“Yarin Yanağı”ndan, bir “Opera mı doğacak ?”

Güncelleme Tarihi:

“Yarin Yanağı”ndan, bir “Opera mı doğacak ”
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2016 10:28

Ülke gündemini yok saymayan zarif bir mesajla başladı konser.

Haberin Devamı

İKSEV, sanatın zaten doğasında olan duyarlılığı, “belli belirsiz bir tül”ün arkasına sakladığı, kurumsal bir duruşla fısıldadı: “…30. Uluslararası İzmir Festivali’nde bir başka gece… Üstelik güzel Ülkemizin, yine zor bir gecesi… Acımızı, ‘sanatın sarıp sarmalayan tılsımı’ ile iyileştirmeye, hafifletmeye çalışacağız; birbirimize tutunacağız, Hoşgeldiniz…”

İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV); “İzmir’den Türkiye’ye Yeni Bir Sesleniş” olarak adlandırdığı “Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması”nın, “Yarışma Konseri”nden söz ediyorum. Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen  ve genç bestecileri, “Konser Şarkıları” temasıyla dâvet eden yarışma, 1996’dan bu yana, alanında ilk ve süregelen tek organizasyon… Başlangıcından bu güne, 125 yeni yapıtın yazılmasını sağlamış olmak bile, bu kararlılığın nasıl karşılık bulduğunu ve nasıl bir sanatsal verime dönüştüğünü göstermeye yetiyor. Onun için, (adını aldığı) merhum Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın en önemli ideallerinden biri olduğunu bildiğimiz bu “sakınılmayan gayret”, sanat camiasında, “çok sesli müziğimizin önemli yaşam kaynaklarından biri haline geldi…” diye yankı buluyor.

Haberin Devamı


Başkanlığını, Orkestra Şefi Gürer Aykal’ın üstlendiği, Turgay Erdener (Besteci), Mehmet Ergüven (Opera Rejisörü), Rengim Gökmen (Orkestra Şefi), Mesut İktu (Opera Sanatçısı), Hasan Uçarsu (Besteci), Serdar Yalçın (Besteci-Orkestra Şefi) ve Yarışma Genel Sekreteri (Dramaturg) Serdar Ongurlar’dan oluşan Seçici Kurul, geride bıraktığımız Mart ayında, yarışmaya katılan 30 eser arasından, finalde yarışacak 12 şarkıyı belirlemişti. İşte Salı gecesi, Dünya Prömiyeri yapılan bu şarkılar, Şef Serdar Yalçın yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde, Korrepetitör Özlem Ebesek’in katkılarıyla yarışmaya hazırlanan genç solistler (Bariton Doğukan Kuran, Soprano Ayşe Şenoğul,  Mezzosoprano Başak Karataş,  Tenor Mehmet Alp Özkazanç ve  Mezzosopprano Hatice Zeliha Kökçek) tarafından seslendirildi. Eserler, özenle kurgulandığı belli olan bir akış içerisinde, Seçici Kurul, Orkestra Sanatçıları ve dinleyicilerin verdiği oylarla derecelendirildi. Üstelik, (İzmir ve Türkiye’ye de ilk olmak üzere) bir Klâsik Müzik Yarışmasında, ilk kez oy verme işlemi için “keypad”ler ve özel bir yazılım kullanıldı. Değerlendirme işlemi için verilen aranın ardından, konserin ikinci bölümü, birinci ve ikinci yarışmaların birincisi, ülkemizin yetiştirdiği genç kuşak bestecilerinden Hasan Uçarsu’nun, İzmir’den ilham alarak, “30. Uluslararası İzmir Festivali” için bestelediği ve  İKSEV’e ithaf edilen “İzmir, Güzel İzmir…” adlı yapıtın Dünya Prömiyeri ile açıldı.

Haberin Devamı


Yarışan bestelerin hepsi, sanatseverlerden samimi bir alkış aldı. 3 adet mansiyonun da verildiği gecede, üçüncülüğü, sözlerini Nazan Nihal Artun’un yazdığı Utar Artun’un “Hiçlik” adlı çalışması, İkinciliği, sözleri Şefik Kahramankaptan’a ait olan İsmail Sezen’in “Yeraltı Kraliçesinin Şarkısı” adlı şarkısı kazandı. Bütün yarışmalarda olduğu gibi, sadece bir eserin “zirvede taçlandırılması” mümkündü. Murat Cem Orhan’ın “Şeyh Bedrettin Destanı” isimli eseri “birincilik” ile ödüllendirildi.


AASSM’de izleyicilerden, orkestra üyelerinden ve Seçici Kuruldan yükselen ortak alkış, kazanan eser hakkında çok fazla söze gerek bırakmıyor. Yine de, fikrimce, Nazım Hikmet’in benzersiz şiiri üzerine kurgulanmış olması bir yana, kazanan şarkının, sesi, tekniği ve yorumuyla sonuca ciddi bir katkı sağladığını düşündüğüm Bariton Doğukan Kuran tarafından seslendirilmiş olmasını da göz ardı etmemek gerek.
Besteci’den, Şeyh Bedreddin’den, Nâzım’dan,  “halimce” bahsetmek isterdim ama, bu bir konser yazısı olduğu için, “yârin yanağı”na yerim kalmadı; kısmetse başka sefere… Sadece, “Ustalar”ın, çıkışta, Murat Cem Orhan’a, “Destan’ın Operasını da yaz…” diye cesaret verdiklerine kulak misafiri olduğumu, eklemekle yetineyim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!