Yaşam kalitesini artırmak için teknoloji yeterli değil

Güncelleme Tarihi:

Yaşam kalitesini artırmak için teknoloji yeterli değil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2016 11:05

Yaşam kalitesini artırmak için teknoloji yeterli değil

Haberin Devamı

İzmir Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Deniz Orhun ve Prof. Dr. Emrah Orhun, insanların sürdürülebilir bir çevre için sadece teknolojiden çare beklemek yerine yaşam şekillerinde değişikliklere gitmeleri gerektiğini ifade etti.

İzmir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Orhun ve Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emrah Orhun, yaşanabilir bir çevre ve yaşam kalitesini artırmada teknoloji ve sürdürülebilirliğin etkilerini değerlendirdi. Dünya ve Türkiye'nin sürdürülemeyen gelişme süreçleri içerisinde olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Emrah Orhun, bu durum sonucunda hava ve su gibi temel kaynaklarda kirlilik yaşandığını dile getirdi. Sürdürülemeyen çevresel koşulları iyileştirmede teknolojinin rolünün fazla büyütüldüğünü söyleyen Emrah Orhun, “Yaşam kalitesi aslında çevre kalitesi demektir. Çevre kalitesi için de, sürdürülebilir bir gelişme içinde olup olmadığımız konusu önem taşıyor. 'Akıllı kent olduk, her şeyi çözdük' diye düşünmemeliyiz. Örneğin; akıllı sinyalizasyon olabilir ama akıllı sinyalizasyon akıllı trafik ve ulaşım sistemini yaratmıyor. İşin içinde yine insan faktörü var ve insan faktörü bir sistemi etkisizleştirebilir" dedi.

Kentlerin ve çevre koşullarının insanların gereksinimleri sonucunda oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Deniz Orhun ise teknolojinin bir hedef değil araç olduğunun altını çizdi. Teknolojinin bir kurtarıcı olarak görülmemesi gerektiğini belirten Deniz Orhun, “Kentlerde yaşayan nüfus köylerde yaşayan nüfusu geçti. Bu nedenle de kentlerde nüfustan kaynaklanan büyük bir baskı söz konusu. Bu gibi kriz durumlarında teknoloji çok önem kazanabiliyor, aynı şu an içinde yaşadığımız zaman dilimi gibi. O yüzden günümüzde sadece teknolojiden bahseder olduk" diye konuştu.

Sürdürülebilir bir çevre ve yaşam kalitesini artırmak için insanların yaşam biçimlerini değiştirmesi gerektiğini savunan Deniz Orhun, üniversitelerin kendi bünyelerinde oluşturacakları sürdürülebilirlik ofisleri ile bu hareketin içerisinde yer alması gerektiğini söyledi.

İzmir Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen 'Yaşayan Laboratuvar Olarak Kent' projesinde Mimarlık ve Mühendislik dersleri kapsamında sürdürülebilirliği ön plana çıkaran projelerin üzerinde çalışıldığını ve böylece öğrencilerde çevre bilincinin gelişmesine katkı verildiğini belirten Deniz Orhun, bu çabalara devam edilmesi ve kurumsallaştırılması gerektiğini vurguladı.

İZMİR (DHA)

foto

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!