Yargıda cemaat operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Yargıda cemaat operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2016 00:33

140 Yargıtay ve 48 Danıştay üyesine gözaltı kararı... 2 bin 745 hâkim savcı açığa alındı...

Haberin Devamı

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk yargı tarihinde görülmemiş bir operasyona imza attı. HSYK Genel Kurulu dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gözaltı kararı doğrultusunda ‘Silahlı FETÖ üyesi’ olmak suçundan, 5 HSYK üyesinin üyeliğinin düşürülmesine karar verdi.

2014’teki Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) seçilen HSYK 2. Daire üyeleri Mahmut Şen ve Mustafa Kemal Özçelik, HSYK 3. Daire üyeleri Kerim Tosun, Şaban Işık ve Ahmet Berberoğlu’nun üyelikleri düştü. HSYK 2. Dairesi ise 541’i idari, 2 bin 204’ü adli toplam 2 bin 745 ilk derece hakim ve savcısını açığa aldı.

YÜKSEK YARGIDA GÖZALTI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, silahlı darbe girişimi kapsamında başlattığı soruşturmada, 140 Yargıtay ve 48 Danıştay üyesi olmak üzere 188 yüksek yüksek yargı mensubu hakkında, ‘Silahlı FETÖ üyeliğinden’ gözaltı kararı verdi. 4 HSYK üyesi, 11 Yargıtay, 10 Danıştay ve 11 Sayıştay üyesi dün gözaltına alındı. FETÖ üyeliği iddiasıyla açığa ve gözaltına alınan yargı mensuplarının 15 yıldan 22.5 yıla kadar hapisle yargılanacakları bildirildi.

Haberin Devamı

OLAĞANÜSTÜ KARARLAR

Darbe girişimin ardından HSYK dün olağanüstü toplandı. Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nun 77’nci maddesindeki, “Hakkında soruşturma yapılan hâkim ve savcının göreve devamının, soruşturmanın selametine yahut yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse görevden uzaklaştırılabilirler” maddesi çerçevesinde oy birliğiyle açığa alındılar. Aynı gerekçeyle gözaltı kararı verilen 5 HSYK üyesinin de üyeliği düşürüldü.

DANIŞTAY’DA KAVGA

Yargı kulislerine göre, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere hafta sonu Danıştay üyelerini hizmet binasına çağırdı. Davet üzerine salona gelen 35-40 kişilik bir üye grubu, salondaki 15-20 kişilik başka bir üye grubunun paralel yapıya bağlı olduğunu öne sürüp, “Gece başımıza bomba yağdıranlarla mı açıklama yapacağız” diyerek salona girmedi. Zerrin Güngör salonu terk etti. Ardından, “O üyeler buradalar, alın” denilerek Başsavcılık arandı. Danıştay’a gelen polis ekipleri, isimlerini tek tek okuyup daveti üzerine dışarı çıkan üyelere gözaltına alarak Emniyet’e götürdüler.

Haberin Devamı

Gözaltına alınan Danıştay üyeleri: Mesut Güngör, Kemalettin İşlek, Kasım Davas, Haşim Günay, Galip Tuncay Tutar, Hannan Yılbaşı, Ramazan Erol, Hasan Kabadayı, Hüseyin Oğuz, ve Resul Çomoğlu.

‘TEDBİREN’ ALINDI

HAZİRANDA yayımlanan valiler kararnamesiyle Sinop Valililiği’ne atanan Yasemin Özata Çetinkaya, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından tedbiren görevden alındı. Çetinkaya’nın yerine ise eski Artvin Valisi Kemal Cirit görevlendirildi. İçişleri Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre Vali Çetinkaya, Sinop Cumhuriyet Savcısının Garnizon Komutan Yardımcısı olan eşi Albay Temel Çetinkaya hakkında gözaltı işlemi yaptı. Bu gelişme üzerine İçişleri Bakanı talimatıyla Vali Yasemin Özata Çetinkaya tedbiren görevden alındı. Çetinkaya’nın yerine ise eski Artvin Valisi, Başbakanlık Güvenlik İşleri eski Genel Müdürü olan ve son valiler kararnamesiyle merkeze alınan Kemal Cirit görevlendirildi. ( ANKARA )

Haberin Devamı

AÇIĞA ALINAN HÂKİM VE SAVCILAR

HSYK’nın açığa aldığı 2 bin 745 isim arasında, 2010 referandumu sonrası seçimleri kazanan dönemin HSYK Başkanvekili İbrahim Okur, üyeler Teoman Gökçe, Ahmet Kaya, Hüseyin Serter ve Genel Sekreter Neslihan Ekinci ile 2014 HSYK seçimlerinde üyelik için aday olan Orhan Gödel, Ayşe Neşe Gül, Levent Ünsal, Murat Gökçe ve İdris Berber gibi isimler dikkat çekti. 7 Şubat 2012’deki MİT krizinin mimarı hakkında yurtdışı yasağı çıkarılmadan birkaç gün önce yurtdışına kaçtığı ortaya çıkan Savcı Sadrettin Sarıkaya açığa alınanlar arasında. Kozmik Oda soruşturmasını yürüten Mustafa Bilgili ile hakim Dündar Örsdemir, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş, Şike soruşturmasına bakan Mehmet Berk ve davanın mütalaasını veren savcı Ufuk Ermertcan, İzmir Askeri Casusluk soruşturması savcısı Zafer Kılınç ve davaya bakan hakim Serdar Ergül ile MİT TIR’ların durdurulmasında rol alan Süleyman Bağrıyanık listede bulunuyor. Yargıtay Savcısı İsmail Hakkı Şentürk’ün yanı sıra, Tetkik Hakimi, Anayasa Raportörü ve HSYK müfettişi olarak görev yapan isimlerde açığa alındılar.

Haberin Devamı

CEZALARINI ÇEKECEKLER

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör: Bir grup vatan haini milli iradeyi, demokrasiyi ve ülkenin birliğini hedef alan alçakça bir kalkışmada bulundu.

Aziz milletin devletine, demokrasiye ve sahip olduğu değerlerine sarsılmaz bir iradeyle bağlılığı sayesinde hak ettikleri cevabı aldılar ve hain emellerine ulaşamadılar. Ülkesine ve milletine ihanet içinde olan bu hainlerin, en kısa sürede adalet karşısında hesap vereceklerinden ve en ağır şekilde cezalandırılacaklarından hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bu darbe girişimi nedeniyle hayatını kaybeden demokrasi şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve yüce milletimize başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Hukukun üstünlüğü, demokratik ve anayasal düzenin korunması, huzur ve güvenin sağlanması hususunda halkımızın gösterdiği hassasiyet ve kararlı irade, her türlü takdirin üstündedir. Türkiye’nin güçlü geleceği için devletimizin daima yanında olduğumuzu, halkımızın demokrasiye sahip çıkmasından gurur duyduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!