Yapı Kredi ‘pat’ diye satılmaz artık son aşamaya geliyorlar

Güncelleme Tarihi:

Yapı Kredi ‘pat’ diye satılmaz artık son aşamaya geliyorlar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2005 01:50

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sektöründe yüzde 10 paya sahip Yapı Kredi’nin satışında tarafların incelemesinin ‘pat’ diye bitemeyeceğini belirtti. Bilgin, ‘Ancak, aşamaların önemli bölümü geçildi. Bugün itibarıyla çözüme uzak değiliz’ dedi.

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Çukurova Grubu ile Koç-Unicredito arasında Yapı Kredi Bankası’nın (YKB) satışıyla ilgili süreç konusunda, ‘Bugün itibarıyla çözüme uzak olmadığımızı düşünüyorum’ dedi. YKB gibi, sistemde yüzde 10 gibi bir büyüklüğü olan bir bankanın ayrıntılı inceleme sürecinde, kesin noktanın hemen konmasının zor olduğunu belirten Bilgin, ‘Ama aşamaların önemli bölümünün geçildiğini görüyoruz. Kısa bir zamanda bu konudaki son aşamaya gelineceğini ümit ediyoruz’ dedi. Bilgin, YKB’nin satış süreci, Turkcell hisselerinin opsiyon tartışması ve gündemde olan Bankacılık Kanunu ve Kredi Kartı tasarılarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

İKİ GRUP DA İYİ NİYETLİ

YKB’nin sahiplik süreci şu anda hangi noktada?


- Her iki grup da iyi niyetli, konunun bir an önce çözümü için çalışıyorlar. İyi niyetlerini yakından izliyoruz. Tabii, bu banka büyük bir banka. Pat diye bir ay iki ay içinde detay inceleme ve kesin noktanın konulması gerçekten zor. Ama bulunduğumuz tarih itibariyle, çözüme uzak olmadığımızı düşünüyorum. Aşamaların önemli bir bölümünün geçildiğini ve kısa bir zamanda son aşamaya gelineceğini ümit ediyoruz.

TURKCELL İŞİ KİLİTLER Mİ

Turkcell hisselerine ilişkin son gelişmeler, YKB’nin sahiplik sürecini kilit bir noktaya taşıdı mı sizce?

-
Bunların kilit unsur ve kritik olup olmadığı gelecek günlerde değerlendirilir. Ama en önemli husus, YKB’nin sahiplik problemi yolunda son noktanın olabildiğince hızlı biçimde konmasıdır. Son noktanın konulması, pek çok sorunu otomatik olarak çözecek. BDDK olarak, bizim için önemli olan, sektörün yüzde 10 büyüklüğüne sahip bir bankanın sahiplik sorununun en kısa zamanda çözülmesidir. Bütün oyun planımızı bu çerçevede dizayn ediyoruz. Bu süreç devam ederken, yan patikalara girilmesi bizim için çok önemli değil. Biz bu ana yoldaki son noktanın konulmasına çalışıyoruz.

ÖN KOŞULLAR ETKİLEDİ Mİ

TeliaSonera’nın teklifi, çağrı muafiyeti ön koşulu, Çukurova Grubu’nun opsiyon kullanma talebi, bütün bunlar denklemi değiştirmedi mi?

-
Eğer bir denklem varsa ve çözülecekse, bu denklemi çözecek en önemli parça bankadır. YKB’dir. Opsiyona ilişkin görüşlerimizi 31 Ocak’taki basın açıklamasıyla duyurduk. Bugün herkes İMKB web sayfasından kimin ne açıklama yaptığını okuyabilir. Onun dışında açıklama yapmamız sözkonusu olamaz.

OPSİYON YKB’NİN İŞİ

Opsiyon hakkının kullanımına ilişkin farklı yorumlar sözkonusu.

-
Opsiyon hakkının kullandırılması konusunda muhatap YKB’dir. Evinizdeki televizyonu satmak isterseniz, komşuya sormazsınız. Opsiyon hakkı ve basında gündeme gelen diğer sorular çözülemeyecek sorunlar değildir. Yeter ki bütün taraflar iyiniyetli olsun, çözüm bulunur. Ama eğer bu, hukuki bir konuysa, çözecek mercilerin de hukuk iyi bilen merciler olması lazım. Her hukuki metin çok farklı yorumlanmaya açıktır.

Mutabakat sağladık Kredi Kartı Taslağı’nı gönderdik

BDDK Başkanı Başkanı Tevfik Bilgin, Kredi Kartları Kanun tasarısı taslağını, kamu, özel, meslek örgütleri, tüketiciler olmak üzere bütün tarafların görüşlerini biraraya getirerek büyük ölçüde mutabakat sağlayarak gönderdiklerini söyledi. Bilgin, ‘Kısıtlayıcı olduğu düşünülen hükümler, gerçekten gerekli düzenlemelerdi’ dedi. Taslağın 25 Şubat’taki ilk haline göre önemli ölçüde sadeleştirildiğini belirten Bilgin, getirilen önemli değişiklikleri şöyle aktardı:

Banka, kredi kartı talebinde üst sınır olarak ilk yıl aylık ortalama gelirin iki katını aşamayacak bir limit tanıyabilir. Buradaki bir yıl bankayla müşterinin tanışma dönemi açısından önemli. Ödeme alışkanlığınızı öğrendikten sonra limitinizi arttırabilir.

