Yargıtay’dan cezaya çocuk indirimi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “suç işleyen çocuklara af” önerisi Ankara’da heyecan yaratıp tartışılmıştı.

Demokratik açılım sürecinde Adalet Bakanlığı’nın, “taş atan çocuklara af” çalışması da hala Meclis’te. Ama Yargıtay’dan uyuşturucu suçuna karışan çocuklar için sessiz sedasız ceza indirimi kararı çıktı.

Kurul, 15 yaşından küçük çocuklara “uyuşturucu madde ticareti” suçu işlemeleri halinde 2/3 oranında yüksek ceza indirimi yapılıp, az cezaya çarptırılmalarına hükmetti.

On yıldır süren dava

Diyarbakır’dan, Ankara’ya temyize gelen Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun önüne kadar uzanan on yıllık dava bakın şöyle açıldı:

Diyarbakır’da, 21 Şubat 2000’de, Turgut D’ye ait işyerine polis eroin pazarlandığı ihbarı üzerine takibe aldı. 14 yaşındaki çırak Şeyhmus S’nin eroini üçüncü kişelere sattığı tespit edildi. Polisin yaptığı baskında dükkanda 12 gram eroin ele geçirildi. Turgut D. eroinin bir kısmını içtiğini diğer kısmını da çırağı kanalıyla üçüncü kişilere sattığını itiraf etti. Dükkan sahibi ve çırağa dava uyuşturucu suçundan açıldı.

Mahkeme 7 yıl verip 3 yıla indirdi

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi 25 Mart 2008 tarihli kararıyla, çırak Şeyhmus’un suç tarihinde 15-18 yaş grubunda ve çocuk olduğunu dikkate alarak “uyuşturucu ticareti yapmaktan” verdiği 7 yıl 6 ay hapis ve 75 gün adli para cezasına önce 1/2 oranında indirim yaptı. Mahkeme, daha sonra küçük çırağa 1/6 iyi hal indirimi yapınca cezası 3 yıl 1 aya indi. Yargıtay 10. Ceza Dairesi 3 Mart 2009’da mahkumiyet kararlarını onadı.

Başsavcılık itiraz etti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise 23 Şubat 2010’da, Şeyhmus S’nin, suç tarihinde 12-15 yaş grubunda olduğuna ve cezasında 1/2 oranında indirim yapılıp fazla ceza verilmesine itiraz etti.

Başsavcılık itirazında, çocuk sanığa 1/2 yerine 2/3 oranında indirim yapılması ve Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin fazla ceza öngören kararının kaldırılması istendi.

Kurul cezada indirim yaptı

Yargıtay Ceza Genel Kurulu da itirazı görüştü ve yerinde görerek, kabul etti. Kurul, 3 yıl 1 aylık hapis cezasını “fazla” gerekçesiyle ortadan kaldırdı. Kararın gerekçesi yazıldıktan sonra Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek.

Mahkemenin önündeki iki seçenek

Mahkeme, küçük çırağa cezayı yeniden karara bağlayacak. Karar itiraz üzerine verildiği için mahkemenin direnme yolu açık. Mahkeme 1/2 indirimde direnirse, bu karar ikinci kez Yargıtay Ceza Genel Kurul’unun önüne Ankara’ya gelecek. Mahkeme Kurul kararına uyarsa, Şeyhmus S’nin cezası, 2 yıl 4 aya kadar inecek.
Yazarın Tüm Yazıları