Yapılandırmadan 13.7 milyar TL

Güncelleme Tarihi:

Yapılandırmadan 13.7 milyar TL
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2017 21:36

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, 2016 yılında bütçe giderlerinin 583.7 milyar lira, bütçe gelirlerinin 554.4 milyar lira, bütçe açığının da 29.3 milyar lira olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Ağbal, “Sene başında 29.7 milyar lira olarak öngördüğümüz bütçe açığı, 2016 yılı başlangıç hedefimizin 430 milyon lira altında gerçekleşmiştir” dedi. Vergi yapılandırmasından dolayı devletin kasasına 13.7 milyar lira geldi. Ağbal dün düzenlediği basın toplantısında aralık ayı ve 2016 yılı bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Aralıkta giderler yüzde 23.5 artarak 73 milyar lira, gelirler de yüzde 11.9 artarak 45.8 milyar lira olarak gerçekleşti. Aralık ayında bütçe açığı ise 27.1 milyar lira oldu. Ağbal, geçmiş yıllarda da aralık ayı bütçe açıklarının diğer aylara göre yüksek çıktığını belirterek, bunun temel nedeninin başta yatırım harcamaları olmak üzere, kamu kurumlarının hakediş ödemelerini büyük ölçüde aralık ayında yapmaları olduğunu ifade etti. Ağbal, geçmiş aralık aylarına göre bu aralık ayının özellik arz eden bir yönü bulunmadığını ifade ederek, “Özellikle 2015’te kararlaştırılan ama 2016’da ilk defa uygulamaya konulan harcama programları aralık ayındaki bütçe açığını yukarıya çekmiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

AÇIKTA HEDEFE ULAŞILDI

Ağbal, yılın başında 29.7 milyar lira olarak öngörülen bütçe açığının 430 milyon lira altında gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Yıl içerisinde birçok olumsuz gelişme oldu ama uyguladığımız bütçe politikası neticesinde başlangıçta söylediğimiz bütçe açığı hedefine ulaşmış oldu, hatta bunun bir miktar altında kaldık” diye konuştu. Bu çerçevede 2016 yılında bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1 civarında gerçekleşmesini beklediklerini bildiren Ağbal, “Böylece, son 6 yıldır bütçe açığımızın milli gelire oranını sürekli bir şekilde yüzde 1’ler seviyesinde tutmayı başardık” dedi. 2016 yılı bütçesinde özelleştirme fonundan genel bütçeye aktarılacak tutarı 10.8 milyar lira olarak belirlediklerini, daha sonra Orta Vadeli Program’da (OVP) bu tutarı 15 milyar lira olarak revize ettiklerini anımsatan Ağbal, “Yıl sonu itibarıyla özelleştirmeden elde edilen ve bütçeye aktarılabilecek tutar 15 milyar lira olarak gerçekleşti. Ancak yaptığımız değerlendirme çerçevesinde elde etmiş olduğumuz ilave 4 milyar liralık özelleştirme gelirini bütçeye aktarmak yerine, özelleştirme fonunda değerlendirmeyi uygun bulduk” dedi. 

BAKMADAN GEÇME!