Yap- kirala- devret modeliyle okul

Güncelleme Tarihi:

Yap- kirala- devret modeliyle okul
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2014 16:10

Bursa’da, 2012 yılında çıkarılan yasa kapsamında hayata geçirilecek yap- kirala -devret modeline uygun okul inşa edilecek. Okulun bitirilmesi için 18 aylık süre taahhüt edilirken, anlaşma kapsamında okulun tüm ihtiyaçları yüklenici firma tarafından sağlanacak. İnşaat bitiminden itibaren devlet tarafından iş adamına aylık 100 bin lira kira ödenecek ve 8 yıl sonunda okul ve arsası Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilecek.

Haberin Devamı

Heykel’deki Bursa Valilik Binası’nda yapılan protokol iş adamı Osman Koçak, Vali Münir Karaloğlu ve İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya arasında imzalandı. Tören öncesinde konuşan Vali Karaloğlu, anlaşmanın Türkiye’de ilk olduğu söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı Ana Hizmet Yasası’nın değiştirilip, Kanun Hükmünde Kararname çıkartılarak, okulların yap-işlet-devret modeliyle kiralama yoluyla ilgili hükümler yer aldığını hatırlatan Karaloğlu, "Bugüne kadar Türkiye’de reel olarak uygulaması yoktu. Bugün ilk defa yap-işlet-devret okul modelinin imzasını atacağız" diye konuştu.

Toplam 9 milyon 600 bin lira kira

Daha sonra yapılacak okul ile ilgili bilgileri paylaşan Karaloğlu, yaklaşık 9 bin metrekare üzerine 24 derslikli, iki okulun Sırameşeler Mahallesi’nde yapılacağını belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

"İş adamı okulları kendi arsası üzerinde yapacak. Bu okullar 18 ay içerisinde tamamlanacak ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edilecek. 8 yıl boyunca yükleniciye aylık 100 bin lira kira ödeyeceğiz. 8 yılın sonunda toplam 9 milyon 600 bin lira ödemiş olacağız. Bu ödemede herhangi faiz ya da artırım söz konusu değil. Ödemeler sabit. 8 yıl sonunda yüklenici okulların hem binaları, hem de arsaları Milli Eğitim Bakanlığı’na devredecek. 8 yıl boyunca binalardaki her türlü bakım ve onarım giderleri de yüklenici firma tarafından karşılanacak. Okulların masa, sıra, laboratuvar araç ve gereçleri gibi donanım giderleri de yüklenici firma tarafından sağlanacak. 8 yıl sonra da okulların tapuları, binaları Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim edilmiş olacak."

Erken biterse kira da erken başlayacak

İş adamı Osman Koçak’ın kirayı erken almak için 6 ya da 8 ay içinde inşaatı bitirmeyi hedeflediklerini söylemesi üzerine ise Vali Karaloğlu, okulu erken teslim ederlerse, erken kira vermeye başlayacaklarını dile getirdi. Uygulamanın yeni bir model olduğunu ifade eden Karaloğlu, farklı kamu finansman modeli olduğunu söyledi.

Konuşmanın ardından protokol imzalandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!