Yargıtay: Isparta uçağında her kurum suçlu

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay: Isparta uçağında her kurum suçlu
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2016 21:47

Yargıtay, Isparta’da 57 kişinin öldüğü uçak kazasına ilişkin 2 Atlasjet yetkilisine ‘taksirle öldürme’den verilen beraat kararını bozdu. Uçağın kiralandığı şirket yetkililerinin ve eski Sivil Havacılık Genel Müdürü’nün cezaları da onandı.

Haberin Devamı

YARGITAY 12’nci Ceza Dairesi, Isparta’da 9 yıl önce meydana gelen ve 57 kişinin öldüğü uçak kazası ilgili davanın temyiz incelemesini tamamladı. Daire, bir dizi onama ve beraat kararı verdi.

1-ÖLDÜRMEDEN 4 HAPİS

Daire, ‘taksirle öldürme’ suçundan Atlasjet tarafından uçağın kiralandığı Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılık AŞ ortağı Yavuz Çizmeci, Genel Müdürü Aydın Kızıltan ve Teknik Müdürü İsmail Taşdelen’in 11 yıl 8’er ay, Bakım Müdürü Fikri Zafer Dinçer’in 5 yıl 10 ay hapsini onadı.

2-12 BERAATA ONAMA

Yargıtay, Dünyaya Bakış Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Gündoğdu, Atlasglobal Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy, eski Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı ile diğer 8 sanığın ‘taksirle öldürme’ suçundan beraatlarını onadı.

Haberin Devamı

3-2 BERAATA BOZMA

‘Taksirle öldürme’den tali kusurlu oldukları gerekçesiyle dönemin Atlasjet Havayolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Tuncay Mustafa Doğaner ile uçuş işletme sorumlusu Mehmet Şerif Erbilgin’in beraatları bozuldu.

4-‘GÖREV’DEN 2 HAPİS

Daire, ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan eski Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ve Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı’ya verilen 1 yıl 8’er ay hapis cezasını da onadı. Sanık pilot Vedat Örs’e yalan tanıklık suçundan verilen hapis cezasının ise fazla olduğu gerekçesiyle bozulmasına karar verildi. Bozma kararı uyarınca Doğaner, Erbilgin ve Örs, yeniden yargılanacaklar.

Nükleer fizikçiler de uçaktaydı

İSTANBUL’dan Isparta’ya giden Atlasjet Havacılık AŞ yolcularını taşıyan Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ’ye ait yolcu uçağı, 30 Kasım 2007’de Isparta’nın Keçiborlu ilçesi yakınlarındaki Türbetepe mevkisinde düşmüş, kazada 7’si mürettebat 57 kişi hayatını kaybetmişti. Isparta Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Ocak 2015’te davayı sonuçlandırmıştı. Isparta’da bir fizik konferansına katılmak üzere uçakta bulunan nükleer fizikçiler Engin Arık, Fatma Şenel Boydağ, Özgen Berkol Doğan, Mustafa Fidan, Engin Abat, İskender Hikmet de kazada hayatını kaybedenler arasındaydı.

Haberin Devamı

‘Biz de suçtan zarar gördük’

ATLASJET bir açıklama yaparak kararla kurumun mağduriyetinin tescillendiğini savundu. Açıklamada, yerel mahkemenin aksine Yargıtay’ın, Atlasjet’in suçtan zarar görmesi sebebiyle davaya katılan olmasına karar verdiği belirtildi. Hakkındaki beraat kararı onanan Ali Murat Ersoy “Karar masumiyet ve haklılığımızı ortaya koymuştur” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!