Yarış başladı

Güncelleme Tarihi:

Yarış başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2006 00:00

7 Kasım seçimlerinden Demokratların galip çıkmasının ardından bu kez gözler 2008 başkanlık seçimine yöneldi. Cumhuriyetçi Senatör McCain, başkan aday adayı olmak için kolları sıvarken, yeniden senatör seçilen Hillary Clinton da seçim kampanyasına devam ediyor.

ABD’de 7 Kasım ara seçimlerinin galibi olan adaylar daha yemin edip göreve bile başlamadan, 2008 başkanlık seçimlerinin atmosferine girildi.

Amerikan siyasetinin en saygın ve en dürüst isimlerinden biri olan Cumhuriyetçi Senatör John McCain başkan aday adayı olmak için kolları sıvadı. Arizona Senatörü McCain, aday adayı olduğunu resmen açıklamadı, ancak bu adımı gözden geçirecek bir komite oluşturuyor. McCain ve ekibi, Washington yakınlarında bir ofis ve kampanya çalışanları için arayışlarını başlattılar.

McCain, özellikle, her seçimde belirleyici kitle olarak ortaya çıkan bağımsız seçmenlere güveniyor.

Cumhuriyetçi Parti’den olan McCain, "Bağımsızların favorisiyim" dedi. McCain’in, partinin muhafazakar tabanı dahil tüm seçmen kesimleriyle yakın bağlar kurmak için uzun bir süredir çalıştığı biliniyor.

TEMİZ SİYASET

Washington’da temiz siyaset denilince akla ilk gelen isim Senatör McCain. Seçim kampanyalarına yapılan bağışların daha şeffaf olması ve verilen bağışlara getirilen sınırlar ve koşullarla ilgili yasaların tümünün öncüsü hep McCain oldu. Kullandığı uçak Vietnam’da düşünce, beş yıl boyunca savaş esiri olan ve fırsat sunulmasına rağmen esir arkadaşlarını terk etmeyi reddeden McCain, başkan adayı olursa, rakip Demokrat Parti’den Senatör Hillary Clinton, Senatör John Kerry, eski Başkan Yardımcısı Al Gore gibi çok deneyimli isimlerle karşı karşıya kalabilir.

Cumhuriyetçi Parti’nin aşırı dindar kesimiyle arasının iyi olmamasına rağmen, McCain, son zamanlarda evanjelik liderlere zeytin dalı uzatmasıyla dikkat çekiyor. McCain’in 50 eyalette de örgütlenmeye hazırlandığı ifade ediliyor.

Geçen Ağustos’da 70 yaşına giren McCain, Beyaz Saray’a seçilmesi halinde, yemin ettiği gün, en yaşlı ABD Başkanı olacak. Yaş unsurunun McCain için bir dezavantaj olacağı da ileri sürülüyor.

Hillary’den ’yola devam’ sinyali

7 Kasım seçimlerinde ikinci kez New York’tan senatör seçilen Hillary Rodham Clinton, seçim sonrasında kampanya bürolarını kapatmayacağını belirterek "başkanlık yarışında yola devam" sinyali verdi.

Bayan Clinton’ın danışmanlarına göre seçim kampanyası sonrasında kasalarda bağışlardan geriye 10 milyon dolarla, altın değerinde çok önemli araştırmalar ve siyasi bağlantılar kaldı. Hillary Clinton, pekçok siyasetçinin seçim sonrasında yaptığının aksine New York ve Washington’daki bürolarını kapatmazken, personeli de dağıtmadı. Bu büroların ve personelin kolayca başkanlık seçim kampanyasına dönüştürülebileceği belirtilirken, Demokrat senatörün başkanlık seçimiyle ilgili kararını önümüzdeki aylarda vereceği bildirildi. Seçim kampanyası ekibi, sandıktan gelen sonuçları değerlendirerek 2000 seçimlerinde alınan sonuçlarla karşılaştırıyor. Buna göre 2000 seçimlerinde kent merkezi dışında yüzde 48 oy alan Hillary Clinton, bu kez oylarını yüzde 61’e yükseltti, bağımsız oyların oranı da yüzde 46’dan yüzde 64’e çıktı.

Başkan aday adayları

2008’de yapılacak başkanlık seçimleri için, aday adayları belirmeye başladı. Bunların içinde, Hillary Clinton, John Kerry, Rudy Giuliani, Condoleezza Rice

gibi bildik isimler de bulunuyor.

DEMOKRAT PARTİ

Hillary Clinton: New York senatörü. 6 yıldır çok sıkı çalışıyor. Yarışta ön sıralarda yer alabilir, ama güneyliler kadın başkan için hazır mı?

Barack Obama: Illinois senatörü. Gençliği avantaj, tecrübesizliği ise dezavantaj. Şansı var, ama siyah olması soru işareti.

John Edwards: Kuzey Carolina Üniversitesi Yoksulluk Merkezi Müdürü. Demokratlar arasında popüler ancak Irak savaşı lehinde oy kullanmıştı.

John Kerry: Massachusetts senatörü. 2004’te tüm demokrat adaylardan daha fazla oy aldı. Seçimlerin mağlubuna bu kez de şans tanınmıyor.

CUMHURİYETÇİ PARTİ

Rudy Giuliani: Güvenlik danışmanı ve işadamı. New York belediye başkanıyken 11 Eylül olayına yaklaşımıyla, ulusal kahraman oldu.

Newt Gingrich: Siyaset uzmanı ve danışman. Partideki sağcılar arasında popüler. Ancak şansı değişken.

Michael Bloomberg: New York belediye başkanı ve işadamı. İş dünyasından kredisi var ve başkan olarak popüler.

John McCain: Yaşı sorun olabilir. Birkaç başarısızlığın ardından bu kez şansı yüksek.

Condoleezza Rice: Dışişleri Bakanı. Bush yönetiminin güvenilen aday adayı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!