Geli konusunda belge yerine beyan sistemine geçildi. Bağı bahçesi olan gelirini nasıl belgelendirecek eleştiriler nedeniyle, ‘ilgili kurulmuşların teyidiyle’ beyan esası getiriliyor.

Taslağın ilk halinde, kart talebi toplama ancak genel müdürlük ve şubelerde olabilecekti. Şimdi piyasa mekanizmasına katkıda bulunmak ve müdahalede bulunmamak için ‘kurumun uygun görüşü alınarak TBB ve ÖFK Birliği’nce müştereken belirlenir’ dedik Örneğin TBB; bir yerde fuar var, orada talep toplayalım derse, uygun görüş bildirebileceğiz.

Asgari tutar, son ödeme tarihinden itibaren üç ay içinde ödenmezse, bir ay da ödeme süresi tanınıyor. Burada önemli diğer bir yenilik de tüm borç kapatılmazsa, bankanın verdiği tüm kartlar iptal ediliyor. İlk halinde, bütün bankaların verdiği bütün kartlar iptal ediliyordu.

Cezaların hepsi indirildi ve alt sınırlar konuldu.

Hesap kesim tarihinden önceye faiz yürütülemeyecek.

Turkcell’e yeni talip varsa muhatabı Çukurova Grubu’dur

TeliaSonera’nın ardından Rus Alfa, Turkcell hisselerine daha yüksek teklif vereceği çıkışı yaptı. Kamu bunu dikkate almak durumunda mıdır?

-
Alfa Grubu’nun adını, hangi ülkenin grubu olduğunu, fiyatı, alt limiti hep basından takip ettim. Sizden daha fazla ayrıntılı bilgimiz yok. Bu konuda karar verecek yer, malın sahibidir. Yani gruptur. Malın sahibinin kararına göre, gerekli başvurular yapılır.

Malsahibi olumlu bakarsa, resmi muhatap BDDK mıdır?

-
Böyle birşey olursa duruma göre BDDK olabilir. BDDK’nın şu aşamada hukuken yapacağı birşey yok.

Resmin büyüğünü siyasetçi görür

Bankacılık Kanunu tasarısı, başta Fon’a devir maddesi olmak üzere, eleştirilerinize karşın istemediğiniz biçimde çıktı?

-
Kasımdan bu yana geçen dört aylık sürede aksettirdiğim görüşlerim, BDDK olarak, bu oyunun içindeki en önemli oyuncu olarak görüşlerimizdir. BDDK’nın kurulduğundan buyana geçen beş yıldaki deneyimler, mahkeme sonuçları, şerhler, en iyi ülke örneklerinin hepsi dikkate alındı. Ama bizim bildiğimiz, büyük bir resmin küçük bir bölümü. Büyük resmi bilen, siyasi otoritedir, Meclis’tir. Genel ekonomide, önemli çarklardan biri olarak, diğer çarkların uyumuna göre, aynı azim ve şevkle çalışmaya devam ederiz.

Çizilen yolda yürürüz

Fon’a devir konusunda, bu seçeneğin ihtiyaç duyulması halinde bir tedbir olarak sizde durması gerektiği ifade edildi, paylaşıyor musunuz?

-
Özerk kurumlar, makroekonomik dengelerden, gidişattan ayrı hareket eden bir kurum havasıyla davranamaz. Tabii ki bizim sorumluluğumuz, ama kurumun sorumluluğu, siyasi sorumluluğa da dönüşebiliyor, hükümetlere de sirayet edebiliyor. O nedenle siyasi otoritenin kararları, bizim görüşlerin çok üzerinde. Bize çizilen yolda gitmek, izlemek zorundayız. Daha fazla bir yorum yapmam yanlış olur.

Koltuklar kişileri değil kişiler koltukları yüceltir

Görev süreniz bitince yeniden atanmanızı engelleyen bir madde konuldu?

-
Bürokratın, kendisini ilgilendiren konuda yorum yapmasını yanlış bulurum. Bu konudaki takdir beni aşar. Ancak çok iyi bildiğim birşey var. Koltuklar kişileri değil, kişiler koltukları yüceltir. Yargıtay’da yemin ettiğimiz gün, Kurumun saygınlığı için çalışacağımızı söyledik. Yalpalamadık. Açıklamalarımızın ve sözlerimizin arkasında durduk. Bunlar kurumun saygınlığını arttırmak adına önemli gelişmelerdir. Bankaların menfaat ve hakları kadar tasarruf sahiplerinin hakları için de mücadele ediyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!