Yasak kardeŞiM!

SPORCU eğitimi okullardan başlar, tüm dünya böyle yapıyor, biz de yapmalıyız" diyoruz. Ama nasıl yapıyoruz...

Diyelim ki, tenis konusunda uzman olan bir beden eğitimi öğretmenisiniz. Görev yaptığınız okulda tenise kabiliyeti olan çocuklar buldunuz. Onları okul saatleri dışında da eğitmek istiyorsunuz. Ama yapamazsınız. Neden? Çünkü, yasak...

"Olur mu öyle şey?" dediğinizi duyar gibiyim. Ama gerçek bu... İşte size bir örnek...

Tenis artık Türkiye’de okullara da girdi. Ülkemizde yaklaşık olarak binin üzerindeki okulda değişik spor branşlarında faaliyet gösteren kulüpler bulunuyor. Bu kulüplerde, mevcut imkanlar ölçüsünde sporculara her türlü eğitim ve malzeme desteği veriliyor. Ayrıca müsabakalara da iştirak ediliyor. Fakat okulunuzda kulüp yoksa o zaman işler değişiyor...

Milli Eğitim Bakanlığı Okuliçi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Dairesi Başkanlığı’na bağlı "Ders Dışı Eğitim Çalışmaları" etkinlikleri arasında tenis branşı yer almıyor. Kayaktan futbola, yüzmeden eskrime, tekvandodan masa tenisine kadar hemen her branşın olduğu listede bir olimpik spor olan tenisin olmaması gerçekten büyük tezat.

Biz de bu olayı büyük bir tesadüf eseri, bir okurumuzun uyarısı üzerine öğrendik. Araştırdık ve doğru olduğunu gördük. "Sebep ne olabilir?" diye düşündük. "Saha" faktörü olamaz çünkü tenis oynamak için illa nizami bir korta ihtiyaç yok. Voleybol, basketbol sahasında da tenis eğitimi verilebilir.

Dünya üçüncüsü var genelgesi yok

Konu hakkında bilgi almak için Milli Eğitim Bakanlığı Okuliçi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Dairesi Başkan Vekili İsmail Toksöz’le görüştük. Sayın Toksöz, dört yıl önce hazırlanan "Ders Dışı Eğitim Çalışmaları" genelgesinde "faaliyet gösterilecek spor branşları" listesinde tenis yer almadığı için, beden eğitimi öğretmenlerinin okul dışı zamanlarda öğrencilere tenis eğitimi veremediğini söyledi.

"Peki, sebep ne?" diye sorduk, aynen şu cevabı aldık:

"Genelge hazırlandığı sırada tenis yeterince ilgi görmüyordu. Bu nedenle genelgeye konmamış."

Fakat bunun devamı daha da ilginç... Güya ilgi görmediği için genelgeye konmayan tenis branşında, 2007 yılında Dünya Liselerarası Şampiyonası’nda üçüncülük elde etmişiz. O şampiyonada ülkemizi temsil eden ENKA Okul Takımı, Almanya, Çin, Belçika ve Avustralya gibi dünya tenisinin en önemli ülkelerinin şampiyonlarını yenerek, ilk üçe girmiş.

Tespitlerimizi ve sorularımızı büyük bir nezaketle dinleyip cevap veren sayın İsmail Toksöz, genelgeye tenis branşının da konması için gereken çalışmalara en kısa zamanda başlanacağını sözlerine ekledi. Umarız gerçekleşir.... Böylece ilkbaharda başlayacak okullararası tenis müsabakalarına daha çok okul hazırlanıp katılabilecek.
Yazarın Tüm Yazıları