‘Yasadışıysa karşı çıkarım’

Güncelleme Tarihi:

‘Yasadışıysa  karşı çıkarım’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2017 23:44

ABD Stratejik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Hyten, Kuzey Kore’ye sert mesajlar gönderen Trump’ın illegal bir şekilde nükleer saldırı düzenlemek istemesi halinde buna karşı çıkacağını ve farklı alternatifler sunacağını söyledi.

Haberin Devamı

ABD Stratejik Kuvvetler (STRATCOM) Komutanı Orgeneral John Hyten, ABD Başkanı Donald Trump’ın yasal olmayan bir şekilde nükleer silah kullanmak istemesi durumunda Trump’a karşı çıkacağını söyledi. Orgeneral Hyten, Kanada’da düzenlenen Halifax Uluslarası Güvenlik Forumu’nda konuştu.       

‘APTAL İNSANLAR DEĞİLİZ’ 

Trump’ın nükleer silahları yasal olmayan bir şekilde kullanmak istemesi halinde buna ne cevap vereceğine ilişkin bir soru üzerine Amerikan Hava Kuvvetleri’nde görevli General Hyten, “Bazıları aptal olduğumuzu zannediyor. Biz aptal insanlar değiliz. Bunlar hakkında çok düşünüyoruz. Bu sorumluluğunuz ise bunu nasıl düşünmezsiniz ki” açıklamasını yaptı.

PROSEDÜRÜ ANLATTI 

Stratejik silahların kullanılması ile ilgili prosedürleri anlatan Orgeneral Hyten, “STRATCOM komutanı olarak başkana tavsiyede bulunurum o da bana ne yapacağımı söyler. Eğer kararı yaşadışı ise ne olacak? Ben şunu diyeceğim: ‘Sayın Başkan bu yasadışıdır’. Ve ne olacağını tahmin edin. O da bana yasal olanın ne olduğunu soracak ve duruma göre elimizdeki seçeneklerle karşılık vereceğiz. İş bu şekilde yürüyor. O kadar karmaşık değil” dedi. Yasadışı bir karar vermenin karşılığının olacağını ifade eden Amerikalı havacı komutan, “Eğer yasadışı bir emri uygularsanız, hapse girersiniz. Hayatınız boyunca hapiste kalabilirsiniz” diye konuştu.

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

ABD Stratejik Kuvvetler Komutanlığı (STRATCOM), ülkenin nükleer silahlarından ve füze savunmasından sorumlu bir askeri kurum olarak biliniyor.

SENATO’DA TARTIŞILMIŞTI

GeçEN hafta ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde düzenlenen oturumda ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer saldırı başlatabilme yetkisi tartışılmıştı. Kongrede bu konu son olarak Mart 1976’da ele alınmıştı. Geçen ay Dış İlişkiler Komitesi’nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Senatör Bob Corker, Kuzey Kore’ye yönelik sert açıklamalarıyla ilgili ABD Başkanı’nı “ABD’yi 3. Dünya savaşı yoluna sokmakla” suçlamıştı.

‘KUZEY KORE YENİ FÜZE YAPIYOR’ İDDİASI

Kuzey Kore’nin nükleer denemeleri ve güdümlü füze programı dışında güdümlü füzeleri denizaltılardan ateşleyebilmek için çalışmalar yürüttüğü iddia edildi. Ülkenin nükleer ve silahlanma faaliyetlerini uydu aracılığıyla izleyen “38 North” internet sitesi, denizaltı güdümlü füze programına kanıt oluşturacak uydu fotoğrafları yayınladı. Fotoğrafların birinde ülkenin doğu kıyısındaki Sinpo tersanesinde suya indirilmiş prototip bir denizaltı ve yanında suya batabilen bir füze fırlatma dubası olduğu görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!