Midye sağlıklı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Midye sağlıklı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2006 14:58

İçinde barındırdığı kimyasal maddeler nedeniyle kamuoyunda sağlıksız olarak bilinen midye, İzmir'de midye üretimi yapan bir firmanın talebi üzerine bilimsel olarak araştırıldı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İzmir İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğündeki incelemede, midye içindeki kurşun, arsenik ve civa oranı, tehlike sınırı olan 1 mg'nin oldukça altında çıktı. Çiğ midyede kurşun oranı O.004/mg-kg, arsenik oranı 0.075 mg-kg, civa oranı ise 0.075/ mg-kg olarak tespit edildi.

EMİDO Midye Dolma Üretim Tesisleri Sahibi İbrahim Ak, 18 yıldan bu yana midye toplayıp satarak geçimini sağladığını, Türkiye'deki iki midye üretim tesisinden birine sahip olduklarını bildirdi.

Gemlik'ten aldıkları midyeleri tesislerinde hijyenik ortamda pişirerek paketleyip büyük alışveriş merkezlerinde satışa sunduklarını belirten Ak, kamuoyunda midyenin sağlıksız olduğu yönündeki söylentiler üzerine bu ürünün kapsamlı şekilde araştırılması talebinin kendilerinden geldiğini söyledi.

KİMYASAL DEĞERLER DÜŞÜK ÇIKTI

Ak, 16 Ağustosta çiğ ve pişmiş midye örneklerini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İzmir İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne götürerek inceleme talep ettiklerini ifade etti ve şöyle konuştu:

“Laboratuvar sonuçları, midyenin sağlıksız olduğu yönündeki söylentileri asılsız çıkarıyor. Yapılan muayene ve analiz raporunda çiğ midyedeki kimyasal maddeler tehlike sınırının oldukça altında. Midyedeki kurşun oranı 0.004/mg-kg, arsenik oranı 0.075/mg-kg, civa oranıysa 0.001/mg-kg çıktı. Oysaki tehlike sınırı 1 mg. Yani değerler tehlike sınırının oldukça altında. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla midye yiyebilir. En azından kendi ürettiğimiz midyelerde bu garantiyi veriyoruz. Pişmiş midyedeyse herhangi bir bakteri çıkmadı. Biz her ay midyelerimizi laboratuvarlarda kontrol ettireceğiz.”

“SAĞLIĞA ZARARLI DEMEK YANLIŞ”

Su ürünleri mühendisi Yeliz Yıldız, midyenin hayvansal protein kaynağı olduğunu belirterek, kimyasal madde içerdiğini düşündüğü bu ürüne karşı tereddütlü yaklaştığını dile getirdi.

Yeliz, “Vücuttan atımı çok zor olan ve sarılığa neden olan civa değerleri, midyede tehlike sınırının oldukça altında çıktı. Mikrobiyolojik olarak bakteri ya da mikroba rastlanmadı. Kimsayal değerler de tehlike sınırının oldukça altında.

Midyenin sağlığa zararlı olduğunu söylemek doğru olmaz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!