Yaşam diyetine mutfak stajı

Güncelleme Tarihi:

Yaşam diyetine mutfak stajı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2014 01:09

Genetik ve doğumsal özellik taşıyan, tedavi edilmediğinde kalıcı beyin hasarı bırakan fenilketonürili çocuklar, kendileri için düzenlenen kampta yaşam boyu bağlı kalmak zorunda oldukları beslenme programını öğrenerek, yiyeceklerini kendileri hazırlamayı öğreniyor.

Haberin Devamı

Fenilketonüri ve diğer Kalıtsal Metabolik Hastalıklı Çocuklar Vakfı (METVAK) Başkanı Prof. Dr. İmran Özalp, doğumsal metabolik hastalıklardan biri olan fenilketonürinin (PKU), Türkiye için önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu söyledi. Özalp, bu hastalıkla doğan çocukların, karaciğerde bulunan "fenilalanin hidroksilaz enzimi" yetersiz olduğu için, yaşam boyu bir protein yapı taşı olan fenilalaninden kısıtlı bir diyet uygulamak zorunda olduğunu, bu şekilde kandaki enzim düzeyinin kontrol altına alınabildiğini dile getirdi.
Özalp, yaşamın ilk günlerinde tanımlanmamış, diyet tedavisi başlanmamış ya da yaşamın özellikle ilk yıllarında diyet tedavisi iyi uygulanmamış hastalarda beynin etkilendiğine ve zihinel özür geliştiğine dikkati çekti.

100 ÇOCUK KAMPTA BULUŞTU

Haberin Devamı

Özalp, tüm hastaların hayat boyu yapmak zorunda oldukları diyeti iyi bilmeleri gerektiğinden, bu bilincin çocukluk döneminden itibaren kazandırılması ve kişinin kendi kendine yetebilmesi için, hasta olan çocuklar için kamp programı hazırladıklarını anlattı. METVAK tarafından Fenilketonüri Aile Derneği işbirliği ile organize edilen ve bir hafta sürecek olan kampta, 100 fenilketonüri hastası çocuğun biraraya geldiğini anlatan Özalp, şunları kaydetti:
"Uludağ'da düzenlenen kampa 10-18 yaş arası çocuk ve çeşitli hastanelerden doktor ve diyetisyenler katıldı. Kamp süresince çocuklar çeşitli spor aktivitelerinin yanında oyunlar oynuyor ve kendileri mutfağa girerek hastalıkları gereği yaşam boyu uygulamak zorunda oldukları diyeti diyetisyen kontrolünde hazırlıyor. Kampta, ailelerin sıkıntı yaşadıkları alanları gözlemliyoruz ve ihtiyaçlarını tespit ediyoruz. Çocuklar, beslenme eğitimi alıyor. Bu, çok önemli. METVAK-MUTFAK uygulaması ile, uzman diyetisyenler hasta ve ailelerine özel ürün yapımını, uygulamalı olarak öğretiyor. Böylece düşük proteinli ürünler ile fenilketonüri diyetinin zenginleşmesi sağlanabiliyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!