Yasa oylanırken meclis boşaldı!

Güncelleme Tarihi:

Yasa oylanırken meclis boşaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2017 12:26

Fransa senatosu tarafından 13 Temmuz’da onaylanan siyasete tekrar güveni kazandırmak için hazırlanan ‘Siyasi hayatı ahlakileştirme’ adlı kanun tasarısı, mecliste şiddetli tartışmalara yol açtı.

Haberin Devamı

TASARININ maddelerinin tartışılması sırasında söz hakkının verilmemesinden şikayet eden Sosyalist Parti Milletvekili Delphine Batho yeni Meclis Başkanı Danielle Brulebois’ı, meclisin kural ve usullerinin yer aldığı kitabını göstererek eleştirdi. Batho’nun bu davranışına, diğer milletvekilleri alkışlayarak destek verdi.
Mecliste tartışmayı kızıştıran önemli maddelerden biri de senatörler ile milletvekillerinin kendi bölgelerindeki dernek ve belediyelerin projelerine finans kaynağı olarak kullanabildikleri 130 bin ile 520 bin euro arası değişen Parlamenter Rezervin kaldırılması yer alıyor. Kaynağının kullanımının denetlenmemesinin ve nerelerde kullanıldığı şaibeli olması sebebiyle kaldırılmak istenen Parlamenter Reserv, milletvekillerini kızdırdı.

Haberin Devamı

Yasa oylanırken meclis boşaldı

AKRABALARI İŞE ALAMAYACAKLAR
Meclisi bölen bir diğer madde ise ‘örnek davranış’ oldu. Maddeye göre akrabaların işe alınmaları yasaklanacak. Bakanlar, vekiller, yerelde seçilmiş siyasi temsilciler akrabalarını işe aldıkları takdirde hem kazanılan paraları iade edecek, hem de üç yıl hapis ve 45 bin euro para cezasına çarptırılabilecek.

BAŞLAMADAN GÖREVDEN ALINABİLECEKLER
‘Örnek davranış’ maddesine göre seçim kazanan vekil ve senatörlerin göreve başlamasından önce vergi durumları kontrol edilecek ve herhangi bir yanlış tespitinde göreve başlamadan görevden alınacaklar. Ayrıca vekil ve senatörlerin sicilinde ‘görevle uyumsuz’ cezanın bulunmaması gerekecek ve bakanlar için tamamen temiz bir sicil şartı koşulacak.

MAL VARLIKLARI AYRINTILI İNCELENECEK
Tasarıdaki bir diğer madde de milletvekillerinin ‘danışmanlık hizmeti’ yer alıyor. Maddeye göre kamu ihalelerine giren şirkete danışmanlık yapamayacaklarını öngörüyor. Ayrıca milletvekillerinin mal varlığının da daha ayrıntılı kontrol edileceği öğrenildi.
Öte yandan oylama sırasında çoğu milletvekilinin koltuğunun boş olduğu görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!