Yangın darbesini 17 tesiste üretimle aştı

MOBİLYA vernik ve boyalarıyla bilinen Kayalar Kimya CEO’su Ersin Kenan Kayalar, 7 Ağustos 2012’de yurtdışında toplantıdayken telefonu çaldı.

Haberin Devamı

Arayan kardeşi Tolga Kayalar’dı:
- Fabrikada yangın çıktı. 70 milyon Euro’luk hasar var. Herşey bitti.
Ersin Kayalar
, baba Yılmaz Kayalar’ın kurduğu şirketin ana tesisinin tümüyle yanmasının acısını yaşarken pes etmemek gerektiğini düşündü:
- Yarın sabah bir otelde tüm üst yönetim ekibiyle toplanalım. Hem hasarı konuşalım, hem de strateji çizelim.
O gece İstanbul’a döndü. Yangın bahçeden çıkmış, 1-1.5 saatte hammadde deposuna sıçramıştı. Temel hammaddeler arasında yanıcı özelliği bulunan solvent vardı. Yangında iki hafif yaralanma dışında cana zarar gelmemesi yüreklerine su serperken aldıkları ilk karar şu oldu:
- Mobilya vernik ve boyasında pazardaki güçlü konumumuzu kaybetmemek için üretime hızla dönmenin yolunu bulalım.
Sektördeki küçük tesislerin listesi belirlendi. Hızla tesisler gezildi, 17’siyle anlaşmaya varıldı:
- İşçilerimizle gelip sizin tesislerde üretim yapacağız. Bu işin bedeli neyse size ödeyeceğiz.
Kayalar Kimya’nın 350 personeli 17 tesise dağıldı, yangından 3 gün sonra üretim başladı. Ersin Kayalar, 17 tesiste kendilerinin işe girişmesini şöyle açıkladı:
- Mobilya vernik ve boyasında formülümüzü korumamız gerekiyordu.
Daha yakın dönemde girdikleri inşaat boyasında büyük rakipleri destek verdi. Genel beklenti 1.5 yıldan önce toparlanamayacakları yolundaydı:
- 57 ülkeye ihracat yapıyorduk. Mobilya vernik ve boyasında bazı rekiplerimiz yurtdışındaki distribütörlerimizi ayartmaya çalışsa da ihracatımızda önemli düşme olmadı.
Zorlu süreçte yanan fabrikanın yerine yenisini kurma çalışması da hızla yürüdü:
- 25 milyon Euro’ya fabrikamızı yeniledik. Ayrıca ikinci fabrika için de plan yaptık.
İkinci fabrikayı Düzce’de inşa edeceklerini kaydetti:
- Düzce’ye 20 milyon liralık yatırımla su bazlı inşaat boyası fabrikası kuracağız.
Kayalar Kimya, 2013 için 290 milyon lira ciro hedefi belirlemişti. Yangın, ciroyu 210 milyon liraya çekti. 2014 için de 260 milyon liralık hedef koydu.
Yangından 3 gün sonra 17 tesise dağılıp üretime yüklenmek, şirketi tümüyle çökmekten kurtaran formül oldu.

Haberin Devamı

Solvent alım iznini İSO ve TOBB çözdü

Haberin Devamı

KAYALAR Kimya’nın fabrikası 7 Ağustos 2012’de yanınca İstanbul Sanayi Odası (İSO), mevzuat gereği kapasite raporunu iptal etti. Karar, şirketin temel hammaddesi solvent alımını frenliyordu. CEO Ersin Kayalar, 17 tesise yayılıp üretimi sürdürdüklerini dönemin İSO Başkanı Tanıl Küçük’e anlattı. Konu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) taşındı. TOBB’un özel yazıyla başvurusu sorunu çözdü. Kayalar, süreci şöyle yorumladı:
- Solvent, bazı amaç dışı kullanımlar yüzünden ithalatı, alımı müsadeye bağlı ürünler arasında. Kapasite raporu iptaliyle, solvent alımı duracaktı. İSO ve TOBB işi çözdü.

Lozan faturalarını izleyin, İnönü’nün titizliğini anlayın

Haberin Devamı

KOÇ Grubu’nda uzun süre yönetimde bulunan, Kale Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Solakoğlu aradı:
- Eskişehir’de İnönü Vakfı’nın düzenlediği “Lozan’dan Cumhuriyet’e İsmet İnönü Sergisi”ni gezdim. İnönü’nün Lozan’daki otel ve diğer masraflarla ilgili faturaları titizlikle tutması beni çok etkiledi.
Şu noktanın altını çizdi:
- O faturalardaki titizliği görünce İnönü’nün devlet adamlığı farkını bir kez daha anladım. Faturaları kuruşu kuruşuna tutmuş, ibraz etmiş, günümüze kadar saklanmasının yolunu açmış.
Bunları anlatırken Vehbi Koç’un İsmet İnönü’yü örnek aldığını anımsadı:
- Vehbi Bey’in evindeki köpeğe grup şirketi Maret’ten kemik giderdi. Vehbi Bey, köpeğine gönderilen kemiğin faturasını sordu. Maret’in kemik satışı yoktu. Durum izah edildi. Vehbi Bey, “Maret, halka açık şirket. Kemik parasını ödemeliyim” dedi. Bunun üzerine Maret, kemik için ayrı kod açtı, fatura gönderdi.
Sonra Lozan Sergisi’ne döndü:
- Sergiyi gezin, İnönü’nün Lozan faturalarını inceleyin. Kısacası, o faturalardan alınacak çok ders var.

Yazarın Tüm Yazıları