YAŞ öncesi ince ayar: Önce rütbe sonra görev yeri

Güncelleme Tarihi:

YAŞ öncesi ince ayar: Önce rütbe sonra görev yeri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2017 22:23

Yüksek Askeri Şûra’nın 1 Ağustos’ta yapılacak 2017 toplantısı öncesinde hükümette, aylardan beri süren hazırlıklar son aşamaya geldi. FETÖ’cülerin ayıklanmasının ilk adımı olan 2016 yılı YAŞ toplantısında benimsenen, ‘önce rütbe, sonra görev yeri’ planının, bu toplantıda da izleneceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

YÜKSEK Askeri Şûra’nın 1 Ağustos’taki rütbe ve görev alanlarına ilişkin çalışma, edinilen bilgiye göre, Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Genelkurmay Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı olmak üzere üç noktada sürdürülüyor. YAŞ’ın ev sahipliğinin MSB’ye verilmesi, terfilerde Sicil Yönetmeliği yerine YAŞ Yönetmeliği’nin esas alınması gibi ön hazırlıklar tamamlandı. Rütbe ve terfilere ilişkin kararların YAŞ’ta alınması, özellikle kritik yerlere ilişkin görevlendirmelerin ise daha sonra üçlü kararname ile yapılması tartışılıyor.

ÜST KADEMEDE SÜRPRİZ YOK

Hükümet kaynakları, 1 Ağustos’ta yapılacak YAŞ’ta terfilerde özellikle üst kademede sürprizler yaşanmayacağını, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda terfiler konusunda kadro sorunu olmadığını, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarındaki ara kademelerde FETÖ ayıklaması nedeniyle sıkıntı yaşandığını ifade ettiler. FETÖ sorununun halen albay rütbesinin altındaki kadrolarda olduğu, bunun da YAŞ’ın konusu olmadığı bildirildi. Hükümet kaynakları, alt kademedeki sorunun da bu kadroların kritik ve önemli görevlere getirilmesinden önce çözülmüş olacağını iddia ettiler.

Haberin Devamı

EMEKLİ PİLOTLARA RÜTBE

1 Ağustos toplantısında alınması beklenen ilginç bir karar da 15 Temmuz’dan sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na dönen emekli pilotların bazılarına rütbe verilmesi olacak. Bu pilotlar kaç yaşında olursa olsun, albay rütbesinde göreve başlatılıyor.

2016 YAŞ’INDA YÜZDE 20 FETÖ’CÜ FİRESİ

15 Temmuz’un ardından 2016’da yapılan ilk YAŞ toplantısında, gizli FETÖ’cülerin ayıklanmasına ilişkin ilginç bir çalışma stratejisi izlendiği ortaya çıktı. Rütbe verilecek isimler tek tek değerlendirildi. Öğrenciliklerinden itibaren geldikleri okullar, kimlerle birlikte oldukları, dönem arkadaşlarına ve amirlerine sorularak araştırıldı. Bu bilgiler ışığında, artı ve eksi işaretler konuldu.

Geçen yılki YAŞ toplantısı öncesinde, generallere yaptırılan anket sonuçları da önemli ipuçları verdi. Kimlerin generalliğe yükseltilmesi gerektiğine ilişkin her yıl yapılan anket sonuçlarında, FETÖ’cü generallerin yükseltilmesini istediği isimler de böylece ayıklandı. FETÖ’cü komutanların, farklı sıralamayla olsa da, aynı isimleri yazdığı ortaya çıktı. Bu isimlere geçit verilmedi. 2016 YAŞ’ta, rütbelerin verilmesi ancak görev yerlerinin daha sonra belirlenmesi yöntemine gidildi. Bunun ciddi sorunlara neden olacağına ilişkin askerden gelen itirazlara rağmen görevlendirmeler iki haftada yapıldı. İktidar özellikle personel, harekât ve istihbarat birimlerine, kendilerine yakın isimleri tercih etti. 2016 YAŞ listeleri analiz edildi. Yapılan rütbe ve görevlendirmelerde yüzde 80 başarı sağlandığı, bu isimlerden yüzde 20’sinin ise sonradan FETÖ’cü çıktığı bilgisi paylaşıldı.

Haberin Devamı

DARBE GİRİŞİMİNDEN SONRAKİ YAŞ

2016 yılındaki 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından kanun hükmünde kararnameyle yapısı değiştirilen yeni Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) ilk fotoğrafı dikkat çekmişti. Bu fotoğrafı diğer YAŞ fotoğraflarından ayıran ise Türkiye tarihinde ilk kez sivil üye sayısının asker üye sayısından fazla oluşuydu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!