Yanlış sünnete dikkat

Güncelleme Tarihi:

Yanlış sünnete dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2007 13:31

Okulların kapanmasıyla birlikte sünnet sezonunun açıldığı bugünlerde ehil olmayan kişiler tarafından yapılan yanlış sünnetlerin, çocuğun ilerleyen yaşlarında cinsel ilişkide doyuma ulaşamama, penisin anatomisinde kusurlar ortaya çıkmasına hatta penisin işlevinin bozulması ya da tamamen kaybolmasına dahi neden olabileceği bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Ahmet Öztürk, okulların kapanmasıyla birlikte sünnet sezonunun açıldığı bu günlerde birçok ailenin küçük yaştaki çocuklarının sünnetini yaptırmaya hazırlandığını belirtti.

Özellikle büyük illerde ehil olmayan birçok kişinin düşük ücretler karşılığı sünnet yaparak hatalı operasyonlara neden olduğunu ifade eden Öztürk, ehil olmayan kişilerin yaptığı sünnetlerde çeşitli şekillerde hatalar ortaya çıktığını, zaman zaman bu hatalı sünnet vakalarının kendilerine geldiğini bildirdi.

HATALI SÜNNET PENİSİN İŞLEVİNİ KAYBETMESİNE NEDEN OLABİLİYOR

Öztürk, mevcut tekniklerle sünnet işleminin kesme şeklinde ve elektrikle çalışan bazı cihazlarla yapılabildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bunun dışında geliştirilen çeşitli cihazlar da sünnet işlemini daha da kolaylaştırıyor. Ancak sünnet sezonunun açıldığı bugünlerde ehil olmayan kişiler tarafından yapılan yanlış sünnetler, çocuğun ilerleyen yaşlarında cinsel ilişkide doyuma ulaşamamasına, penisin anatomisinde kusurlar ortaya çıkmasına, hatta penisin işlevinin bozulması ya da tamamen kaybolmasına dahi neden olabilir. Bu nedenle aileler çocuklarının sünnetini mutlaka uzman, ehil kişilere yaptırmalıdır. Daha çok rastladığımız cinsel organ derisinin fazla kesilmesi gibi yanlış müdahaleler, kişide ilerleyen yaşlarında cinsel ilişki sırasında doyuma ulaşamama gibi sorunlara neden oluyor. Bazı hatalı sünnetler organda anatomik kusurlara neden olurken, bazıları da dokularının zedelenmesi ve buna bağlı olarak dokuların ölmesi sonucu penisin işlevini kaybetmesi veya tamamen kaybolmasına neden olabiliyor.”

SÜNNET DEVLET HASTANELERİNDE ÜCRETSİZ YAPILSIN

Devletin, yapılan hatalı sünnetleri ve ehil olmayan sünnetçileri engelleyebilmek için bir an önce harekete geçmesi gerektiğini anlatan Öztürk, Yahudi'lerin de inançları gereği çocuklarını doğar doğmaz sünnet ettirdiklerini, ancak bu sünnet giderlerinin devlet tarafından karşılandığını bildirdi.

Türkiye'de de hatalı sünnetin önüne geçilebilmesi için sünnetin devlet tarafından ücretsiz yaptırılması gerektiğini dile getiren Öztürk, “Sık sık karşılaşılan sünnet hatalarının önüne geçilebilmesi için devlet hastanelerinde her çocuğun ücretsiz olarak sünneti yapılabilir. Bu uygulama birçok ülkede var.

Bu ülkelerin resmi hastanelerinde sünnet poliklinikleri var. Yeni doğan çocuklar bu polikliniklerde ücretsiz olarak sünnet ettirilir. Türkiye'de de bir an önce böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi gerekir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!