Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'ten 'çay' yanıtı

Güncelleme Tarihi:

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Ciritten çay yanıtı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2016 01:16

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör ile birlikte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rize ziyaretine katılıp, çay toplamalarıyla ilgili eleştirilere yanıt verdi. ‘Devlet başkanı’ vurgusu yapan ve bu toplantıya katılmalarının ‘doğal’ olduğunu belirten Cirit, “Ben onu anlayamadım, niye eleştiri konusu oldu. Devlet oradaydı, devletin başkanı” dedi.

Haberin Devamı

Ankara'da Yargıtay İnsan Hakları Komisyonu’nca düzenlenen ‘Adil Yargılanma Hakkı ve İfade Özgürlüğü’ konulu seminere katılan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’e, kendisi ve Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün, hafta sonunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rize ziyaretine katılımıyla ilgili eleştiriler soruldu.

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Ciritten çay yanıtı

Gazetecilerin, bu eleştirileri nasıl karşıladığı sorusu üzerine Cirit şunları söyledi:

NİYE ELEŞTİRİLİYOR

“Ben onu anlayamadım, niye eleştiri konusu oldu? Devlet oradaydı, devletin başkanı. Türk geleneklerimize göre devlet başkanına çok ayrı bir değer veririz. Devlet başkanı, devletin başı ve birliğimizin sembolüdür. Onun katılmış olduğu, Meclis Başkanı’nın, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri’nin, tüm yüksek yargının katılmış olduğu bir toplantı yapılmış olması, oradaki bir başka çay toplantısının yapılmış olması, bu arada bizim de iştirak etmemiz kadar doğal bir şey olamaz. Biz devlet başkanıyla bir arada olmaktan, devletin başkanıyla bir arada olmaktan onur duyarız.”

Haberin Devamı

POLEMİĞE GİRMEM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Rize ziyaretiyle ilgili eleştirilerinin anımsatılması üzerine Cirit, “Ben bir polemik içinde olmam” demekle yetindi. Cirit, Hürriyet muhabirinin “Devlet başkanı vurgunuzla neyi kastettiniz, başkanlık tartışmaları yapılıyor” sorusuna da “Ben Cumhurbaşkanı’nı kastettim. Cumhurbaşkanı demek istedim” yanıtını verdi.

86 DAİRE DE YAPSAK YETMEZ

Başkan Cirit, semineri açış konuşmasında, şu anda Yargıtay’da 1 milyon 100 bin dosya bulunduğunu anımsatarak, “23 hukuk, 23 ceza dairesi olmak üzere 46 daire yaptık ama 86 da yapsak çözme noktasında sıkıntılarımız olabilir. Alternatif çözüm uyuşmazlıkları denilen yöntemlere daha çok yoğunlaştık” açıklamasını yaptı. Cirit, “Bir yargılamada adil yargılanma hakkının tüm unsurları bulunsa bile, dava makul sürede görülmemiş ise adil yargılanma hakkı ihlal edilmiş olur” dedi. Cirit, Türkiye’de tüm ihtilafların yargı içerisinde çözüldüğünü, böyle bir sistemde 15 bin hâkim ve savcıyla sürekli, sağlıklı bir adalet işleyişinin mümkün olamayacağını savundu.

BAKMADAN GEÇME!