Demirtaş'tan flaş talep

Güncelleme Tarihi:

Demirtaştan flaş talep
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2017 11:44

Yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın yargılanmasına başlandı. Demirtaş, savunmasının SEGBİS sistemi ile alınmak istenmesiyle nedeniyle duruşmaya katılmadı. Demirtaş, yargılamanın durdurularak, SEGBİS ile savunmasının alınmasına izin veren yasa hükmünün iptali için davaya bakan mahkemenin,  Anayasa Mahkemesine iptal başvurusunda bulunmasını istedi. Mahkeme, Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Haberin Devamı

Demirtaştan flaş talep
“Örgüt yöneticiliği” iddiasıyla tutuklu bulunan HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı davanın ilk duruşması Sincan Cezaevi kampüsündeki Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. Duruşma salonu çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

DURUŞMAYA ÇIKMADI

Demirtaş savunmasının SEBGİS sistemi ile alınmak istenmesini kabul etmeyerek, duruşmaya çıkmadı. Demirtaş, mahkemeye gönderdiği dilekçede savunmasını bizzat mahkemeye gelerek vermek istediğini bildirdi. Demirtaş kendisine savunma imkanın sağlanmaması nedeniyle yargılamanın durdurularak, SEGBİS ile savunma yapmasını düzenleyen CMK’nin ilgili hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması talebinde bulundu.

Haberin Devamı

Savcılık Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. 

GÖZLEMCİYE RET 

Demirtaş’ın avukatlarından Kenan Maçoğlu, Berlin Eyalet Parlamentosu’ndan Hakan Taş ile yabancı parti temsilcilerinin gözlemci sıfatıyla duruşmaya katılmaları için dilekçe verdi. Mahkeme bu talebi kabul etmedi. Mahkeme Demirtaş’ı savunmak talebinde bulunan yabancı avukatların da duruşmaya katılmasına 'güvenlik' gerekçesiyle izin verilmediğini açıkladı. 

Duruşmada, sanık bulunmamasına rağmen, bazı jandarma görevlilerinin salonda olması dikkat çekti. 

12 SAYFALIK DİLEKÇE YAZDI

HDP Genel merkezi, Demirtaş'ın bugün yargılanacağı Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne 12 sayfalık bir dilekçe yazdığı ve dilekçesinde duruşmaya bizzat katılmak istediğini belirttiğini bildirdi. Demirtaş, 12 sayfalık dilekçesinin sonunda mahkemeden şu isteklerde bulundu:

* SEGBİS konusunda CMK 196/4'ün değil, Avripa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS)  6'ncı maddesinin esas alınarak, soyut yasa maddesi uyarınca ve gerekçesiz bir şekilde SEGBİS üzerinden duruşmaya katılmama yönünde verilen hukuka aykırı kararın geri alınmasını, duruşmada hazır edilmeme karar verilmesini,

Haberin Devamı

* Savunmamı üstlenecek yüzlerce avukat için yer tahsisini,

* Duruşmayı izleyecek aile, sosyal çevrem, hasın, yerli ve yabancı izleme heyetleri, HDP Genel Merkez, il ve ilçe teşkilatlarından gelecek izleyiciler dikkate alınarak salonun tahsisini,

* Duruşmada, avukatlarımla birlikte ve fiziksel yakınlık içerisinde oturacak şekilde salonun düzenlenmesini,

* Duruşmada, dizüstii bilgisayar, tepegöz vb araçlarla görsel savunma yapacağımdan, salonun bu teknik imkanlarla donatılmasını,

* Binlerce belge içeren yüzlerce dosyadan ibaret savunma araçları ile duruşmaya katılacağımdan, savunmamı yapacağım yere, önümde duracak şekilde ve makul büyüklükte bir masa konulmasını talep ediyorum.

Haberin Devamı

BİR SONRAKİ DURUŞMADA HAZIR BULUNMASI İÇİN MÜZEKKERE YAZILACAK

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Selahattin Demirtaş’ın avukatlarının beyan ve talepleri alındı. Mahkeme daha sonra ara kararını açıklamak için duruşmaya ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar vererek, bir sonraki duruşmada hazır edilmesi için ilgili yerlere müzekkere yazılmasına hükmetti.

Ayrıca dosyadaki eksik bilgi ve belgelerin istenmesi için bazı mahkeme ve il emniyet müdürlüklerine de müzekkere yazılmasına karar verem mahkeme, duruşmayı 14 Şubat 2018 tarihine ertelendi.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!