Yargıç şovu

Güncelleme Tarihi:

Yargıç şovu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2017 22:42

ABD Başkanı Donald Trump, bir yıldır boş olan selefi Barack Obama’nın atama yapması engellenen Yüksek Mahkeme’deki koltuğa 49 yaşındaki 10’uncu Bölge Temyiz Mahkemesi yargıcı Neil Gorsuch’u aday gösterdi.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi işlevini gören Yüksek Mahkeme, tartışmalı hükümet uygulamalarının nihai karara bağlandığı merci olması bakımından ülkenin siyasi yönetiminde önemli rol oynuyor. Trump’ın kararı Yüksek Mahkeme’de dengeyi muhafazar kanada kaydıracak.

Trump uzun yıllar sunduğu “Apprentice” (Çırak) isimli şov programını anımsatan bir sunumla yargıç adayını açıkladı. Gorsuch ile birlikte diğer yargıç adayını Beyaz Saray’a davet eden Trump, primetime diye anılan akşam haberleri sonrası kuşağında yargıç adayını takdim etti. Trump, Gorsuch’un paralı bir işte kariyer yapabileceğini ancak onun yasalara sahip çıkacak bir hayatı tercih ettiğini söyledi.

MUHAFAZAKÂR MAHKEME

Yüksek Mahkeme’ye muhafazakâr karakter kazandırılması Trump’un başlıca hedefleri arasındaydı. ABD’de kürtaj, ölüm cezası ve silah bulundurma hakkı gibi konularda son sözü Yüksek Mahkeme söylüyor. Mahkeme  üyeliğinde yaş sınırı olmadığından 49 yaşındaki Gorsuch’un uzun yıllar kurulda yer alması mümkün olabilir. Temyiz mahkemesi hâkimliği sırasında izlediği sıkı muhafazakâr çizgisiyle kendini tanıtan Gorsuch’un Senato tarafından onaylanması gerekiyor. 100 kişilik Senato’da Trump’ın Cumhuriyetçi Partisi’nin 52 oyu var. Onay için 60 oy gerekli. Koltuk muhafazakâr yargıç Antonio Scalia’nın ölümü üzerine boşalmıştı. Obama, atama yapmak istemiş,
ancak Cumhuriyetçiler bu girişimi reddetmişti.

Haberin Devamı

OBAMA’NIN SINIF ARKADAŞI

Gorsuch, eğitimini Columbia, Harvard ve Oxford üniversitelerinde yaptı. Harvard’da eski Başkan Obama ile sınıf arkadaşıydı. Onay alması halinde 9 üyeli mahkemede 5 muhafazakâr 4 liberal yargıç yer alıyor olacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!