Yaşamı ve yapıtlarıyla Mengü Ertel

Güncelleme Tarihi:

Yaşamı ve yapıtlarıyla Mengü Ertel
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2014 14:38

Galeri 5’de açılacak "Tiyatrografi" sergisinde, Murat Ertel'in gözüyle Mengü Ertel'in yaşamı ve yapıtları yer alıyor.

Haberin Devamı

Mengü Ertel'in sanata yaklaşımını, diğer sanatçılarla ve farklı sanat dallarıyla kurduğu ilişkileri, emeğini ve farklı alanlardaki yeteneklerini daha iyi anlamamızı sağlayacak bu sergi, 12 Ağustos – 17 Ekim tarihleri arasında Anel İş Merkezi’nde bulunan ve Anel Grup tarafından desteklenen Galeri 5’te gerçekleşecek.

Yaşamı ve yapıtlarıyla Mengü Ertel


Sanatçının oğlu Murat Ertel'in çoğu zaman bire bir tecrübeleri ve ona miras kalan hikâyelerinden yola çıkan sergi Didem Çapa küratörlüğünde hazırlandı. Sanatçının yaşamına, yapıtlarına ve çok yönlü kişiliğine bizleri bir adım daha yaklaştıran bu serginin, izleyicilere ve genç sanatçılara yeni ufuklar açacağı inancındayız.

Haberin Devamı

Mengü Ertel Hakkında

16 Mart 1931’de İstanbul’da doğan sanatçı pek çok disiplin içinde onlarca eser yaratmış üretken bir sanatçıdır. Güzel Sanatlar Akademisi’nin Dekoratif Sanatlar bölümünde öğrenciyken bir yandan da dekor hazırladı, yönetmen yardımcılığı ve oyunculuk yaptı. 1950’li yıllarda Muhsin Ertuğrul’un da bulunduğu Küçük Sahne’de çalışmaya başladı. Muhsin Ertuğrul, Kenterlerin bir oyunu için afiş tasarlamasını istediğinde; bu istek sanatçının pek çok tiyatro oyunu için afiş tasarlamasına yol açacak ve sanatçı bu çalışmalarıyla pek çok uluslararası ödül kazanacaktı. Afiş tasarımlarının yanı sıra kitap kapağı ve logo da tasarlayan Mengü Ertel, 1956'da San Organizasyon’u, 1969'da San Grafik Atölyesini kurdu. Aynı yıl ilk tiyatro afişleri sergisini İstanbul’da Türk-Alman Kültür Merkezi’nde açtı. Bu tarihten sonra Berlin, Varşova, Brüksel, Amsterdam gibi merkezlerde kişisel sergileri açıldı.

Yaşamı ve yapıtlarıyla Mengü Ertel

1974 Cannes Film Şenliği afiş yarışmasında jüri özel ödülünü ve 1975 yılında Chaillot Sarayı’nda 1. Uluslararası Sinema Festivali film afişleri yarışmasında büyük ödülü aldı. Hayatı boyunca retrospektif sergi açmayı istemeyen Ertel, en son sergisini 1999'da Dolmabahçe Kültür Merkezi’nde Büyültmeler adı altında gerçekleştirdi. Yaşamının son yıllarında parkinson hastalığı nedeniyle rahatsız olan Mengü Ertel yakalandığı zatürreden kurtulamayarak, doğum gününün bir öncesi olan 15 Mart 2000'de aramızdan ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!