Yaşam odası muamması

Güncelleme Tarihi:

Yaşam odası muamması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2014 12:15

Haberin Devamı

Yaşam odası muamması

Soma'daki facianın ardından sığınma odaları konusunda büyük soru işaretleri oluştu. Bugün Soma Madencilik yetkilileri tarafından yapılan basın toplantısının soru cevap bölümüne de yine aynı sığınma odaları damgasını vurdu. Peki Türkiye'de sığınma odalarıyla ilgili gerçekler neler? Dünyada kaçış ya da sığınma odaları olarak bilinen yaşam üniteleri madencilerin bir kaza anında en büyük kurtuluş ümidi olarak biliniyor. Maden Mühendisleri Odası'nın yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye'deki 400 yeraltı madeninde sadece 4'ünde kaçış-sığınma odası bulunuyor. Bir odada 20 işçi iki gün dayanabiliyor. Şili'de 2010'da yaşanan benzer bir maden kazasında da bu odalar 69 işçinin hayatını kurtarmıştı.

Haberin Devamı

NERELERDE VAR?

Yaşam odası muamması
Maden Mühendisleri Odası'na göre Siirt‘teki Madenköy bakır madeni, Kastamonu‘daki Eti Bakır İşletmeleri, Rize Çayeli‘ndeki bakır madeni ile Bergama‘daki Koza Altın İşletmesi‘nde sığınma odaları mevcut.

PAHALI MI?
Peki bu odalar pahalı mı? Konuyla ilgili konuşan CHP Milletvekili Özgür Özel, bu odaların yaklaşık 50 bin ABD dolarına mal olduğunu belirtiyor.

SOMA'DA YAŞAM ODASI VAR MI YOK MU?

Soma'da böyle bir yaşam odasının olmadığı bugünkü basın toplantısında çıktı. Madenin müdür Akın Çelik, yaşam alanları ile ilgili gazetecilerin ısrarlı sorularına ise net yanıt veremedi. Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ise "Aşağıdaki üretim alanı için bir yaşam odası hazırlığı var" dedi. Doğru, "Yaşam odasını sökmüştük, yoktu. Madende o an yaşam odası yoktu" diye konuştu.

Yaşam ODALARINDA NE VAR?
Bu odalarda 30 günün üzerinde yaşama şansı olduğu belirtiilyor. Odalar 12-30 kişi arasında insanın yaşaması için yapılabiliyor. Odalarda yiyecek, su, oksijen deposu, ilkyardım çantaları, gaz maskeleri, elektrik ve teelfon bağlantısı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!