'dır kendisi. Sen tut, yıllık 50-60 milyar masrafı olan Genpa'yı Belediyespor bünyesine al... Neymiş, Genpa 3. Lig'deymiş... Birleşince 2. Lig'e çıkacakmış.

Ayranı yok içmeye, traktörle gider ekin biçmeye misali.

Belediye başkanlarının nedir bu futbol sevdası anlamıyorum. Bekir Kumbul seçildikten sonra ‘‘Antalyaspor'a başkan olmam’’ dedi. Aradan bir süre geçti fikrinden caydı... Şimdi kulüp başkanı... Duydum ki geçenlerde gittiği Almanya'da futbolcu beğenip pazarlık bile yapmış...

Bölgemize şöyle bir bakıyorum, bu konuda al birini, vur ötekine...

Afyon'u ele alalım... Belediyenin geçen yılki katkısını söyleyeyim... Tam 324 milyar Törkiş Lira... Ya Ispartaspor.... Onun da hiç yoktan belediyeden hortumladığı para 100 milyarı geçmiştir.

BAŞKANIN TEKLİFİ

Bakın beyler, futbola yatırım yapmayın demiyorum. Ama üç-beş kuruşluk belediye bütçesini veya gelir kaynaklarını da bu yolda heba etmeyin. Antalyaspor 1. Lig'de mi?.. Bırakın Kepez Belediyespor'u, Genpa'yı falan, güçbirliği yapıp varsa imkanınız Antalyaspor'a aktarın. Az olsun benim olsun. Yeter ki ben de kulüp başkanı olayım mantığı yanlış.

Size yakın tarihten bir örnek; Samsunspor Kulübü Başkanı İsmail Uyanık, 10 yıl kadar önce dönemin CHP'li Belediye Başkanı Muzaffer Önder'e bir teklif götürüyor... Diyor ki; ‘‘Ben senden para pul istemiyorum. Bana tesis yap...’’ Aradan geçen 10 yıl zarfında bakın ne oluyor.

KENTİN BAŞKANI OLSUNLAR

Şu anda 1. Lig takımı Samsumspor'un ilk 11'indeki futbolcuların 9'u Samsunlu... 2. Lig'de top koşturan 25-30 futbolcusu var.

Yani balık tutmayı öğrenmişler. Belediye başkanları profesyonel kulüp başkanı olma sevdasından vazgeçsinler, kentin başkanları olsunlar. Yok biz sporla haşır neşir olmak istiyoruz diyorlarsa amatör sporlara yönelsinler.

Ne bileyim; atletizm, judo, karate, yüzme, güreş gibi... Veya bol bol semt sahaları açsınlar. Futbola ayırdıkları zamanı bırakın, takıma bir futbolcu alacağız diye yatırıma ayrılan kaynakları kulübe aktarmak yanlış.

Unutmayın...

Biz sizleri belediye başkanı seçtik, kulüp başkanı değil...

Vali dedi ki...

Arykanda meselesinde dediğim çıktı... Vali Ertuğrul Dokuzoğlu aradı ve dedi ki, ‘‘Yazını okudum. Devletten para hortumlanma diye bir olay yok. Çünkü devlet bu Arykanda organizasyonuna hiçbir parasal katkıda bulunmadı.’’

Eee, şimdi ne olacak?..

Çamur atan attığıyla mı kalacak?.. İnsanları küstürmek, demoralize etmek çok kolay. Önemli olan onları kazanmak, teşvik etmek. Sevgili İbrahim Akkaya, Kadir Dursun hakkında yazdın, çizdin, küstürdün... Ama şimdi hatadan dönme zamanı.

Bu tip insanlar kolay yetişmiyor.

Akdeniz heykeli

Fatİh Altaylı yazdı... Benim her adını duyduğumda her fotoğrafını gördüğümde; ‘‘Ah neden Antalya'da değil’’ dediğim Akdeniz heykeli Hannover, Expo 2000 Fuarı'nda sergilenmiş...

Akdeniz heykeli İlhan Koman'ın Halk Sigorta'nın amblemi haline gelen müthiş eseri. Ama, fuarda sergilenen heykel İstanbul'da Halk Sigorta önündeki değil tabii ki... Kopyası... Rahmetli Koman'ın profesör oğlu Almanlara bir benzerini yapıp göndermiş...

Bir ay kadar oluyor. Bekir Kumbul ziyaretime geldiğinde bu konu açılmıştı. Akdeniz'i kucaklayan bir yere, mesela Konyaaltı variyantına bu heykelin ne güzel de yakışacağını söylemiştim.

Bir zamanlar Halk Sigorta, heykeli verecek yer arıyordu.

Çetin Altan bu arayışı yazınca o dönemde de aynı yeri önermişti. O zaman Subaşı başkandı... Sonra sigorta şirketi o arayıştan vazgeçti. Heykel İstanbul'da kaldı.

HEYKELİN HİKAYESİ

Kumbul olaya sıcak bakınca heykeli Antalya'ya getirmenin formüllerine kafa yorduk. Kumbul ile görüşmemizin üzerinden birkaç hafta geçmedi, tiyatro eleştirmeni Ali Neyzi'den bu heykelin hikayesini dinledik.

İlhan Koman'a heykeli Halk Sigorta adına yaptıran Ali Neyzi'ymiş... Bana profesör oğlundan bahsetti. Hatta, Almanlara heykelin bir kopyasını yaptığını ilk o söyledi.

Diyorum ki; acaba bir kopya da bize yapsa adı Akdeniz olan bu heykeli adına yakışan bir yere, Akdeniz kıyısında bir yere koysak...

Hatta ben sigorta şirketinin yerinde olsam heykeli yaptırır Büyükşehir'e hediye ederim. Şirketin bölge temsilcisi bu yazıyı okur da gereğini yerine getirirse neden olmasın...

Reklamın bundan iyisi Şam'da kayısı.

Ünlü sözler

Sanatı duyan insanlarla anlayan insanlar çoktur, ama; hem duyan, hem anlayan insan çok azdır.

G. S. Hillard

dgundogdu@hurriyet.com.tr

TELEFON: (0242) 340 38 38

Yazarın Tüm Yazıları