Yarışta öne geçtiler

Güncelleme Tarihi:

Yarışta öne geçtiler
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2016 01:32

ABD’de 8 Kasım’daki başkanlık seçimleri için kritik önemdeki ‘Süper Salı’ önseçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’de zafer Donald Trump’ın, Demokrat Parti’de ise Hillary Clinton’ın oldu.

Haberin Devamı

Clinton rakibi Sanders ile arayı açtı. Müslüman karşıtı, ırkçı açıklamalarıyla tepki çeken Trump da rakiplerine fark attı. Trump’ın zaferi üzerine Twitter’da ‘Kanada’ya mı göç etsek’ yorumları yapıldı.

‘SÜPER Salı’ olarak bilinen, 8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimi için en büyük aday gösterme günü olan 1 Mart önseçimlerine eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton (68) ve milyarder emlakçı Donald Trump damga vurdu. Sonuçlara göre, eski first lady, Demokratların oy kullandığı 11 eyaletin 7’sinde sandıktan zaferle çıkarak 74 yaşındaki ‘sosyalist’ rakibi Bernie Sanders’a karşı önemli bir avantaj elde etti. 

Clinton havaya girdi

Clinton’ın kazandığı eyaletler; Georgia, Teksas, Massachusetts, Arkansas, Alabama, Tennessee ve Virginia. Rakibi sosyalist aday Bernie Sanders ise Süper Salı’dan 4 eyalet galibiyeti ile çıktı, Oklahoma, Vermont, Coloroda, Minnesota. Florida’nın Miami şehrinde zafer konuşmasında Clinton, parti içindeki ön seçimi kazandığı imajını vererek Sanders yerine Cumhuriyetçi rakibi Trump’ı hedef aldı. “Ne süper bir salı. Hiç bu kadar büyük bir destek ortaya çıkmamıştı” diyen Clinton, Trump’ın “Amerika’yı yeniden güçlü ülke yapacağız” sloganını eleştirerek “Amerika zaten büyük, bizim onu ‘tek parça’ yapmamız lazım” dedi. Clinton, önceki gün 457 delege daha kazanarak toplamda en az 1005 delegeye ulaştı. Sanders ise toplamda 371 delegeye ulaşmış oldu. Partide adaylık için 2383 delege kazanmak şart. Sanders bu farka rağmen temmuz ayındaki partinin kurultayına kadar savaşacağını söylüyor, topladığı bağış da artmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Trump da HIllary’i hedef aldı

Cumhuriyetçilerde ise emlak milyarderi Trump, 7 eyalette ipi göğüsledi. Trump’ın kazandığı eyaletler; Virginia, Arkansas, Alabama, Massachusetts, Tennessee, Vermont ve Georgia. Trump, 203 delege daha kazanarak toplam 285 delegeye ulaştı. Üç eyalet kazanan Cruz’ın ise delege sayısı 161, sadece Minnesota’da kazanan Mario Rubio’nın ise 87. Adaylık için 1237 delege gerek. Cumhuriyetçi Partideki önseçim sürecinden aday olarak çıkacağını söyleyen, kendisini parti içi birleştirici olarak niteleyen Trump, Clinton’ı hedef alarak “Tüm bu işleri bitirdiğim zaman peşini bırakmayacağım tek bir kişi olacak, o da Clinton. Eğer şimdi onu oradan indirmezsek önümüzdeki 4 yıl daha kalır” dedi. Trump, ayrıca Suriye’de güvenli bölge yapacağını, bunu da ‘Herkesten daha fazla parası olan Körfez ülkelerine ödeteceğini’ söyledi.

Haberin Devamı

Cumhuriyetçiler yol ayrımında

Cumhuriyetçi Parti’nin yol ayrımında olduğu belirtiliyor. CNN’in haberine göre, birçok parti lideri ve ‘establishment’ denilen parti merkezi iki yol görüyor. Birincisi ve olması en muhtemel görünen Trump’ın adaylığını yakında perçinlemesi ve New Yorklu iş adamına destek sunulması. ‘Tarihi başkaldırı’ olacak ikinci seçenek ise Trump aday olsa bile bunun reddedilmesi.  

2012’de başkanlık için yarışan eski Minnesota valisi Tim Pawlenty, bu anı 2016 yarışı ve Cumhuriyetçi Parti için bir dönüm noktası olarak nitelendirirken “Parti çatırdıyor. Siyasi partiler için alışılmadık bir durum” dedi. 

Kurumsal partinin Trump’ı durdurmak için 15 Mart salı günkü seçime kadar vakti var. Ancak favori gördükleri, ‘son umutları’ senatör Marco Rubio, muhafazakâr seçmenden bir türlü beklenen desteği göremiyor. Süper Salı’da tek eyalet kazanan Rubio’nun hedefi, 15 Mart’taki seçimde kritik önemdeki memleketi Florida. Rubio’nın galip gelmemesi durumunda yarıştan çekileceğine kesin gözüyle bakılıyor. Cumhuriyetçi Parti’den aday adayı olan Ted Cruz da diğer adaylara, “Beni destekleyin, yoksa Trump kazanacak” dedi.

Haberin Devamı

‘Trump kazandı Kanada’ya göç edelim’

Donald Trump’ı, başkan adaylığına bir adım daha yaklaştıran zaferinin ardından binlerce ABD’li, arama motoru Google’da “How to move to Canada” (Kanada’ya nasıl taşınılır?) sonuçlarını arattı. Google verilerine göre, dün bu arama geçen haftanın aynı gününe oranla yüzde 350 oranında artış gösterdi. New York Daily News gazetesi de manşetten “okuyucularına ABD’den göç etmeye hazırlanmalarının vakti geldiğini” duyurdu. Gazete, haziran ayında adaylığını duyurduğundan beri Trump’ın Müslümanlardan, Meksikalılara, Papa François’ten, John Mccain’e kadar herkesi aşağıladığını yazdı. Twittter’da da bazı kullanıcılar “Trump yedi eyaleti kazanmış. Komşu Kanada’ya taşınacağım” tweet’leri attı.

Haberin Devamı

Süper Salı niye bu kadar önemli

Süper Salı, ABD siyasetinde önseçim döneminde aynı gün içinde en fazla sayıda eyaletin sandığa gitmesine verilen ad. Önseçimlerde son derece kritik öneme sahip Süper Salı’da genelde partilerin başkanlık aday yarışını kimin kazanacağı büyük oranda belli oluyor. Süper Salı’nın belirleyici olmasını sağlayan etkenlerden biri de, güçsüz adayların yola devam edip etmeme konusunda karar almaları.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!