Yaşamaz denilen Gamze tamamen kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

Yaşamaz denilen Gamze tamamen kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2014 12:48

Konya'da akciğerleri tamamen sönmek üzere olduğundan 6 ay boyunca solunum cihazına bağlanan ve yaşama şansı verilmeyen 8 yaşındaki Gamze, yurt dışında özel olarak yaptırılan 1 santimetrelik stentin başarılı bir operasyonla akciğerlerine yerleştirilmesiyle hayata tutundu.

Haberin Devamı

Yüksek ateş şikayetiyle 6 ay önce hastaneye götürülen 8 yaşındaki Gamze Kılıç, yoğun bakım ünitesine alındı. Akciğerleri tamamen işlevini yitirmek üzere olduğu belirlenen Gamze, solunum cihazına bağlandı. Bir ay sonra kendine gelen Gamze, hastaneden taburcu olduktan sonra bile her gittiği yere solunum cihazını götürmek zorunda kaldı.

Solunum desteği olmadan nefes alamamaya başlayan, durumu günden güne kötüye giden Gamze, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine götürüldü. Hastanenin Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sevgi Pekcan ile Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Altınok, Gamze'yi hayatta tutmak için seferber oldu.

Kendisi için yurt dışında özel olarak yaptırılan 1 santimetrelik stent sayesinde solunum cihazına ihtiyacı kalmayan Gamze, şimdi yaşıtları gibi koşup oynamanın tadını çıkartıyor. Küçük kızın hayata tutunuşu, çevresindekiler ve kendisiyle ilgilen doktorlar tarafından "Gamze mucizesi" olarak nitelendiriliyor.

Haberin Devamı

Yaşamaz denilen Gamze tamamen kurtuldu

BİR ADIM ÖTESİ ÖLÜM

Baba Erdem Kılıç (41), sürekli öksürme, boğaz ağrısı ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye götürdükleri kızının ciğerlerinin söndüğünü öğrenince ne yapacaklarını bilemediklerini söyledi.

Hemen makineye bağlanan, bir ay boyunca yoğun bakımda kalan kızları ile çok zor günler geçirdiklerini ifade eden Kılıç, "Kızımı bazen hiç göremiyorduk. Kendine geldiğinde 'iyi misin?' dediğimizde, ağzında tüp olduğundan gözüyle işaret ediyordu. Aylarca böyle sürdü. Bizim için çok ağır bir dönemdi" diye konuştu. Doktorların kendilerine "bir adım gerisi ölüm, her şeye hazırlıklı olun, yaşama şansı yok" dediklerini anlatan Kılıç, Gamze'nin 6 ay boyunca boğazından açılan nefes borusundan bağlandığı solunum cihazıyla yaşamını sürdürdüğünü dile getirdi.

"BABA BİR DAHA HASTANEYE GELMEYECEĞİZ DEĞİL Mİ"

Kızının, solunumu makinesi durduğunda hiç nefes alamadığını vurgulayan Kılıç, şunları kaydetti:

"Kızım yaşamını hep yatakta sürdürdü. Her gün kötü bir haber gelecek mi diye bekliyorduk. 'Gamze'yi kaybettik' denilecek diye telefona bile bakmak istemiyordum. Şükürler olsun kızım şimdi iyi. Gamze, cihazı ömür boyu kullanabileceği söylendiğinde çok üzülmüştü. Bu durum onun psikolojisini çökertmişti. Hastaneden çıktıktan sonra kızım uzun süre kendisine gelemedi. Sürekli bize 'baba bir daha hastaneye gelmeyeceğiz değil mi?', 'Solunum cihazına bir daha bağlanmayacağım değil mi?' gibi sorular sordu. Sağlığına kavuşunca hemen çocuk parkına gidip salıncakta özgürce sallanmanın keyfini yaşadı. Devletin sağladığı imkanlar ve doktorların özverili çalışmasıyla Gamze hayatta kaldı."

Haberin Devamı

GAMZE İÇİN ÖZEL YAPILDI

Prof. Dr. Tamer Altınok, Gamze'nin boğazında delikle, solunum cihazıyla gezen bir çocuk olarak kendilerine getirildiğini bildirdi. Çocuğun sağ akciğerlerine giden bronş sisteminde darlık olduğunu, nefes verirken burasının kapandığının tespit edildiğini aktaran Altınok, şöyle devam etti:

"Genel anestezi altında darlığın boyutuna baktık. Çocuğu her an kaybedebilirdik. Hatta anestezi sonrası uyanmayabilirdi. Bunu aileyle paylaştık. Her türlü riski aldık. Önemli olan, Gamze'nin yaşamasıydı. Bölgedeki darlığın ölçümünü yaptıktan sonra akciğere stent yerleştirmeye karar verdik. Standart boyutta stent vardı ama çocuklar için yoktu. Firma ile görüştük. 1 santimetrelik stentin üretilmediğini söylediler. Stent siparişi verdik. Gamze için 1 santimetrelik stent üretildi. Sağ akciğere giden havayoluna stenti yerleştirdik. Uyum sağlamama gibi bir ihtimal de vardı. Gamze'nin boğazındaki deliği kapattık. Çocuğu makineden ayırmak zor oldu. Nefes alacağına inanmıyordu. Kasları iyice hantallaşmıştı. Makine desteğiyle uzun süre soluyan hastalarda solunum kasları zayıfladığı için bu sefer kişi kendi soluyamaz hale geliyor. Şu an hastamız gayet iyi. İlerleyen dönemlerde stenti çıkartmayı düşünüyoruz. Operasyon yapılmasaydı iki akciğeri de tamamen sönerek, ömür boyu solunum cihazıyla yaşayacak olan Gamze'yi her an kaybedebilirdik. Çocuğun sürekli makineye bağımlılığına son verdik."

Doç. Dr. Sevgi Pekcan da hastalarının solunum cihazından kurtulamadığı için kendilerine getirildiğini söyledi.

Hastaya stent takılmasına karar verildiğini vurgulayan Pekcan, "Hastanın tek problemi, geçirdiği ağır solunum yolu enfeksiyonuna bağlı gelişmiş tablo değil. Aynı zamanda omurgasında eğrilik, kas hastalığı olabileceğini düşünüyoruz. Akciğerin genişlemesini, nefes alma kapasitesini azaltacağından yine ameliyat edilerek omurgasındaki eğrilik düzeltilecek" diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!