Yandaş medya operasyonu!

BUGÜN iktidar, medyanın en az yarısına hákim... Buna rağmen her geçen gün iştahı biraz daha artıyor, etki alanını genişletmek için, yandaşlarına televizyonlar, gazeteler aldırmaya devam ediyor.

AKP için açılan kapatma davası, Başbakan’ın canını çok sıkıyor. Fakat Türkiye’nin en büyük ikinci medya grubu olan Sabah-ATV’nin Çalık Grubu’na satılışı ve iki kamu bankasının açtığı 750 milyon dolarlık kredi nedeniyle de ileride canı hayli sıkılacak. Tabii onunla birlikte birçok kişinin daha başı ağrıyacağa benziyor.

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız’ın Meclis Başkanlığı’na önerge vererek Başbakan’a sorduğu:

"Sabah-ATV ihalesinde rekabet ve saydamlık ilkelerine uyulduğunu düşünüyor musunuz?"

"İktidarınız döneminde AKP yandaşlarının kazandığı ihaleler hangileridir?"

"AKP yandaşı olmayanların, kamuda ihale kazanma olasılığı var mıdır?"
şeklindeki sorularına hálá bir cevap verilemedi!

* * *

Çalık Grubu’nun, satışa tek başına girmesi için her şey yapıldı. Talipler birer birer ihaleden çekildi ya da çektirildi. Devlet bankalarına kredi talimatları verildi. Arap ortak bulundu ve çok cazip özelleştirme ihaleleri teklif edildi.

Bu iş ileride Yüce Divan’lık olacağa benziyor...

Şu anda bu satışın usulsüzlüklerine tanık olan birçok bürokratın ve ihaleden vazgeçirilen işadamlarının ileride korkacakları bir şey kalmayınca dillerinin açılacağı kesindir.

İktidarlar geçicidir. Bugün korkarak susanlar, o gün gelince konuşacaklardır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.

Bu köşede daha önce de yazdığım ve uyarılarda bulunduğum Sabah-ATV satışının çarpıklığı ile ilgili olarak Cüneyt Ülsever de, bir uzman görüşü ile değerlendirme yaptı:

Sabah-ATV ihalesini, Çalık Grubu tek başına katılarak kazandı. Öte yandan Mecidiyeköy’deki Likör Fabrikası ihalesi, ihaleye sadece bir şirket (Kiler Grubu) katıldığı, bu nedenle rekabet ve yarışma ortamı tesis edilmediği için iptal edildi. Farklı muamelenin mantığı ne?

Halk Bankası Genel Müdürü, teminat alınmadığını TBMM’de kabul etti. "Bu projenin kendisi teminat. Kendisi fon yaratıyorsa, banka başka teminat almaz" dedi. Bankalar Kanunu’na göre teminat nasıl alınmaz? Proje kredisi, çalışan bir işletmeye verilir mi? Madem veriliyordu, neden zamanında Dinç Bilgin’e kredi açılmadı da, Sabah-ATV elinden alındı?

Çalık Grubu’nun sermaye yapısı, bu miktarda kredi almak için yeterli mi?

* * *


Şimdi, gelelim meselenin esasına...

Bu durumda, yani aynı varlıkların teminat olduğu, çok daha az bir borç rakamı nedeniyle Dinç Bilgin’in elinden işletmelerinin (Sabah-ATV’nin) alındığı ve hatta yargılandığı gerçeklerinin ışığında, bu satış olayının "medyayı ele geçirme operasyonu"nun bir parçası olduğu iddiaları güç kazanıyor. Sonuçta iş yargıda bitecek gibi görünüyor.

* * *

Gazeteci dostumuz Kenan Akın’ın 1988 yılında çıkarmaya başladığı "Babıáli Magazin Dergisi" sancılı bir medya dünyasında, birçok meslektaşımızın destek, katkı ve teşvikleriyle 20’nci yaşına ulaştı. Kenan Akın’ı kutluyor, "Babıáli Magazin"e uzun ömür diliyorum.
Yazarın Tüm Yazıları